Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Επίσης τα δεδομένα δείχνουν πως ό,τι συμβαίνει στην χρηματιστηριακή αγορά δεν γίνεται με «άκομψες» ή «άγαρμπες» κινήσεις, δεν είδαμε φαινόμενα τύπου καλοκαιριού του ’98 κα του ’99, ήτοι μαζικές και άνευ λογικής τοποθετήσεις ιδιωτών μικροεπενδυτών. Κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον προς ώρας η κατάσταση (για τους μικροεπενδυτές πάντα) είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως;…
Προσέξτε τα δεδομένα: ανοδική πορεία της αγοράς με καταμερισμό των τοποθετήσεων σε αρκετά χαρτιά, ικανοποιητικότατος – αλλά όχι τόσο ώστε να θεωρείται εκτός λογικής – όγκος και τζίρος συναλλαγών, συγκρατημένη αισιοδοξία των περισσοτέρων παραγόντων της αγοράς, συνεχής ανακοίνωση θετικών οικονομικών στοιχείων τριμήνου των εισηγμένων και τέλος στήριξη της αγοράς ΚΑΙ από τα τεκταινόμενα στην αγορά Παραγώγων, όπου σχεδόν το σύνολο των θέσεων μετακυλίεται σε Συμβόλαια επόμενων μηνών (με την εξαίρεση ίσως κάποιων μεμονωμένων θέσεων σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης). Όλα σχεδόν ιδανικά δηλαδή. Με μια διαφορά: σε ποσοστό άνω του 80% οι μέχρι στιγμής κερδισμένοι ΔΕΝ είναι φυσικά οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είτε δίστασαν να μπουν νωρίτερα στο… παιχνίδι, είτε δεν μπορούσαν να… πάρουν σειρά στους τίτλους που τους ενδιέφεραν. Αντιθέτως, για τους μεγάλους παίκτες, εγχώριους ή ξένους, κυρίως ξένους για να λέμε και την πλήρη αλήθεια, οι υπεραξίες αποτελούν πλέον -εδώ και μήνες- καθημερινή υπόθεση. Δείτε απλώς τη στατιστική που δείχνει, μήνα με τον μήνα, σταθερή αύξηση της εμπλοκής ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Ούτως ή άλλως ξένα κεφάλαια ελέγχουν σήμερα περίπου το 47% της αγοράς μας.
Άρα, το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον αυτή η πραγματικά εντυπωσιακή πορεία της Σοφοκλέους έχει πρακτικό αντίκρισμα στις τσέπες και στα χαρτοφυλάκια των πολλών, των μικρών. Σε πρώτη ανάγνωση μάλλον όχι. Κι αν βιαστεί κάποιος να πει πως ΚΑΙ αυτή εδώ η στήλη επί εβδομάδες δήλωνε τουλάχιστον σκεπτική στο ενδεχόμενο να επενδύσει ένας μικροεπενδυτής στην αγορά μας, να θυμίσω πως αυτά που λέγαμε και γράφαμε είχαν να κάνουν με το ΠΟΥ, ΠΩΣ και ΠΟΤΕ θα έμπαινε κανείς στο … κόλπο. Τόσο απλά. Κι αν κάποιοι κατάφεραν να μπουν εγκαίρως στο παιχνίδι και τώρα να προβληματίζονται μόνο για το πότε πρέπει να ρευστοποιήσουν, τι να πω. Καλά κέρδη…
Για τους υπόλοιπους, διαβάστε απλώς τι πρεσβεύουν τώρα πια οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς. Οι οποίοι -κατά τα ειωθότα- δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι», περιμένουν να ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου και εικάζουν (;) πως μπορεί να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους.
ΥΓ.: Προσέξτε ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που μάλλον λίγοι του έχουν δώσει σημασία: Από τις 249 μετοχές που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ μόνον οι 28 (!!!) έχουν να επιδείξουν επιδόσεις μεγαλύτερες της επίδοσης του Γενικού Δείκτη. ΟΛΕΣ οι άλλες υπολείπονται της ραγδαίας ανόδου της αγοράς μας. «Μικτή» είναι και η εικόνα των νέων εισαγωγών (των επιδόσεων των τίτλων που μπήκαν στην αγορά από τις αρχές του 2000). 67 νέες εταιρείες έχουν διαβεί την είσοδο της Σοφοκλέους, οι 30 από αυτές διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες της εισαγωγής τους στη Σοφοκλέους.
Π. Γ.