Και «απουσιολόγιο» θεμάτων έφτιαξαν στην «Καθημερινή»!

Η κατάσταση στην εφημερίδα φαίνεται να έχει ως εξής: Η νέα ομάδα (Παπαχελάς, Καλλίτσης, Κατσώνης) είναι ανομοιογενής και έχει αντικρουόμενη στόχευση, ενώ παρά την ισχυρή πρόσβασή της στην ιδιοκτησία δεν έχει δείξει τις ικανότητές της. Ο Αλέξης Παπαχελάς δείχνει να έχει τρομάξει και φυλάγεται για να αποφύγει το κόστος πριν από το χρίσμα. Ο Κ. Καλλίτσης πασχίζει να κάνει ομάδα συντακτών χωρίς άποψη, οι οποίοι θα μπορούν να δρουν ως «διεκπεραιωτές» και ως «ιμάντες μεταφοράς» των σημιτικών ή νεοφιλελεύθερων θέσεων που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «μεταρρυθμίσεις».

Την εβδομάδα που πέρασε οι εσωτερικές αναταράξεις στην «Καθημερινή» με καθοδηγητή τον Κ. Καλλίτση και με τη συνεργασία του Λ. Κατσώνη (ο οποίος διαισθανόμενος ότι θα έχει την ίδια τύχη που είχε και στη «Μακεδονία» και επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της ιδιοκτησίας για τα… παλιά έπιπλα που θα πετάξουν, έλεγε… προβλέποντας: «Μπορεί να φύγω εγώ ως αποτυχημένος, αλλά θα πάρω κι άλλους στον λαιμό μου»), αλλά και με τη συναίνεση του Α. Καρκαγιάννη έλαβαν άγρια μορφή, πρωτοφανή για τα ήθη της. Αποφασίστηκε η υιοθέτηση «απουσιολογίου», στο οποίο θα γράφονται τα «παραπτώματα» των συντακτών, όταν δεν γράφουν ή χάνουν θέματα κοινής λήψης που έχουν οι άλλες εφημερίδες. Το απίστευτης έμπνευσης «απουσιολόγιο-βαθμολόγιο» ήδη άρχισε να συμπληρώνεται την περασμένη εβδομάδα από τον Λ. Κατσώνη για τους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε και πίστωση χρόνου, όταν του καταλογίσθηκε η ευθύνη για την υποβάθμιση του φύλλου και ειδικότερα της θεματολογίας.

Το «φύλλο ποιότητας συντακτών» προτείνεται να συμπληρώνεται και για τους συντάκτες των άλλων τμημάτων του φύλλου, όμως ακόμη δεν υπάρχουν πρόθυμοι να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες. Είναι βέβαιο ότι βάσει αυτού θα επιχειρηθεί αποσταθεροποίηση συντακτών και θα γίνουν εισηγήσεις απολύσεων… εν καιρώ.

Προς τιμήν τους στη μεθόδευση αυτή αντέδρασαν ο διευθυντής σύνταξης Νίκος Κωνσταντάρας (ο μοναδικός συνεκτικός κρίκος στην εφημερίδα) και οι αρχισυντάκτες Ξυδάκης, Φαφούτης και Λεονταρίδης. Όλοι τους εδώ και μήνες είναι στο «στόχαστρο» των Νικολάου και Καλλίτση, όμως οι συντάκτες τούς εμπιστεύονται και τους εκτιμούν για το ήθος τους και τον επαγγελματισμό τους.

Όπως προκύπτει και από την εξέλιξη των πραγμάτων, στόχος της ομάδας των «εκσυγχρονιστών» είναι οι Λυγερός και Μπουγάτσου. Ο πρώτος έχει υποβαθμιστεί ως «ενοχλητικός» για τις αναλύσεις του στα εθνικά θέματα και η δεύτερη ως επικίνδυνη για αποκαλύψεις που θίγουν διαπλεκόμενους και προστατευόμενους τώρα «υπαλλήλους τους».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θέμης Αλαφούζος σε στενό κύκλο εξέφρασε τη δυσφορία του για την εκτροπή των νέων στελεχών του, διακρίνει πλέον ανεπάρκειες και διαπιστώνει πως όσο περνάει ο καιρός έχουν προσωπική «ατζέντα». Προ τριημέρου εξεμάνη, όταν εκ διαρροής και χωρίς εκείνος να έχει εγκρίνει διαπίστωσε ότι ο Λ. Κατσώνης προγραμμάτιζε συνέντευξη με τον Θ. Λιακουνάκο, τον οποίο η «Καθημερινή» είχε βγάλει στα «18 παζάρια», όταν ο Κ. Σημίτης ήταν έτοιμος να του δώσει την Ολυμπιακή Αεροπορία και σωρηδόν τις αναθέσεις εξοπλισμών. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Θ. Αλαφούζος απαγόρευσε τέτοιου είδους «συναναστροφές», έκοψε τη συνέντευξη και υπενθύμισε στον Λ. Κατσώνη ότι οι αβρότητες με τον πρώην εργοδότη του είναι προσωπικό του θέμα και όχι της «Καθημερινής».

Στο μεταξύ, οι συντάκτες είναι στον «πάγο» και ειδικότερα όσοι είναι στην πρώτη γραμμή με άποψη και πηγές. Οι άλλοι έχουν απελπιστεί και ψάχνουν την οδό της διαφυγής. Στο οικονομικό εμφανίζονται δημοσιεύματα που θυμίζουν την «Ημερησία» του 1999, τη χρυσή εποχή της ευφορίας του χρηματιστηρίου. Πάντως, στη «λίστα του Σίντλερ» φέρεται να είναι καταγεγραμμένοι πολλοί δημοσιογράφοι σε όλα τα τμήματα, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από δημοσιογραφική επάρκεια, επαγγελματισμό, διαθέτουν φήμη και άποψη και στο παρελθόν είχαν καταγγείλει τη σημιτική πρακτική.

Οι μεθοδεύσεις είναι καθημερινή πρακτική, καθώς κόβονται όλα τα ανεπιθύμητα κείμενα -ανεξάρτητα αν έχουν σημαντικές ειδήσεις- και το ζητούμενο είναι να επενδύουν οι συντάκτες στις ανακοινώσεις των εταιρειών. Η επικοινωνία με την πλευρά Μπόμπολα είναι καθημερινή και οι «καυτές» αποκαλύψεις είναι πια «εχθρός».

Ο δημοσιογραφικός «λαπάς» είναι το ζητούμενο, με γενικόλογα θέματα για τη διαφθορά στις Πολεοδομίες, τα προβλήματα με τα νταμάρια ή τη δόμηση στον Παρνασσό, ώστε να ικανοποιείται και η ιδιοκτησία ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοια ζητήματα και ότι η «Καθημερινή» εξακολουθεί να ασχολείται με τη διαφθορά. Όπως φαίνεται, αν η κατάσταση δεν ανασχεθεί, οι συντάκτες της «Καθημερινής» θα μετεγγραφούν σε κάποιον που μπορεί να σκεφτεί πως είναι σε θέση να εκδώσει ένα πρωινό φύλλο με πρώτη ύλη έτοιμη από το Φάληρο. Λέτε να είναι η Γιάννα;

Τέλος, να σημειώσουμε αυτό που πλέον ψιθυρίζεται από στόμα σε στόμα μεταξύ των παλιών συντακτών της «Καθημερινής»: ότι η «Καθημερινή» μαζεύει και δίνει τη δυνατότητα να γράφουν σε όλους εκείνους που καμία άλλη εφημερίδα δεν θέλει…


Σχολιάστε εδώ