Εκμυστηρεύσεις Γιώργου για τις εκλογές

Ο συγκεκριμένος βουλευτής, που βλέπει τι γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην κοινοβουλευτική ομάδα και δεν κρύβει τον προβληματισμό του, προσπάθησε να του πει ότι πρέπει να δει τι θα γίνει και σε περίπτωση που δεν έρθουν ευνοϊκά για τον ίδιον οι εξελίξεις. Η αγωνία του, βλέπετε, είναι και προσωπική εκτός των άλλων και γι’ αυτό πήγε να ανοίξει τέτοια συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς όμως σαν να μιλούσε σε «ώτα μη ακούοντος». Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει.

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι τελείως ελεγχόμενες ως προς το αποτέλεσμά τους. Δηλαδή, αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου η διαφορά θα είναι το πολύ μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το ίδιο και σε αντίθετη περίπτωση. Ίσως γι’ αυτό να λέει ο κ. Παπανδρέου ότι θα τις κερδίσει, να εννοεί μια τέτοια περίπτωση. Άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα και θα στραφεί είτε προς τον ΛΑΟΣ ή την Αριστερά.

Ο ίδιος βουλευτής εκτιμά πως ο κ. Παπανδρέου πρέπει από τώρα μέχρι και τις εκλογές να σφίξει τα ζωνάρια στα στελέχη του, ενώ για τους συνεργάτες του προέδρου είναι γνωστό ότι θεωρούνται περιορισμένων δυνατοτήτων από πολλά στελέχη.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν το ομολογούν ευθέως, αλλά σίγουρο είναι ότι προετοιμάζονται για τις εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία λίγο πριν το καλοκαίρι ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κοινή πεποίθηση ωστόσο των περισσοτέρων είναι ότι ο Καραμανλής θα κερδίσει τις εκλογές, έστω και οριακά. Κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πλην ελαχίστων, δεν εκτιμά ότι ο Γιώργος θα κερδίσει τον Καραμανλή και πολύ περισσότερο κανείς δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος ή τον εμπιστεύεται ο κόσμος να κυβερνήσει. Να γίνει πρωθυπουργός. Έτσι, σε περίπτωση εκλογών, τα μισά και παραπάνω στελέχη του θα κινηθούν με μισή καρδιά και πάντως δεν θα εργασθούν συλλογικά για το κόμμα, παρά μόνο για τον εαυτό τους.

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τις προθέσεις των περισσοτέρων και γι’ αυτό ενόψει του συνεδρίου σκέφτεται να κάνει θεαματικές κινήσεις που να δίνουν σαφές μήνυμα σε όσους σκέπτονται να τον αμφισβητήσουν την επόμενη των εκλογών σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Στο επικείμενο συνέδριο άλλωστε θα αναμετρηθούν δύο τάσεις, δύο πόλοι: εκείνοι που πιστεύουν στον Γιώργο Παπανδρέου και αυτοί που κάθε τόσο και λιγάκι δημιουργούν προβλήματα ώστε να κατοχυρωθούν από τώρα σαν ο δεύτερος πόλος. Μπορεί δημοσίως να προβάλλουν ότι ο στόχος είναι κοινός με τον κ. Παπανδρέου, στην ουσία όμως υπάρχει διαφορετική κατεύθυνση και άλλη πολιτική σκέψη, πρακτική και ιδεολογία.

Για μεθαύριο Τρίτη, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου συγκαλεί μεγάλη σύσκεψη με όλους τους γραμματείς των τομέων του ΠΑΣΟΚ, καθώς 1 και 2 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει του συνεδρίου.

Είναι γνωστό πως ορισμένα στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουν με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις του Συνεδρίου και με ποια στελέχη θα υλοποιηθεί η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το «ΠΑΡΟΝ», συμβάλλοντας στον δημοκρατικό διάλογο, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, φιλοξενεί απόψεις κορυφαίων στελεχών με το ερώτημα: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΙ; Μέσα από τις απαντήσεις τους αναδεικνύεται η ανάγκη να ασχοληθεί επιτέλους το ΠΑΣΟΚ με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα, οι οποίοι ποσώς ενδιαφέρονται για το αν ο Παπανδρέου θα κάνει συνέδριο ή όχι.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Από πιο ισχυρή θέση αναδεικνύουμε συστηματικά τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Υπό τον μανδύα των δήθεν μεταρρυθμίσεων υπονομεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα, διευρύνονται οι ανισότητες και καταλύεται η αξιοκρατία. Η λογική του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, η φοβική αντίληψη των εξελίξεων και η συντηρητική μοιρολατρία του αναγκαίου κακού ρίχνει τα βάρη στους πολλούς και τα οφέλη στους λίγους, ενώ συνεχώς πηγαίνει τη χώρα μας πίσω. Σήμερα είναι ανάγκη να αναδεικνύουμε τις διαφορές ανάμεσα στη συντηρητική πολιτική και την προοδευτική πρόταση. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία. Δημιουργούμε τους όρους συγκρότησης μιας προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας στη βάση μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας. Στην πορεία για το Προγραμματικό Συνέδριο, που θα εγκρίνει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, εξειδικεύουμε μέσα από διάλογο ένα σχέδιο που προωθεί την ανάπτυξη με απασχόληση και εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Μια πρόταση που επενδύει στον άνθρωπο, στην παιδεία και την καινοτομία, στην υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι πολιτικές δίκαιης περιφερειακής και κοινωνικής αναδιανομής είναι βασικές συνιστώσες της αναπτυξιακής διαδικασίας προκειμένου να έχει διάρκεια και όφελος για το σύνολο της κοινωνίας.

Ο λαός στις επόμενες εκλογές θα εμπιστευθεί τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουμε σχέδιο για τη χώρα την πολιτική βούληση και την αξιοπιστία να το υλοποιήσουμε μαζί με τους πολίτες.

Άκης Τσοχατζόπουλος:
Το προγραμματικό συνέδριο θα εγκρίνει τη νέα προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς την ελληνική κοινωνία. Το πλέον σημαντικό στοιχείο του πρέπει να είναι η ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα, για το περιεχόμενο της προγραμματικής πρότασης, με την οποία θα απαντά στις ανάγκες περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά. Και συγχρόνως θα διαμορφώνει παντού ένα κλίμα αξιοπιστίας στη σχέση ΠΑΣΟΚ – πολιτών, στοχεύοντας στην αποδοχή και στήριξη των νέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει.

Επομένως, το προγραμματικό συνέδριο θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ εφόσον πετύχουμε να εντάξουμε όλα τα μέλη μας, αλλά και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ώστε να συμβάλουν με ιδέες, προτάσεις, απόψεις και αντιπαραθέσεις, στη διαμόρφωση της νέας πρότασης. Πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη διαδικασία συλλογικής κινητοποίησής μας σε όλη τη χώρα, εξασφάλισης της πανστρατιάς του λαού, που ελπίζει και περιμένει από το ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιώντας ότι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά πρέπει να αντιπαραθέσει μια σοσιαλιστική, προοδευτική, δημοκρατική, δίκαιη πρόταση.

Συγχρόνως χρειαζόμαστε δύο επιπλέον πράγματα: Πρώτον, την κατάθεση μιας πολιτικής πρότασης, με τις κατευθύνσεις για τον τρόπο δραστηριοποίησης και παρέμβασης της κοινωνίας, για να πετύχουμε τους αναγκαίους στόχους, επιδιώξεις και ελπίδες του λαού. Και δεύτερον, την επεξεργασία μιας στρατηγικής πρότασης πορείας για τον τόπο. Δηλαδή ένα σχέδιο πρωτοβουλιών, δράσεων και παρεμβάσεων, στρατηγικού γεωπολιτικού και γεωοικονομικού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή, που θα εκφράζει όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού στο σύνολό του.

Θανάσης Τσούρας:
Αυτό που απαιτείται είναι μια ανοικτή πολιτική διαδικασία. Που θα κορυφωθεί με το Συνέδριο το οποίο θα διαμορφώσει τελικά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Τι προϋποθέτει; Έναν συνεχή κοινωνικό διάλογο. Ειλικρινή διαβούλευση με τον κάθε Έλληνα. Μια συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες. Όπου θα συζητήσουμε ολοκληρωμένα την πρόταση μας για μια δίκαιη κοινωνία. Όπου θα συνδιαμορφώσουμε τον προγραμματικό μας λόγο. Όπου θα αποδείξουμε πως υπάρχει ο άλλος δρόμος, υπάρχουν θέσεις και λύσεις σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους Έλληνες. Με όραμα, πρόταση και αξιοπιστία. Όπου θα σφραγίσουμε τη νέα εθνική κοινωνική συμφωνία του Κινήματός μας με τον Λαό.

Μαρία Δαμανάκη:
Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι λίγος. Όμως το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Από μας εξαρτάται αν θα προλάβουμε. Το προγραμματικό συνέδριο οφείλει να δώσει σαφή πολιτική πρόταση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, για τη χώρα. Που θα αναδεικνύει την κοινωνική συμμαχία των πιο αδύνατων και των μεσαίων στρωμάτων. Οφείλει να σφραγίσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ώστε η πρόταση να προβληθεί δυνατά και καθαρά, χωρίς να καλύπτεται από τις προσωπικές στοχεύσεις των στελεχών. Ο τομέας κοινωνικών υποθέσεων, του οποίου έχω την ευθύνη, παραδίδει μέσα στον Νοέμβρη τις προτάσεις του για την απασχόληση, το ασφαλιστικό, την υγεία, τις μεταφορές, προϊόν της διαβούλευσης που εξελίσσεται μεταξύ βουλευτών, οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και συνδικάτων. Αυτή η συσπείρωση θα είναι η δική μας συμβολή, ώστε ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο να είναι κέρδος για την παράταξη.

Παναγιώτης Μπεγλίτης:
Η σύγκληση του προγραμματικού συνεδρίου θα αποτελέσει ένα πολιτικό και θεσμικό βήμα καθοριστικής σημασίας, για το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εκλογών. Απαιτείται, προς τον σκοπό αυτό η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Λόγω της σημασίας του είναι ανάγκη να αποτελέσει εξωστρεφές γεγονός, που θα επιβεβαιώσει και θα αναδείξει την εναλλακτική προοδευτική πρόταση κυβερνητικής εξουσίας και θα επικυρώσει το πολιτικό μας


Σχολιάστε εδώ