Ο Μύθος του Πολυτεχνείου
Όσοι έζησαν τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973 γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν ήσαν έτσι. Η αδικαιολογήτως μακρά, 6ετής δικτατορία του συνταγματάρχου Γεωργίου Παπαδοπούλου έβαινε προς το τέρμα της και η «δοτή» κυβέρνησι Μαρκεζίνη είχεν εντολή διεξαγωγής ελευθέρων εκλογών, διά τον Φεβρουάριο του 1974 – που βεβαίως ουδέποτε επραγματοποιήθησαν, ακριβώς λόγω του «ηρωικού Πολυτεχνείου».
Ο Ελληνικός λαός δεν υπέφερεν οικονομικώς, παρά μόνον ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Υπήρχε οικονομική πρόοδος, δημοσία τάξις και σχετική ευημερία και πάντως η διοίκησις ελειτουργούσε και η διαφθορά ήταν περιορισμένη, εν συγκρίσει με τα σημερινά δεδομένα. Αποτελεί, επίσης, τεραστία ιστορική ανακρίβεια ότι «το Πολυτεχνείο έριξε τη δικτατορία». Το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Η επάνοδος στη λαϊκή κυριαρχία ανεστάλη και μία, χειροτέρας μορφής, δικτατορία επεβλήθη (του ταξιάρχου Δημ. Ιωαννίδη). Επίορκοι αξιωματικοί παρεσύρθησαν, εξηπατηθέντες υπό των «συμμάχων», εις μιαν περιπέτειαν στην Κύπρον, διά την οποία ήσαν απροετοίμαστοι. Το λάθος της δευτέρας χούντας επέφερε την καταστροφή της Κύπρου και την διεκδίκησι των τότε άρτι ανακαλυφθέντων πετρελαϊκών κοιτασμάτων εις το Αιγαίον υπό των Τούρκων. Έκτοτε η εξάρτησι της χώρας από τα κέντρα αποφάσεων των επικυριάρχων έλαβε την μορφή της υπερχρεώσεώς της – εις άνω των 230 δισ. ευρώ υπολογίζεται το δημόσιον χρέος, έναντι 3 επί δικτατορίας. Η σημερινή κυβέρνησι δανείζεται ετησίως 42 δισ. ευρώ, ως απεκάλυψεν στην Βουλήν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, διά να πληρώσει χρεωλύσια και συντάξεις. Το δημόσιον χρέος αυξάνεται κάθε χρόνον, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.
Βεβαίως, οι έγκλειστοι τότε στο Πολυτεχνείο νεαροί και φοιτητές επίστευαν καλοπίστως ότι «παλεύανε εναντίον των τανκς και της χούντας». Δεν εγνώριζαν όμως ποίων ξένων τα συμφέροντα συγχρόνως υπηρετούσαν με την αναστολή της εκδημοκρατικοποιήσεως της πολιτικής ζωής της χώρας.
Συμφώνως προς έναν πρέσβυ που έζησε από κοντά τα γεγονότα εκείνα (*), «στην ανατροπή της κυβερνήσεως Μαρκεζίνη σημαίνοντα ρόλο έπαιξε το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο δυσπιστούσε εντόνως προς τον Μαρκεζίνη, αφενός λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής του, αφετέρου λόγω των αντιρρήσεων για τις (αμερικανικές) βάσεις». (Σ.σ.: των οποίων δεν επεθύμει επέκτασιν ελλιμενισμού του 6ου αμερικανικού Στόλου στην Ελευσίνα και ελευθέρα διέλευσι των αμερικανικών αεροπλάνων με πολεμοφόδια από την Σούδαν προς το Ισραήλ.)
Και συνεχίζει ο πρέσβυς: «Την προπερασμένη Παρασκευή (σ.σ.:16 Νοεμβρίου 1973) αφίχθη πτέραρχος της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λάρισα και μετά, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου (σ.σ.: οπότε εκηρύχθη ο στρατιωτικός νόμος και κατέστη ευκολωτέρα η κάθοδος των πεζοναυτών από τον Διόνυσον) ο αμερικανός αξιωματικός ήλθε στην Αθήνα. Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο καθηγητής Γεωργάκης τον επισκέφθηκε στο Χίλτον, όπου έμενε κάποιος έλληνας στρατηγός και τον άκουσε να ερωτά τον έλληνα αξιωματικόν: «(Are) All OK?» (Είναι όλα εν τάξει;)»
Αλλά και εξ άλλων πηγών επίσης προκύπτει επίσης ότι τον Παπαδόπουλον ανέτρεψαν οι Αμερικανοί κι όχι οι έγκλειστοι του Πολυτεχνείου. (Hooper Prow FCO, 26.11.73, επιστολή PRO FCO 9/1712 WSG1/5) και Γουίλιαμ Μάλλινσον, Κύπρος: Μια ιστορική προοπτική. σελ. 228 επ.).Το ερμητικό… κλείσιμον του «φακέλλου της Κύπρου» από την Βουλή κ.λπ. κ.λπ.
Θα έπρεπε συνεπώς να σταματήσει η πολιτική καπήλευσι της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου. Ας διδαχθώμεν από τα λάθη του παρελθόντος. Η πραγματική ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία αξιώνουν οικονομικήν αυτάρκειαν και απαιτούν πολιτικήν αρετή. Με την καλλιέργειαν μύθων δεν υπηρετείται η ιστορική αλήθεια. Παραπλανάται ο λαός και η νεολαία διά το ποίος τελικώς κυβερνά την χώρα. Εξ ου κι η σημερινή κατάντια της κυβερνήσεως Καραμανλή, να ζητεί από τον Μπουγιουκανίτ-πασά άδεια διά να πετάξει ένα πολεμικόν μας αεροπλάνο ανενόχλητον από την Κρήτη στην Λάρισα!
(*) Βλ. σχ. «Ταραγμένη διετία (1973-74).Από το προσωπικό ημερολόγιο ενός αυτόπτη μάρτυρα» υπό του πρέσβεως Γεωργίου Χέλμη, εκδόσεις Καστανιώτη.
(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις του συντάκτη τους)