ο Δαίμονας των δημαρχείων

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, από τη μια έφυγε από τα κοινά πικραμένος λόγω της προσωπικής ήττας, αλλά από την άλλη είναι ευχαριστημένος επειδή πήρε και ολόκληρη συνταξιοδοτική αποζημίωση, με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σήμερα θα σας πω και κάτι που ίσως δεν το ξέρετε. Ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ρύθμισης που αφορούσε τη συνταξιοδότηση των δημάρχων με θητεία τέσσερα χρόνια και δώδεκα ως δημοτικού συμβούλου, ήταν ο Νίκος Χιωτάκης. Το αναφέρω για να ξέρει ο φίλτατος Βασίλης σε ποιον χρωστάει τη σύνταξή του. Αυτά για την ιστορία. Τη θέση του Βάρσου στο δημοτικό συμβούλιο την πήρε η Μαρία Φιδάκη.

Το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, εκεί όπου έχτισε ο εργολάβος Βωβός μια νέα τσιμεντούπολη, είναι τραγικό. Τα αυτοκίνητα παρκάρουν το ένα πάνω στο άλλο. Οι δρόμοι είναι στενοί. Η πόλη δεν ήταν έτοιμη να αντέξει ένα τέτοιο οικοδόμημα. Εμείς το γράφαμε, αλλά δεν μας άκουγε κανείς. Να φανταστεί κάποιος ότι ακόμη δεν λειτουργούν όλα τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο που κατασκευάστηκε για να έχει επισκεψιμότητα… 15.000 άτομα την ημέρα! Αναμένεται χαμός. Ελπίζω ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης να έχει τελειώσει με τα μεθεόρτια της εκλογικής του νίκης και να ασχοληθεί με αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.

Η τσίκνα από τα αρνιά που έψησε στην πλατεία των Άνω Λιοσίων ο νικητής των εκλογών Χρήστος Παππούς έφτασε μέχρι εδώ, την Παλλήνη. Έγινε γλέντι μέχρι πρωίας. Συναυλία κανονική. Ο άνθρωπος δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Έγινε δήμαρχος εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος Παπαδήμα. Περιμένω όμως, αφού φάνε και πιούνε και εύχομαι να χορτάσουν για να μη χρειαστεί να φάνε ξανά, να δω τι θα κάνουν με το τεράστιο σκάνδαλο που… έρχεται με το οικόπεδο του ΟΔΔΥ, το οποίο είναι στα όρια του δήμου. Τι θα γίνει με τα χρήματα που βάσει των πορισμάτων των ελεγκτών λείπουν από τον δήμο; Θα καταλογιστούν σε κανέναν; Αυτά είναι ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, αγαπητέ και φίλτατε νεοεκλεγέντα δήμαρχε.

Τελικά η επιλογή του Αργύρη Ντινόπουλου να ορίσει διάδοχο τον Κώστα Ιωαννίδη αποδείχθηκε σοφή. Η εκλογή του νέου δημάρχου Βριλησσίων από την πρώτη Κυριακή με 46% αποδεικνύει ότι ο φίλος Αργύρης είχε κάνει σοβαρό έργο στην πόλη, κάτι φυσικά που διευκόλυνε την εκλογή του Κωνσταντίνου. Μια και ο λόγος για τον Αργύρη, να σας ενημερώσω ότι εντός των επόμενων ημερών θα αναλάβει σοβαρότατη κυβερνητική θέση. Όχι Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, που ανέλαβε ο δήμαρχος Πόρου, Σπύρος Σπυρίδων, αλλά κάτι πιο μεγάλο. Ας μην του «κάψουμε» την είδηση. Υπομονή. Ο Αργύρης αξίζει ό,τι και να πάρει.

Θυμηθείτε το. Εντός Ιανουαρίου θα έχουμε την πρώτη αποχώρηση δημοτικού συμβούλου από την παράταξη Πατούλη που θα διοικήσει τον δήμο Αμαρουσίου. Ο Γιώργης έχει υποσχεθεί έμμισθες θέσεις μέχρι και στους περιπτεράδες. Έχει υποσχεθεί όμως και σε αυτούς που δεν εξελέγησαν. Όπως λένε πάντως αυτοί που γνωρίζουν, τις μεγαλύτερες ελπίδες για να αξιοποιηθούν τις έχουν αυτοί που βρίσκονται στη λίστα της «όμορφης φιλολόγου». Εμένα πάντως το Μαρούσι θα είναι η μεγάλη μου χαρά.

Τελικά ο πιο κερδισμένος, ως συμμετέχων στην εξουσία, είναι ο νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας. Τριάντα ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές τοποθετήθηκε σε μια πολυθρονάρα σε θυγατρική εταιρεία των ΕΛΤΑ και ήταν άρχοντας. Ο μισθός έτρεχε. Έγιναν οι δημοτικές εκλογές και να το δημαρχιλίκι. Φεύγει από τη μια πολυθρόνα και πάει στην άλλη. Φυσικά ως γνωστόν ο Δημήτριος ανήκει στο «σύστημα Ντόρας». Δεν λέω, καλό παιδί είναι και σοβαρός άνθρωπος. Δεν έχει ακουστεί ποτέ το παραμικρό ψεγάδι στην πολιτική του διαδρομή. Καλή θητεία, φίλε δήμαρχε.

Έπεσε στα χέρια μου μια ρώσικη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Κοιτάω τις εσωτερικές σελίδες και βλέπω προεκλογική διαφήμιση του απερχόμενου τοπάρχη Αχαρνών, Σπύρου Στριφτού, μια ολόκληρη σελίδα. Βλέπετε, οι Πόντιοι είναι πολλοί στο Μενίδι. Αλλού είναι η ουσία. Το έχω ξαναγράψει. Ο άνθρωπος έχει χάσει τον λογαριασμό όσον αφορά σε ποιες εφημερίδες, τοπικές, υπερτοπικές και… παγκόσμιες έχει βάλει προεκλογική διαφήμιση. Ούτε μηχανή που τυπώνει πενηντάευρα να είχε στο υπόγειο του δημαρχείου. Πώς τα πλήρωσες όλα αυτά, βρε δημαρχάρα; Πες μας το μυστικό να το μάθουμε και εμείς. Θα έχει ενδιαφέρον.

Ακόμη τρέχει να κρυφτεί ο Κώστας Τρίγκας εξαιτίας της φαεινής ιδέας που είχε να μαζέψει τους δημοτικούς συμβούλου του, προκειμένου να αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των Αγίων Αναργύρων που οδήγησε την παράταξή του στην απώλεια της δημοτικής αρχής. Τους μάζεψε λοιπόν και άρχισαν τις αναλύσεις. Στα πρώτα δέκα λεπτά τελείωσαν οι αναλύσεις και άρχισαν τα… γαλλικά. Ο δημοτικός σύμβουλος Παπαγεωργίου «πέρασε» τον Τρίγκα από τις… συμπληγάδες πέτρες. «Σήκω και φύγε. Μας κατέστρεψες πολιτικά», είπε μεταξύ άλλων ο αγανακτισμένος αλλά και ηττημένος. Εκεί λοιπόν αποφασίστηκε ότι όλοι πρέπει να γίνουν αρχηγοί! Το απόλυτο χάος. Ο Τρίγκας προωθεί τον δάσκαλο Αθανασόπουλο. Σοβαρό παιδί, αλλά «πολύ λίγος». Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Τσώκος είναι αποφασισμένος τον Γενάρη να εξαγγείλει την ίδρυση δημοτικής παράταξης, εάν ο Τρίγκας δεν αποχωρήσει. Ο Νίκος Νταηλάκης, αφού έφυγε, ξαναγύρισε και ετοιμάζεται να ξαναφύγει με δήλωση ανεξαρτητοποίησης, εάν ο δήμαρχος δεν παραιτηθεί. Ο Σακέτος περιμένει τις εξελίξεις για να δει τι θα κάνει. Προβλήματα όμως έχει και η νέα δημοτική αρχή του Νίκου Σαράντη από τις παράλογες διεκδικήσεις του Νίκου Ταμπακίδη για συμμετοχή στη διοίκηση. Ο νέος δήμαρχος, εάν δεν ελέγξει από την αρχή τις απαιτήσεις του πρώην, θα είναι όμηρος επί μια τετραετία. Ίδωμεν.

Εδώ ο τόπος βοά για την ασυνέπεια της εταιρείας του φυσικού αερίου ως προς τη χρονική υποχρέωση που αναλαμβάνει για να τοποθετήσει εγκαταστάσεις και ο τοπάρχης Π. Φαλήρου «τρέχει» και κάνει σύμβαση για να βάλει αέριο σε 21 σχολεία της πόλης. Θα κοπεί η παροχή πετρελαίου και θα περιμένουν τα παιδιά όταν… το θυμηθεί η εταιρεία να ζεσταθούν.

Είπε και ο δήμαρχος Δάφνης, Μιχαλιός Σταυριανουδάκης, να εορτάσει ένεκα του ονόματος και σε συνδυασμό με την εκλογική νίκη και φώναξε φίλους και γνωστούς σε ένα νυχτερινό κέντρο για να πιουν ένα ποτήρι κρασί. Το κέντρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Δάφνης. Το μοναδικό που έχει η πόλη. Είδα όμως ένα σοβαρότατο πρόβλημα που θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κέντρου, σε δύο μήνες που λήγει η προθεσμία προσαρμογής, να αντιμετωπίσει. Δεν υπάρχει ούτε μία θέση πάρκινγκ. Λογικά λοιπόν το κέντρο αυτό θα πρέπει να σφραγιστεί. Άδεια λειτουργίας δεν μπορεί να πάρει. Τι θα γίνει, δήμαρχε;

Κατά την προεκλογική περίοδο υπήρχαν διάφορες συμμαχίες μεταξύ των όμορων δημάρχων για αλληλοϋποστήριξη. Φυσικό είναι ο δήμαρχος Δάφνης, ας πούμε, να υποστηρίζει με νύχια και με δόντια την υποψηφιότητα του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ στο Μπραχάμι, Βασίλη Γιαννακόπουλου. Μιλάμε για πολλή βοήθεια και με κάθε μέσον. Δικαίωμά του ήταν και καλά έκανε. Το βράδυ των εκλογών της δεύτερης Κυριακής, την ώρα που ήταν σαφές πλέον ότι νέος δήμαρχος θα είναι ο «αντάρτης» Νίκος Λαζαρόπουλος, μου είπαν -και είναι αλήθεια- ότι εθεάθη ο Μιχαλιός στο εκλογικό κέντρο και άρχισε τα φιλιά και τις αγκαλιές με τον… νικητή. Επειδή βέβαια το… έργο αυτό το έχω ξαναδεί στη ζωή μου χιλιάδες φορές, δεν μου κάνει πλέον αίσθηση. Έμαθα όμως ότι το «παρασκήνιο της κωλοτούμπας» το ξέρει και ο Λαζαρόπουλος και περιμένει στη γωνία κάποια κοινή απόφαση που θα αφορά τους δύο όμορους δήμους. Προβλέπω ωραίες μέρες στο προάστιο του… Μπραχαμο-Δαφνίου.

Αν είναι αλήθεια, τα πράγματα είναι σοβαρά. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατέθεσε μήνυση, που την υπογράφει μάλιστα ως δικηγόρος ο επικεφαλής της παράταξης που είναι αντιπολίτευση, Γιάννης Χατζόπουλος, η οποία αναφέρει ότι τον απείλησαν μπράβοι για να αποσύρει την ένσταση που έχει κάνει εις βάρος ενός δημοτικού συμβούλου ως προς τη νομιμότητα της εκλογής του. Αλίμονο αν φτάσαμε ως εκεί.

Πολιτικές «τρικλοποδιές» άρχισε να βάζει ο δήμαρχος Γλυφάδας Στέλιος Λανδράκης στον νεοεκλεγέντα δικηγόρο Θεοδωρόπουλο. Φαίνεται ότι το απίστευτα χαμηλό ποσοστό που πήρε ο Στελάρας δεν του έγινε μάθημα και δίδαγμα για την οριστική πλέον απομάκρυνσή του από τα κοινά της πόλης. Το παρήγορο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο νέος δήμαρχος είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, αλλά πάνω απ’ όλα δεν θα ανεχτεί να παίξει κανείς παιχνίδια εις βάρος της δικής του αξιοπρέπειας και των συνεργατών του.

Τα σημάδια από το πρόσωπο του Αλέξανδρου Λυκουρέση ακόμη δεν έχουν φύγει. Θυμάστε ότι τον άνθρωπο τον σακάτεψαν την προεκλογική περίοδο, προφανώς θύμα της έντασης που υπήρχε στον δήμο Ιλίου. Αν και έχουν περάσει όμως αρκετές εβδομάδες από τότε, δεν υπάρχει κανένα νεότερο γι’ αυτή την υπόθεση. Η Αστυνομία πάντως λέει ότι ο ξυλοδαρμός δεν είχε καμία σχέση με ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Προς το παρόν μη ρωτάτε περισσότερα.

Πυρ και μανία είναι ο Χρήστος Σαλαλές με τον Ζαχαρία Ζούπη. Ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου, φίλτατος Χρήστος, θεωρεί ότι δέχτηκε μεγάλο «υπόγειο πόλεμο» από τον Ζούπη, επειδή ήθελε αυτός να είναι στη θέση του. Η ουσία είναι ότι δήμαρχος έγινε ο Φώτης Μελάς. Μια χαρά είναι ο άνθρωπος. Άμα μας στείλει και τις οικονομικές καταστάσεις με τις κάθε λογής δαπάνες που έκανε η δημοτική επιχείρηση όταν προήδρευε ο φίλος μου ο Ζαχαρίας, θα είναι ακόμα καλύτερος. Πολλά ακούγονται περί κουκουλώματος, αλλά εγώ δεν τα πιστεύω. Έχω δίκιο ή άδικο, Φώτη μου;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Επειδή ως γνωστόν είμαι αρχιδιαπλεκόμενος, αποφάσισα να αρχίσω να πουλάω νιπτήρες στους δήμους για να τους βάζουν στα σχολεία. Θα έχω βάλει μικροκάμερες μέσα στις βρύσες και μετά θα πουλάω τα βίντεο. Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά;


Σχολιάστε εδώ