Κάτω στον Πειραιά

Όσο πλησιάζει ο καιρός για τη λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου, που προήλθε από τις τελευταίες εκλογές, τόσο περισσότερο εντείνονται οι ζυμώσεις στην παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα για το ποιοι θα πάρουν τις «καίριες» θέσεις. Βέβαια όλοι λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή τον νέο δήμαρχο, ο οποίος λείπει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, αλλά είναι δεδομένο ότι εκείνος θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και δεν πρόκειται να επηρεασθεί από κανέναν. Οπότε ό,τι και να λένε οι διάφοροι… μνηστήρες είναι κενό περιεχομένου και δεν το αναφέρουμε καν.

Απλώς εκείνο που περιμένουν όλοι από τον Π. Φασούλα είναι να προσπαθήσει να ισορροπήσει τον συνδυασμό του, να αξιοποιήσει στις ίδιες αναλογίες παλαιούς και νέους συμβούλους και να μη φανεί πως κάποιοι «καπελώνουν» τους υπόλοιπους. Γιατί γεγονότα σαν κι αυτό που έγινε προχθές στο Μηχανολογικό, στην οδό Ρετσίνα, δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Τι έγινε; Πολύ απλά, ένας νεοεκλεγείς σύμβουλος του Φασούλα πήγε και ζήτησε… ενημέρωση από τους υπαλλήλους, λέγοντάς τους ότι από την 1η Ιανουαρίου θα είναι αυτός υπεύθυνος του τομέα. Οι υπάλληλοι όμως γνώριζαν κι έναν παλαιό σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού που λέει ότι έχει καπαρώσει τη θέση κι έσπευσαν να τον ενημερώσουν! Και φυσικά «έγινε το έλα να δεις». Κατέβηκε έξαλλος ο παλαιός σύμβουλος (μανιάτικης καταγωγής) και απειλούσε θεούς και δαίμονες, λέγοντας ότι τη θέση αυτή τού την έχει… τάξει ο νέος δήμαρχος κι αν δεν κρατήσει τον λόγο του, ο δήμος θα γίνει… Βηρυτός! Κάτι τέτοια πρέπει να αποφύγει ο νέος δήμαρχος. Όπως και τους διάφορους δολοπλόκους που ξημεροβραδιάζονται στην πλατεία Κοραή, υποστηρίζοντας ότι αυτοί θα τον… κατευθύνουν και θα του… μάθουν τον Πειραιά!

Με το αζημίωτο βέβαια. Μόνο που κι αυτοί λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο. Γιατί ο Π. Φασούλας δεν πρόκειται να δώσει τίποτε σε κανέναν. Δεν θα κάνει τα λάθη του Αγραπίδη που σκόρπισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διάφορα λαμόγια που την κρίσιμη στιγμή, όταν είδαν ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγεί, τον πούλησαν, πιστεύοντας ότι θα τους καλοδεχόταν ο ψηλός. Λησμόνησαν όμως πως κάποιοι μπορεί να γουστάρουν την προδοσία, αλλά τον προδότη δεν τον θέλει κανένας…

Το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων έφερε στην επιφάνεια και το τεράστιο πρόβλημα των εργαζομένων με σύμβαση έργου στη ΔΕΠΑΠ. Οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι επί πέντε μήνες και, όπως πάνε τα πράγματα, ούτε κι αυτόν τον μήνα θα πληρωθούν. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί κάποιοι επικεφαλής των δημοτικών επιχειρήσεων επιμένουν να διορίζουν κόσμο χωρίς να έχουν χρήματα να τους πληρώσουν. Από πού περιμένουν να πάρουν λεφτά; Οι επιχειρήσεις έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και «αντέχουν» συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Αν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει, θα έχουν πρόβλημα όλοι. Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Όταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ψηφίσθηκε ο νόμος που επέτρεπε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων, κανένας δεν πίστευε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα αποτελούσαν την… Κερκόπορτα για την οικονομική καταστροφή των δήμων. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως, αλλά και με όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, όλες οι «υψηλού κινδύνου» ενέργειες των δημοτικών αρχών γίνονται μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς γίνονται αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων πολύ εύκολα και χωρίς τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτεί μία πρόσληψη στον δήμο. Εξάλλου, οι δημοτικές επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν διάφορα προϊόντα ή υπηρεσίες που αγοράζουν άμεσα και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες κι έτσι οι εκάστοτε δήμαρχοι κάνουν τα ρουσφέτια τους μέσω αυτών!

Το κακό είναι πως οι περισσότεροι δήμαρχοι χρησιμοποιούν τις δημοτικές επιχειρήσεις μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. Δηλαδή για την προβολή και τα ρουσφέτια τους. Αν όμως τις χρησιμοποιούσαν για να φέρνουν χρήματα στους δήμους και να μην περιμένουν να δουν… άσπρη μέρα μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη ΔΕΗ, θα ήταν διπλά κερδισμένοι. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάντησαν παράσιτα των δήμων, οι οποίοι για να τις συντηρήσουν τους βγάζουν κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό! Δηλαδή κόβουν κονδύλια από έργα για να συντηρούν τις δημοτικές επιχειρήσεις! Γι’ αυτό και έχουμε σήμερα αυτό το χάλι με τους συμβασιούχους. Γιατί έχουν προσληφθεί οι περισσότεροι στις επιχειρήσεις των δήμων, οι οποίες δεν έχουν να τους πληρώσουν. Οι δημοτικοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν και οι στρατιές των απλήρωτων συμβασιούχων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει λίγο η νομοθεσία. Και οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν αυτοτελείς, κοινοτικούς ή άλλους πόρους (εκτός του δημοτικού προϋπολογισμού και των κρατικών ενισχύσεων) για να επιβιώσουν να υποχρεώνονται να κλείσουν. Και φυσικά να μην επιτρέπεται να γίνει καμία πρόσληψη στον δήμο ή σε άλλες επιχειρήσεις του ίδιου δήμου αν δεν προσληφθούν πρώτα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Μόνο έτσι θα μπει μια τάξη και θα σταματήσουν τα διάφορα περίεργα στις δημοτικές επιχειρήσεις, τα οποία σε τελική ανάλυση εκθέτουν την εκάστοτε δημοτική αρχή. Να θυμίσουμε ότι στον δήμο Πειραιά η μόνη από τις πέντε δημοτικές επιχειρήσεις που συγκέντρωνε χρήματα και βοηθούσε και τον δήμο να… ξελασπώσει ήταν η ΔΕΠΕΠ. Τα τελευταία χρόνια έγινε κι αυτή προβληματική και δεν έχει να πληρώσει ούτε τις δικές της υποχρεώσεις. Οπότε έγινε ένα επιπλέον πρόβλημα για τον δήμο. Από κει και πέρα, η μόνη επιχείρηση που έχει πόρους οι οποίοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ΔΕΚΟΜΕΠ. Το θέμα των επιχειρήσεων πρέπει να το αντιμετωπίσει πολύ προσεκτικά ο νέος δήμαρχος. Γιατί και η ΔΗΡΑΠ, που στοιχίζει έναν… σκασμό λεφτά στον δήμο, μπορεί να γίνει κερδοφόρος (υπήρχαν προτάσεις, αλλά δεν ήθελε να τις συζητήσει ο απερχόμενος δήμαρχος) και η ΔΕΠΕΠ μπορεί να… ξαναζήσει τις παλιές μέρες δόξας και η ΔΕΠΑΠ μπορεί τουλάχιστον να μην είναι παθητική. Αν πιάσει το νόημα ο Π. Φασούλας και δεν παρασυρθεί, θα τα καταφέρει. Αρκεί να μην τον ρίξουν σε… λούμπες οι διάφοροι καλοθελητές που από τώρα… ονειρεύονται ότι θα είναι οι… συμβουλάτορές του!

Μετά τις διαμαρτυρίες των Πειραιωτών επειδή ατόνησε ο θεσμός των πεζών περιπολιών αστυνομικών στις συνοικίες, ο οποίος ήταν απόλυτα επιτυχημένος και είχε και αποτέλεσμα, η διοίκηση της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, αποφάσισε να αναλάβουν οι δημοτικοί αστυνομικοί το έργο αυτό, στις περιοχές όπου το προσωπικό της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί. Έτσι ενισχύθηκε η δύναμη των δημοτικών αστυνομικών στα Διαμερίσματα και ιδιαίτερα στα «απομακρυσμένα», δηλαδή στο τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο, με αποτέλεσμα οι πεζές περιπολίες να ξαναρχίσουν. Με όλα τα ενεργητικά αποτελέσματα που έχουν για τους κατοίκους…

Μπάχαλο γινόταν τις τελευταίες μέρες στο κέντρο του Πειραιά, καθώς κάποιοι οδηγοί άφηναν τα ΙΧ τους όπου τους… βόλευε με αποτέλεσμα πολλοί κεντρικοί δρόμοι σχεδόν να κλείνουν! Παράλληλα, κάποια έργα που γίνονται στο κέντρο επιδείνωναν την κατάσταση. Πριν η τελευταία φθάσει στο απροχώρητο, ο διοικητής της Τροχαίας Πειραιά κ. Χασομέρης βγήκε ο ίδιος στους δρόμους, εντόπισε τα προβλήματα και προχώρησε σε δραστικές λύσεις. Ενίσχυσε τη δύναμη των τροχονόμων στα νευραλγικά σημεία για να καθορίζουν την κίνηση κι έβγαλε τους γερανούς για να μαζεύουν τα ΙΧ που εμπόδιζαν. Μπορεί το μέτρο να «έτσουξε» κάποιους οδηγούς, αλλά θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι πως δεν είναι οι δρόμοι… ιδιοκτησία μας και δεν μπορούμε να παρακωλύουμε την κυκλοφορία επειδή μας… βολεύει. Οπότε καλά έκανε και πήρε αυτά τα μέτρα ο κ. Χασομέρης. Απόδειξη ότι το κέντρο της πόλης… ανάσανε. Δεν λέμε ότι λύθηκε το κυκλοφοριακό στον Πειραιά, γιατί αυτό δεν θέλει δυστυχώς τροχονόμους για να λυθεί, αλλά ότι υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση.
Κάτι είναι κι αυτό…


Σχολιάστε εδώ