Ο Τάσσος θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας

H Κύπρος είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω. Θα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αν η Τουρκία συνεχίσει να κρατά ως τον Δεκέμβρη την ίδια αδιάλλακτη στάση, αρνούμενη να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Και όταν λέμε θα μπλοκάρει, εννοούμε πως δεν θα επιτρέψει να ανοίξει κανένα ενταξιακό κεφάλαιο. Δεν συζητά δηλαδή να πέσει στην προωθούμενη κυρίως απ’ τη Μεγ. Βρετανία παγίδα του μερικού παγώματος ενταξιακών κεφαλαίων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην επιτρέψει ούτε καν την έκδοση ανακοινωθέντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της, που είναι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για κάποια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Ακραία μεν αυτή η τελευταία εκδοχή, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί…

Η Ελλάδα φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει μέχρι τέλους την Κύπρο σε αυτή την -οριστική, επαναλαμβάνουμε- επιλογή. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, αυτό διαμηνύθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκα απ’ την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα απ’ την Ντ. Μπακογιάννη. «Θα στηρίξουμε μέχρι το τέλος», ήταν το σαφές μήνυμα που δόθηκε στην ειλλημμένη κυπριακή απόφαση.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και αν δεν αλλάξει, τότε πραγματικά δημιουργεί νέα, σοβαρά δεδομένα εν όψει της σκληρής, σκληρότατης μάχης που θα δοθεί μέχρι τον Δεκέμβρη, αλλά και στη συνέχεια.

Είναι πάντως πολύ δύσκολο να αλλάξει πλέον η ελληνική στάση πλήρους συμπαράστασης και συμπαράταξης με τη στάση του Τ. Παπαδόπουλου. Δεν μπορεί πλέον η Αθήνα να υπαναχωρήσει, χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σημαντικότατο ρόλο σε αυτή την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης έπαιξε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, ο οποίος συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο (θετικό) σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τον οποίο ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να εμπιστεύεται και να συνεργάζεται μαζί του.

Επίσης έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την τελευταία περίοδο έχει βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Λιλλήκα. Προφανώς η υπουργός Εξωτερικών έχει αντιληφθεί ότι το συμφέρον της είναι να σταματήσει να κοντράρει την κυπριακή κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη φάση τουλάχιστον πολύ περισσότερο που δεν έχει εγκαταλείψει βέβαια τις προσωπικές της πολιτικές βλέψεις, οι οποίες είναι… υψηλές…

Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης στην τελική αυτή κυπριακή-ελληνική επιλογή έχει διαδραματίσει και η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος είχε κρατήσει σταθερή, θαρραλέα, πατριωτική στάση και έναντι του Σχεδίου Ανάν. Την ίδια θέση επανέλαβε και κατά την τελετή της ενθρόνισής του, την περασμένη Κυριακή. Και αυτή η συμπαράσταση του προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας είναι πολύτιμη για τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο.

Ήδη πάντως και εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη, τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει μαραθώνιο επαφών με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων. Υπάρχει δε αισιοδοξία ότι άλλες δύο χώρες-μέλη θα στηρίξουν τελικά τη θέση τους…

Φόβοι για πιέσεις και εκβιασμούς

Ωστόσο υπάρχουν και φόβοι ότι μέχρι τότε θα ενταθούν οι πιέσεις, ακόμα και οι εκβιασμοί. Απ’ τη μια υπάρχει η δεδομένη φιλοτουρκική στάση της Ουάσινγκτον, που πιέζει υπέρ της στήριξης των τουρκικών θέσεων όσες χώρες-μέλη μπορεί να επηρεάσει (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ).

Αλλά υπάρχει επίσης και εκδηλώνεται με διαφόρους τρόπους και μια «τουρκολαγνία» ορισμένων κοινοτικών μας εταίρων. Θέλουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ανοιχτό τον ευρωπαϊκό δρόμο της Άγκυρας, παρότι η Τουρκία έχει γράψει στα παλιότερα… οθωμανικά της υποδήματα στοιχειώδεις κανόνες του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου, παρότι οι λαοί των χωρών αυτών είναι σφόδρα αντίθετοι στην προοπτική ένταξής της, ακόμα και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Γίνεται λοιπόν ένα σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι. Και πιέσεων και εκβιασμών. Και με «αντάλλαγμα» το σε ποιον θα επιρριφθεί η ευθύνη του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Πάντως επί της γνωστής φινλανδικής πρωτοβουλίας δεν υπάρχει η παραμικρή προσέγγιση. Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά την απορρίπτουν. Αλλά και η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί. Μάλιστα και με τις αβάντες των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζεται ακόμα πιο αδιάλλακτη και προβάλλει τη θέση ότι το θέμα της Κύπρου είναι θέμα αρμοδιότητας του ΟΗΕ και δεν είναι ζήτημα της ευρωπαϊκής της πορείας!

Υπό δοκιμασίαν η συνεργασία;

Μέσα σε αυτήν την κρισιμότατη περίοδο εκφράζονται φόβοι ότι ίσως δοκιμαστεί η συνεργασία των κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Κύπρο, κυρίως δε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, πράγμα βεβαίως που απευχόμαστε.

Αιτία ίσως αποδειχθούν οι δημοτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ορισμένες επιλογές του ΑΚΕΛ δεν περνάνε, λόγω της στάσης που κράτησαν επί του Σχεδίου Ανάν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Λευκωσίας, όπου η υποψήφια του ΑΚΕΛ Ελ. Μαύρου αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι οπαδοί του ΔΗΚΟ, λόγω του ότι είχε εμφανιστεί τότε υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν, αρνούνται να την ψηφίσουν, παρά τη γραμμή της κομματικής ηγεσίας…


Σχολιάστε εδώ