Πατρινά και… άλλα

+ Ποιος αχαιός βουλευτής χρηματοδοτεί τη δημιουργία προτομής του πατρινού πολιτικού Δημήτρη Γούναρη, ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της Ελλάδας και είχε εκτελεσθεί μετά τη «Δίκη των 6», που είχαν θεωρηθεί πρωταίτιοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή; Ποιος άλλος; Ο Νίκος Νικολόπουλος! Μάλιστα, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, το έργο είναι σχεδόν έτοιμο και μέσα στο τρέχον έτος ο βουλευτής θα παρουσιάσει επισήμως την προτομή. Όμως αυτομάτως γεννιέται ένα σημαντικό ερώτημα: σε ποιο σημείο της πόλης θα στηθεί η προτομή; Και, το κυριότερο, θα δεχθεί ο νέος δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέα Φούρας, να υλοποιήσει το όραμα του πολιτικού του αντιπάλου; Αλλά μάλλον σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χωράνε μικροπολιτικές και αντιπαραθέσεις και ο κ. Φούρας το ξέρει. Και σε ό,τι αφορά το σημείο είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθεί.

+ Τη συναυλία του διάσημου φωνητικού εκκλησιαστικού συγκροτήματος Hilliard Ensemble, που δόθηκε στον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίου Ανδρέου, παρακολούθησε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με τη σύζυγό του Τασία. Και όχι μόνο την παρακολούθησε ολόκληρη, αλλά στο τέλος δήλωσε και ενθουσιασμένος από τη μουσική κατάρτιση του σχήματος. Όχι δεν έδωσε παράσταση παντομίμας ο Νίκος… μετά το ρεσιτάλ που έδωσε το βράδυ της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών, που τον έκανε διάσημο πανελλαδικά, μόνο που τον λογαριασμό πλήρωσε ο Φλωράτος.

+ Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Πολιτιστικής», Αλέξης Αλάτσης, στηλίτευσε την απουσία των επωνύμων από τις εκδηλώσεις. Το έκανε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πολιτιστικούς συντάκτες των τοπικών εφημερίδων. Ήταν μια φιλική βραδιά που διοργάνωσε ο ίδιος ο κ. Αλάτσης, στο μπαρ «Τρελή Ροδιά», αλλά, όπως μάθαμε, στο κάλεσμά του δεν ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από επτά δημοσιογράφοι…

+ Είπε όμως διάφορα καυστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Εκτός από την απροθυμία του Κ. Καραμανλή να παραστεί σε εκδήλωση του «2006», καταπιάστηκε με αρνητικό ύφος τόσο με τον πρώην συνεργάτη του Γιώργο Παναγιωτόπουλο όσο και με τον προκάτοχό του στον Οργανισμό, Θάνο Μικρούτσικο, με τον οποίο βέβαια από το καλοκαίρι του 2005 ούτε που μιλιούνται… Περιττό να σας πω ότι εκείνο το βράδυ ο κ. Μικρούτσικος θα είχε σίγουρα λόξιγκα, με τόσα άσχημα που του καταλόγισε ο παλαιός του φίλος…

+ Και με την ευκαιρία, τι γίνεται τελικά με την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Πολιτιστική; Είναι γνωστό ότι οι κύριοι Ροϊλός και Παναγιωτόπουλος είχαν μεταβεί πριν από μήνες στο Φανάρι για να προσκαλέσουν επισήμως τον Πατριάρχη στην Πάτρα και σε εκδηλώσεις του Οργανισμού. Αλλά από τότε δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Άραγε επεδίωξαν να έχουν και νέα επαφή με το γραφείο του;

+ Μπορεί να είναι ήδη αρκετά τα περιοδικά που κυκλοφορούν στην Πάτρα και διανέμονται δωρεάν, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να σχεδιάζουν την έκδοση ακόμα ενός! Το νέο έντυπο θα ξεκινήσει σύντομα την κυκλοφορία του, θα εκδίδεται από τοπικό διαφημιστικό γραφείο και θα ρίξει περισσότερο βάρος στην προβολή επιχειρήσεων και καταστημάτων.

+ Τη σπουδαία πατρινή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου σχεδιάζει να τιμήσει ιστορικός σύνδεσμος της Πάτρας. Η πρόταση προς το παρόν δεν έχει τεθεί επισήμως προς έγκριση στο ΔΣ, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι τελικά θα περάσει. Η εκδήλωση θα γίνει τον Δεκέμβριο και σε αυτή θα τιμηθεί ακόμα η Πατραϊκή Μαντολινάτα.

+ Προς εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει τελικά η σκληρή κόντρα μεταξύ του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πάτρας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και της εφημερίδας «Γνώμη». Θρυαλλίδα της αντιπαράθεσης είχε αποτελέσει δημοσίευμα της εφημερίδας τον Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με το οποίο η χορωδία του συλλόγου είχε προσπαθήσει κατά την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου να πάρει τη θέση των κανονικών ψαλτών του ναού. Ο σύλλογος και ο πρόεδρός του Ιωάννης Κόττορος είχαν υποβάλει αγωγή, η οποία όμως απορρίφθηκε, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου που έχουμε στα χέρια μας (αριθμός 223/2006, γεν. ειδ. 1421/549/2005). Έτσι απαλλάχθηκαν ο εκδότης της «Πρωινής Γνώμης» Χρήστος Χριστόπουλος, ο αρχισυντάκτης Μαρίνος Γράψας και ο συντάκτης Στέφανος Σκαρπέλος που είχαν μηνυθεί. Τώρα, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ο σύλλογος δεν είναι τόσο πρόθυμος να υποβάλει έφεση και θέλει να κλείσει το μέτωπο με την εφημερίδα.

+ Για μεσημεριανή εκπομπή συζητάει με το Patra TV ο Νίκος Ελευθερίου, ενώ σε συζητήσεις για την παρουσίαση εβδομαδιαίας παραγωγής στο Super B είναι και η περσινή «βασίλισσα» του πατρινού καρναβαλιού, Κατερίνα Παρασκευοπούλου. Από την άλλη, ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι είναι συντάκτες δύο εβδομαδιαίων περιοδικών της Πάτρας, καθώς οι πληρωμές τους καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες.

+ Ο κ. Αλέξανδρος Κολλιόπουλος, όπως γράψαμε, αρνείται σε επιστολή που μας έστειλε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη νέα εβδομαδιαία εφημερίδα «Κοινωνιολογία», η οποία εκδίδεται εδώ και λίγο καιρό στην Πάτρα από τον αδελφό του, Ανδρέα Κολλιόπουλο. Ότι δηλαδή ο ίδιος δεν γράφει τίποτα στην εν λόγω εφημερίδα. Θα ήταν όμως πολύ διαφωτιστικό να μας εξηγήσει το εξής παράδοξο: πώς γίνεται στη στήλη «Εκκλησιολογίες», που υπογράφει στην εφημερίδα «Αλλαγή», να υπάρχει ένα κείμενο που την ίδια ακριβώς ημέρα είχε δημοσιευθεί αυτούσιο και στη στήλη «Αναλόγιο» της «Κοινωνιολογίας»; Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Έχουμε στα χέρια μας τις εφημερίδες «Αλλαγή» και «Κοινωνιολογία» της ίδιας ημερομηνίας (Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2006). Με κατάπληξη βλέπουμε και στις δύο εφημερίδες να είναι γραμμένο το ίδιο θέμα με αντικείμενο τα «Πρωτοκλήτεια 2006»! Με τον ίδιο πρόλογο και τις ίδιες δηλώσεις έξι γνωστών Πατρινών, των κυρίων Π. Μαρινάκη, Ξ. Παπαευθυμίου, Σ. Ιντεγιάννη, Ι. Αθανασόπουλου, Δ. Τριανταφυλλόπουλου και Θ. Γεωργόπουλου. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας λύσει την απορία ο κ. Κολλιόπουλος. Αλλά και πάλι δεν είναι κακό ο καθένας να έχει την όποια σχέση με την όποια εφημερίδα ή περιοδικό. Και σεβόμαστε την άποψη του κ. Κολλιόπουλου, αλλά ελπίζουμε να μας επιτρέπει την παράθεση στοιχείων, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμά μας.


Σχολιάστε εδώ