Εκλογές; Από φθινόπωρο και βλέπουμε… Εκλογικός νόμος; Όχι αλλαγή! Ανασχηματισμός; Ίσως…
Τότε η εκλογική νίκη του τέως στην ουσία ξεκινούσε την αντίστροφη μέτρηση της άτακτης αποχώρησής του…
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Μάλλον, για να ακριβολογούμε, δεν τον έχει απασχολήσει μέχρι τώρα αυτό το ενδεχόμενο, παρότι μετά τα τέλη του Μάρτη, οπότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα χέρια του θα είναι λυμένα και θα μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Βεβαίως, και εντός της κυβέρνησης υπάρχουν απόψεις υπέρ των πρόωρων εκλογών την άνοιξη, με επιχειρήματα γνωστά. Και από πρωτοκλασάτους ακόμα υπουργούς. Άλλες όμως οι βουλές τους και άλλες οι θέσεις Καραμανλή.
Τι έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός;
Όπως έχει πει σε ένα πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’07. Αν και εκτιμά πως εκτός μεγάλου απροόπτου θα τις κερδίσει, πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί ένας πρώτος, πολύ σοβαρός κατά την άποψή του, κύκλος μεταρρυθμίσεων. Αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει, εκτός απ’ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλαγές στην παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία.
Απ’ το φθινόπωρο όμως και μετά ο Καραμανλής εκτιμά, πως αν κάνει εκλογές δεν θα θεωρούνται και… πολύ πρόωρες, ιδιαίτερα αν μιλάμε για τα τέλη του 2007. Την ίδια άποψη έχουν και υπουργοί με τους οποίους συνεργάζεται στενά, όπως οι Γ. Αλογοσκούφης, Πρ. Παυλόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος. Σε αυτή τη θέση έχει προσχωρήσει και η Ντ. Μπακογιάννη.
Η διάψευση των σεναρίων πρόωρων εκλογών, στην οποία ο πρωθυπουργός προέβη και μάλιστα απ’ το εξωτερικό, παρά τη συνήθειά του, γνωρίζουμε ότι δεν ήταν μια «μπλόφα» όπως πολλοί έσπευσαν να ισχυριστούν. Αντίθετα, ο Καραμανλής επιχείρησε με αυτή την παρέμβαση να βάλει τέλος στη σχετική σεναριολογία, αν και δεν τα κατάφερε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ.
Οπότε απ’ τον Οχτώβρη και μετά οι εκλογές μπορεί να προκηρυχτούν ανά πάσα στιγμή. Πάντως, επισημαίνουμε ότι δύο τουλάχιστον υπουργοί, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, μας έχουν πει πως πιθανότερο χρόνο εκλογών θεωρούν το πρώτο δίμηνο του 2008…
Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου…
Αλλά και στη θρυλούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος η απάντηση του Κώστα Καραμανλή είναι επίσης όχι. Ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί βέβαια τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη ως τον καλύτερο. Αλλά τον θεωρεί δικαιότερο σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων. Και από αυτή την άποψη δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Αριστερά, που σήμερα θα είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό εδρών με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004, αν είχαν διεξαχθεί με τον νόμο αυτό.
Στον αντίλογο, ότι με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη δυσχεραίνει πολύ η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, ενώ είναι πιθανή και η μη επίτευξη αυτοδυναμίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις (σχετιζόμενες με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τη διαφορά απ’ το δεύτερο, το πόσα κόμματα και με ποιο ποσοστό θα εκπροσωπούνται στη Βουλή), ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, απαντά:
· Αν η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι ελάχιστη ή αν το πρώτο κόμμα δεν ξεπερνά το 41%, τότε γιατί να έχουμε αυτοδυναμία; Θα είναι άδικο!
Δεν τον απασχολεί λοιπόν ούτε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αν και ορισμένοι υπουργοί ή στελέχη καθώς κι ο Κ. Μητσοτάκης έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση υπουργού στενού του συνεργάτη, ίσως αυτό να αντανακλά και μια άλλη θεώρηση του Καραμανλή, ότι δηλαδή θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται μια κουλτούρα συνεργασιών μεταξύ τουλάχιστον των δύο κομμάτων του δικομματισμού, εφόσον οι μεταξύ τους διαφορές είναι πλέον ελάχιστες.
Μάλιστα, κατά την εκτίμηση του ίδιου υπουργού, αυτό το πολιτικό πλαίσιο εντάσσεται σε μια γενικότερη θεώρηση του πρωθυπουργού, για τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει και είναι ο πρώτος μετά το τέλος του κύκλου της μεταπολίτευσης. Σε αυτό τον κύκλο φιλοδοξεί να βάλει αυτός την Ελλάδα, με κρίσιμο χρονικό ορίζοντα το 2010…
Τότε, αν όλα πάνε ευνοϊκά γι’ αυτόν:
– Θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια πρωθυπουργός.
– Θα έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο «μεταρρυθμίσεων» που θεωρεί σημαντικές.
– Θα πρέπει να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπότε θα μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με τις οποίες, όπως πιστεύει, η χώρα μας θα εισέλθει οριστικά σε μια νέα πολιτική περίοδο. Με πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά…
Ανασχηματισμός;
Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές παραμένει ανοιχτό. Κατά πάσα πιθανότητα ο Κ. Καραμανλής θα θελήσει να «κατεβάσει στο γήπεδο» μια ομάδα νέων βουλευτών, δείχνοντας στην ουσία και με ποια στελέχη νέα θα στελεχώσει την επόμενη κυβέρνησή του, εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές.
Ένας τέτοιος ανασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές ανά πάσα στιγμή. Δεν θα περιέχει σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών. Κυρίως ανασχηματισμός υφυπουργών θα είναι. Πιθανότατα θα βάλει στην κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη, σαν τον Αντ. Σαμαρά, τα οποία θα βρίσκονται στη νέα Βουλή και θα σηματοδοτούν ορισμένες νέες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες οριακές αλλαγές υπουργών, όχι πάντως στα κορυφαία υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας)…