Ζητήσαμε άδεια από τους Τούρκους για να πετάμε στο Αιγαίο!

Ο στρατηγός αναφέρθηκε στην αναστολή των πτήσεων στο Αιγαίο κατά τις εθνικές επετείους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τρομοκρατία, εννοώντας το ΡΚΚ, στο ΙΡΑΚ, στην κηδεία του Ετσεβίτ, στο Αφγανιστάν, στην Κύπρο (έδωσε και πάλι δείγμα γραφής), και σε δύο εσωτερικά θέματα. Παρά την ποικιλία και τη σοβαρότητα των θεμάτων η όλη συνέντευξη είχε μόνο έναν τίτλο «Νέα εποχή στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις». Οι Τούρκοι θέλησαν έτσι να δείξουν ότι κάτι νέο πέτυχαν στο Αιγαίο και στο οποίο έπρεπε αμέσως να δοθεί σημαντική δημοσιότητα.

Τι είπε ο Μπουγιουκανίτ για το Αιγαίο

Διαβάζουμε λέξη προς λέξη τα όσα βαρυσήμαντα διατύπωσε ο Μπουγιουκανίτ, σε μια από τις τουρκικές εφημερίδες, την «The New Anatolian», που δημοσίευσαν τις δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ. Είπε λοιπόν ο Μπουγιουκανίτ για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου:

α. Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής (για τις Ε/Τ σχέσεις).
β. Εκτιμήσαμε αν δυνάμεθα να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο εναέριο χώρο, χωρίς παραχωρήσεις από καμιά χώρα.
γ. Χθες στην Ελλάδα ήταν η γιορτή της πολεμικής αεροπορίας και ο Αρχηγός τους, μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να αναστείλουμε τις πτήσεις στο Αιγαίο κατά τις εθνικές εορτές. Δέχθηκα, αλλά ένα από τα αεροσκάφη τους έπρεπε να πετάξει από την Κρήτη στη Λάρισα, την ίδια ακριβώς ημέρα και με ρώτησε αν η διέλευσή του από τον εναέριο χώρο του Αιγαίου θα προκαλούσε πρόβλημα.
δ. Δώσαμε το «πράσινο φως» για την πτήση, για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Έτσι λοιπόν εξηγείται η μεγάλη σπουδή του ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας για μια τέτοια μεγάλη συνέντευξη. Έπρεπε να διαλαλήσουν και γιατί όχι να πανηγυρίσουν οι Τούρκοι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία έδωσαν την άδεια σε ένα ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος να πετάξει πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου και πάνω από τα ελληνικά νησιά, δηλαδή μέσα στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο!

Επιπτώσεις

Δεν αναφέρεται το όνομα του Αρχηγού μας που τηλεφώνησε, αλλά τούτο είναι προφανές. Φοβερά εθνικά θέματα δημιουργεί αυτό το αίτημα που υποβλήθηκε στον τούρκο Αρχηγό, αλλά προς το παρόν, θα σταθούμε στο οξύτατο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται. Διερωτώμεθα και ανησυχούμε τι μπορεί να συζητήθηκε, να συμφωνήθηκε και να υπογράφτηκε μυστικά στην πλάτη του λαού μας κατά την επίσκεψη του Μπουγιουκανίτ στην Αθήνα. Πώς και γιατί και με ποια εξουσιοδότηση έγινε αυτό το τηλεφώνημα-αίτημα στον τούρκο Αρχηγό. (Είχαμε την είδηση από την περασμένη εβδομάδα, αλλά πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να αληθεύει, περιμέναμε μια διάψευση από τον αρχηγό των Ενόπλων μας Δυνάμεων κ. Χηνοφώτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, πράγμα που σημαίνει ότι ο τούρκος Αρχηγός είπε αυτά που συνέβησαν…).

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο έλληνας Αρχηγός μόνος του ανέλαβε μια τόσο επικίνδυνη πρωτοβουλία. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να το αντέξει το πετσί μας είναι η σκοπιμότητα υποβολής της άδειας για πτήση του αεροσκάφους από την Κρήτη στη Λάρισα. Ήταν μια απλή αφέλεια ή ήταν μια δέσμευση που έπρεπε να αναληφθεί με τον δόλιο αυτό τρόπο; Θέλαμε για μια ακόμη φορά να κάνουμε τα καλά παιδιά στους Τούρκους; Επιθυμούσαμε μια de facto πρακτική για την επίλυση του προβλήματος των αναχαιτίσεων; Ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη να πετάξει αυτό το αεροσκάφος ώστε να φθάσουμε στο έσχατο σημείο να μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να διέλθουμε πάνω από τα νησιά μας; Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει και θα μάθει αν αυτή η τόσο… αναγκαία πτήση άξιζε μιας τόσο ταπεινωτικής έγκρισης, για πρώτη φορά στην Ιστορία. Αν η κυβέρνηση βέβαια το δει και το προσπεράσει, τότε θα πρόκειται για μια ευρύτερη συνωμοσία.

Αλήθεια έχουν αντιληφθεί οι ιθύνοντες τις σοβαρότατες επιπτώσεις αυτού του γεγονότος; Θέλω να υπενθυμίσω ότι το 1995 οι Άγγλοι κάλεσαν την Ελλάδα σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση και η διπλωματία αποδέχθηκαν τη συμμετοχή. Τότε χάθηκε η Κύπρος. Τούτο υπήρξε μια de facto αναγνώριση των τουρκικών δικαιωμάτων επί της Κύπρου, διότι η Τουρκία είχε ρητώς απεμπολήσει κάθε δικαίωμά της στη συνθήκη της Λωζάννης.

Εις το προκείμενον όμως, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, διότι πρόκειται περί παραχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της ίδιας της Ελλάδος στον χώρο του Αιγαίου. Τώρα και στο μέλλον να δείτε πόσο θα ενδυναμωθεί η τουρκική πρόκληση και η βαρβαρότητα, αφού εμείς ζητάμε άδεια να κινηθούμε στον εθνικό μας χώρο. Δώσαμε στους Τούρκους το δικαίωμα να πουν στους ξένους ότι η Ελλάδα προκαλούσε μέχρι τώρα στο Αιγαίο και ευτυχώς «μετά την πειθώ εν δικαίω που άσκησε η Τουρκία», η ελληνική πλευρά άρχισε να συνετίζεται. Οι Τούρκοι έχοντας και το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσουν στρεψοδίκως όλα τα θέματα και κατά το συμφέρον τους. Ο κάθε Έλληνας διερωτάται γιατί αυτές τις εθνικές παραχωρήσεις να τις μαθαίνουμε από τις τουρκικές εφημερίδες; (Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά…) Ίσως γιατί οι διοικούντες δεν έχουν τα κότσια να τα ανακοινώνουν κάτι τέτοια. Όμως αυτό δεν είναι και αναγνώριση ενοχής; Ευτυχώς τουλάχιστον που οι Τούρκοι τα βγάζουν στη φόρα. Σε άλλες χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και τον λαό τους μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ντόμινο παραιτήσεων και εξελίξεων.

Διπλωματικό Βατερλώ

Αφού τα κάναμε μούσκεμα στα Ύμια, στη συνθήκη CFE (μη ελεγχόμενη ζώνη), στο ΝΑΤΟ, στην υπόθεση Οτσαλάν, στη Βέρνη, στη Μαδρίτη, αφού πανηγυρίσαμε για το Σχέδιο Ανάν, αφού ακρίτως και επιπολαίως μπήκαμε οδηγοί στο τρένο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να συναποκομίσουμε το παραμικρό όφελος, αλλά αντιθέτως, εισπράττοντας τη διεθνή θυμηδία αλλά και ειρωνεία για τις αλλοπρόσαλλες θέσεις μας, τώρα καταφύγαμε και στη στρατιωτική διπλωματία. Το δείγμα επανειλημμένως αρνητικότατο. Ενθυμούμεθα την γκάφα του προηγούμενου υπουργού Άμυνας για τα 10 μίλια του εναερίου χώρου μας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ένας πιο αντικειμενικός παρατηρητής ίσως να χαρακτήριζε όλη αυτή την πορεία σαν ένα διπλωματικό Βατερλώ. Κάποτε με πλησίασε στον Έβρο ένας απλός χωρικός και με ρώτησε: «Καλά, είναι τόσο πιο έξυπνοι οι Τούρκοι και σε όλα καταφέρνουν να μας έχουν από κάτω;».

Ο Καποδίστριας αντί για κράτος παρέλαβε το τρίγωνο Ναύπλιο, Πόρος, Αίγινα και κατάφερε ο μεγάλος αυτός άνδρας να ορίσει τα σύνορα στη γραμμή Παγασητικός-Αμβρακικός χάρη στην προσωπική του και μόνο διπλωματική δεινότητα. Τέτοια άνθη δεν φύονται πλέον στον πολιτικό κήπο των Νεοελλήνων. Φαίνεται όμως πως ο Μπουγιουκανίτ έχει έμφυτο διπλωματικό ταλέντο ή εκλεκτούς διπλωμάτες συμβούλους και κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να μας τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί. Ενδιαφέρουσα, από πλευράς θράσους και υποκρισίας είναι και η άποψη Μπουγιουκανίτ για την τρομοκρατία. Δεν είναι μόνο που αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους, αλλά δίδει και μαθήματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί προστασίας των μειονοτήτων. Η Τουρκία της εθνοκάθαρσης και των σφαγών, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. Μπουγιουκανίτ, ο δράστης του μακελειού εκατό Κούρδων με τη βόμβα που τοποθετήθηκε στην καφετέρια. Με μαεστρία αναφέρεται και στο Κυπριακό, απορρίπτοντας κάθε κίνηση για ευρωπαϊκή λύση. Το μόνο που αποφεύγει να μας πει είναι πώς κακοποιήθηκαν και πώς εξετελέσθησαν οι Έλληνες αιχμάλωτοι του 1974 στα Άδανα. Όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα έχουν το καίριο ερώτημα, γιατί εν τω άμα ο Μπουγιουκανίτ βγήκε και ξεμπρόστιασε τους δικούς μας δημοσίως. Δεν έπρεπε και αυτός να κρατήσει το μυστικό, έστω για λίγο, ώστε να μη μάθει ο ελληνικός λαός τι του μαγειρεύουν; Η απάντηση είναι απλή. Ο Μπουγιουκανίτ έβαλε πάνω από όλα το συμφέρον της Τουρκίας. Ξέχωρα βέβαια που η λέξη «μπαμπεσιά» είναι τουρκικής προέλευσης.

Αναστολή στις εθνικές εορτές

Συμφώνησαν λοιπόν οι δύο αρχηγοί να μην πετούν τα πολεμικά αεροσκάφη στις εθνικές γιορτές εκάστης χώρας. Δηλαδή τις άλλες μέρες είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δεχόμεθα το κομφούζιο των παραβιάσεων και των αναχαιτίσεων σαν μια φυσιολογική κατάσταση. Δηλαδή εμείς οι Έλληνες, που θεωρούμε το Αιγαίο ως το λίκνο της φυλής μας, νομιμοποιούμε τις καθημερινές (εκτός εθνικών εορτών) πτήσεις των Τούρκων, τις αυθάδεις προκλήσεις τους να πετάνε ετσιθελικά στο Αιγαίο, παραβιάζοντας εθνικούς και διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας, μπαίνοντας στο ελληνικό FIR, χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. Μα στο Θεό σας, έχουμε αποτρελαθεί τελείως; Θα μου πείτε εδώ ο τέως Αρχηγός του ΓΕΝ ασεβεί προς το ιδανικό της φυλής, τη θρησκεία, και μετά θράσους λέγει ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις προάγονται και γίνονται Αρχηγοί οι εγγραφόμενοι στα κόμματα ή από ξαδέρφες, κουνιάδες και κουμπάρες. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο άνθρωπος, αφού ακόμη κι αυτός έγινε Αρχηγός. Φαίνεται ότι οι απόψεις που πριν από λίγο καιρό μας κάνανε να φρίττουμε, ότι δηλαδή οι αναχαιτίσεις που έκαναν οι έλληνες πιλότοι ήταν παράνομες, είχαν μεγάλο βάθος και δεν ήταν μόνος του ο ναύαρχος. Προήρχοντο από κέντρα που έχουν εγκρίνει τη φινλανδοποίηση του Αιγαίου, για να καλοπιάσουμε την Τουρκία να μη θυμώσει μαζί μας. Έτσι και μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί και η παραμέληση του εξοπλισμού των νησιών που απειλούνται από την Τουρκία. Τόσα έχουμε δει που δε θα ‘ναι δα και παράξενο να ακούσουμε και τον αφοπλισμό των νησιών στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Άλλωστε στην αναδιοργάνωση του 2003 προβλεπόταν η απόσυρση ή και καταστροφή των ελληνικών αρμάτων και πυροβόλων.

Σιωπηρή πλειοψηφία

Κύριοι της εξουσίας και της πολιτικής. Πρέπει να θυμηθείτε ότι σε τέτοια θέματα, μιλάμε για την πατρίδα μας και για την αξιοπρέπεια του λαού μας. Τα εθνικά μας θέματα είναι πάνω και από τα μισθολόγια, πάνω και από τους κουμπάρους και τους κομματικούς, πάνω και από το φορολογικό, πάνω και από τις δαπανηρές φιέστες σας, όπως και πάνω απ’ όλα τα άλλα θέματα του βίου των Νεοελλήνων. Παρ’ ότι το «μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων…» αποτελεί τρόπο ζωής και βάλσαμο για μας, δεν θα σας το φωνάξω, για να μη σας δώσω το δικαίωμα να με προσπεράσετε με τον χαρακτηρισμό του παρωχημένου, που μικροπρεπώς και μικρονοϊκώς, εύκολα απονέμετε σ’ όσους σας υπομνήσκουν το χρέος.

Η σιωπηρή πλειοψηφία όσων μετά πάθους υπηρέτησαν αυτή την ωραία πατρίδα, επιστημόνων, αξιωματικών, εκπαιδευτικών, διπλωματών, υπαλλήλων, οικοδόμων, εργατών, αγροτών και των όπου γης ανθρώπων που λατρεύουν την Ελλάδα δεν θα ανεχθούμε άλλες ταπεινώσεις. Όλοι πια διερωτώνται πού θα πάει αυτός ο κατήφορος που έχουμε πάρει. Φαίνεται καθαρά ότι το casus belli μάς υπέταξε πριν να αντιδράσουμε έστω και στοιχειωδώς. Το δίλημμά σας, ή καλόπιασμα της Τουρκίας για να αποφύγουμε τα χειρότερα ή πόλεμος, είναι φενάκη. Κανείς δεν είναι ψυχοπαθής για να προτιμά τον πόλεμο. Όμως το να παραδίδουμε τα πάντα κάτω από την απειλή του πολέμου, είναι και χειρότερο και καταφρονητέον ως πράξη δειλίας. Η αρετή και η τόλμη βραβεύονται, δυστυχώς όμως κατήντησαν είδη εν ανεπαρκεία στην κοινωνία που εσείς διαμορφώσατε.

Αν νομίζετε ότι μας αδράξατε στο δόκανο του δικομματισμού και χάσαμε την ταυτότητά μας, γελαστήκατε. Είμαστε σιωπηρή μεν, πλειοψηφία δε. Έχετε υψίστη υποχρέωση να μας ενημερώσετε με κάθε λεπτομέρεια πώς και γατί ζητήθηκε άδεια από τους Τούρκους, τη μέρα των προστατών Αρχαγγέλων της Αεροπορίας μας, για να πετάξει το ελληνικό στρατιωτικό αεροπλάνο από την Κρήτη στη Λάρισα. Έτσι απλώς μπαίνει το ερώτημα και απαντήστε ευθέως και λακωνικά, αποφεύγοντας τη ξύλινη γλώσσα των καναλιών στα οποία εμφανίζεστε και τη στρεψοδικία του υιοθετημένου από σας άγονου και ατέρμονος πολιτικού λόγου.


Σχολιάστε εδώ