Τι είχε προτείνει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον Τσοβόλα

Έτσι εκείνη η συνεργασία δεν ευοδώθηκε. Αν πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα έμπαιναν στη Βουλή. Και ο Στ. Παπαθεμελής δεν θα οδηγούνταν σε συνεργασία με τη Ν.Δ.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο Δημ. Τσοβόλας, με αποκλειστικά δική του απόφαση, διέταξε… τη διάλυση του ΔΗΚΚΙ, περιφρονώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και λειτουργίας των συλλογικών κομματικών οργάνων του κόμματος. Κι όταν διαπίστωσε ότι υπήρξαν σοβαρότατες αντιδράσεις σε αυτό το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», πάλι με ένα εντελώς αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο στην ουσία επιχείρησε να καταργήσει και το ΠΣ και την ΚΠΕ. Και όλα αυτά, ενώ έπονταν οι ευρωεκλογές, στις οποίες το ΔΗΚΚΙ θα μπορούσε να παλέψει για εκπροσώπηση στην ευρωβουλή, αξιοποιώντας και την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και την πιο «χαλαρή» ψήφο των ευρωεκλογών.

Μάλιστα αυτό του το είχε επισημάνει, σε επικοινωνία που είχαν, ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος αν και δεν είχε ποτέ στενές σχέσεις με τον Τσοβόλα, σε εκείνη την περίπτωση τον προσέγγισε φιλικά και του μίλησε πολιτικότατα…

Εκ των υστέρων κρίνοντας τη συμπεριφορά του Δημ. Τσοβόλα άγεται κάποιος στο συμπέρασμα ότι θέλησε να βοηθήσει το Γ. Παπανδρέου, να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες (μελλοντικής) συνεργασίας μαζί του, κάτι που πάει να υλοποιηθεί τώρα.

Δικαίωμά του, θα πείτε. Σωστά. Αλλά δεν θα έπρεπε να βγει θαρραλέα και δημόσια να το παραδεχτεί; Και να κριθεί;

Όταν απέρριπτε ειλικρινείς προτάσεις…

Σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» θα αποκαλύψει μια άλλη άρνηση του Δημ. Τσοβόλα να προχωρήσει σε ανοίγματα και συνεργασίες που θα καθόριζαν διαφορετικά και την πορεία του ΔΗΚΚΙ και την προσωπική του διαδρομή. Άρνηση επίσης περίεργη, για να χρησιμοποιήσουμε ήπιο χαρακτηρισμό…

Συγκεκριμένα λίγο καιρό μετά την αποχώρηση απ’ το ΠΑΣΟΚ και την προσχώρηση στο ΔΗΚΚΙ του Μαν. Δασκαλάκη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε για γεύμα στο σπίτι του τον Τσοβόλα, το Δασκαλάκη και γνωστό δημοσιογράφο, με τον οποίο όλοι οι παραπάνω διατηρούσαν φιλικότατες σχέσεις καθώς και σχέσεις εμπιστοσύνης.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε στον Δημ. Τσοβόλα περίπου τα εξής:

• Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με την πολιτική Σημίτη. Εγώ βέβαια θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Εσύ, Δημήτρη, είσαι αρχηγός ενός κόμματος, μικρού μεν αλλά με αγωνιστική παρουσία. Πάρε λοιπόν την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός σχήματος συνεργασίας και θα ανταποκριθώ. Εκτιμώ πως και άλλοι βουλευτές θα ανταποκριθούν. Έτσι όμως. Γιατί προσχώρηση στο ΔΗΚΚΙ δεν επιθυμώ. Αλλά σε ένα τέτοιο σχήμα συνεργασίας θα ανταποκριθώ. Και σου τονίζω, ότι δεν έχω την παραμικρή διάθεση να αναλάβω ηγετικό ρόλο, εσύ είσαι αρχηγός κόμματος…

Σημειωτέον -και ο Μαν. Δασκαλάκης το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, αφού είχε σχετικές επαφές- ότι πράγματι και άλλοι 5-6 τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν τότε έτοιμοι να προσχωρήσουν σε ένα σχήμα συνεργασίας που θα δημιουργούσε σοβαρό πολιτικό ρεύμα.

Ενώ όμως ο Τσοβόλας ευχαρίστησε τότε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία. Δεν ενημέρωσε καν τα όργανα του ΔΗΚΚΙ όπως είχε υποχρέωση!

Όταν έπειτα από καιρό ο δημοσιογράφος που παρίστατο στην προαναφερθείσα συνάντηση τον ρώτησε «τι γίνεται», του απάντησε ότι… διαφωνεί με την πρόταση και όποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί στο ΔΗΚΚΙ, οι πόρτες είναι ανοιχτές!

Η συνέχεια είναι βέβαια γνωστή. Στις εκλογές του 2000 το ΔΗΚΚΙ έμεινε εκτός Βουλής για 0,22%. Ο Τσοβόλας συνέχισε τον «μοναχικό» πολιτικό δρόμο, αρνούμενος με διάφορες δικαιολογίες κάθε προσπάθεια προσέγγισης ή συνεργασίας, με κορύφωση την άρνηση συνεργασίας με τον Παπαθεμελή το 2004.

Ακόμα και όταν με δική του, είν’ αλήθεια, πρωτοβουλία συγκροτήθηκε η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών» για την απόκρουση του διχοτομικού σχεδίου Ανάν, στην οποία συμμετείχαν και οι Αρσένης, Κρητικός, Κατσέλη, Βερυβάκης και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε τη στήριξη και του Πεπονή, ακόμα και τότε επί της ουσίας απορρίφθηκαν ανάλογες προτάσεις…

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου είναι έτοιμος να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου ή να… θυσιαστεί για το παιδί του. Θα άξιζε βέβαια να μας εξηγήσει αν έχει μετανιώσει για την οξύτατη κριτική που ασκούσε ως πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στην εξωτερική πολιτική Σημίτη-Γιώργου!

Θα άξιζε…


Σχολιάστε εδώ