XΡΗΜΑτιστήριο
→ Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις και τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 0,79%, στις 4.210,14 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 301 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Την επομένη επικράτησαν ελαφρά ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα εταιρικά αποτελέσματα, ήταν επιφυλακτικοί. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.221,62 μονάδες, ο υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,38%, ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,37% και ο μικρής παρουσίασε απώλειες 0,04%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,69% στις 4.192,68 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 107 ενισχύθηκαν, 149 υποχώρησαν και 125 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 4.215,40 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 333,2 εκατ. ευρώ.
→ Τι σας λέγαμε; Για να δούμε αν θα υπάρξει νέα χρηματιστηριακή επιβάρυνση, που θα σχετίζεται με το κόστος διατήρησης του επενδυτικού λογαριασμού. Τα περί ορίων χαρτοφυλακίων πάνω από τα οποία θα μπαίνει το νέο αυτό χαράτσι, τα ακούμε περιττά.
→ Σε μια εποχή που οι εφορίες έχουν επιδοθεί σε εισπρακτικό σαφάρι, τι σκέφτεται να πράξει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις απώλειες εσόδων από εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, κυρίως πιστωτικών ιδρυμάτων;
→ Ποια η θέση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στις συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων από τις περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων; Πάντως η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων δεν αποτελεί τη μοναδική λύση!
→ Σε φαύλο κύκλο εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών εταιρειών, καθώς η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο όμως δείχνει να κατευθύνεται από τα συμφέροντα των διεθνών επενδυτικών οίκων και τραπεζών, που φιλοδοξούν να λάβουν την πίτα των προμηθειών.
→ Για να δούμε κατά πόσο η εγχώρια ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στη διεθνή αναμόρφωση του συστήματος που βασίζεται στην αποτίμηση της εύλογης αξίας.
→ Κύριε Αλογοσκούφη, σαν πολλά δεν είναι τα επιπλέον, εκτός φόρου, έξοδα κατά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων; Μέσα σε όλα αυτά αυξάνονται και οι τιμές των μηχανικών, εκτοξεύοντας το κόστος των οικοδομών στα ύψη.
→ Πόσες αρμόδιες αρχές, επιτροπές- ιδρύματα, εμπλέκονται στους ελέγχους των εγχώριων εισηγμένων τραπεζών; Μα τόσες όσες ακριβώς χρειάζονται για να μη γίνει απολύτως τίποτε υπέρ των καταναλωτών – δανειοληπτών!
→ Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! Η αναφορά μας στη μήνυση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κατά της διοίκησής της, σχετικά με παραλείψεις χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.
→ Ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων! Η συμμετοχή των ξένων και των βαπτισμένων ως ξένων εγχώριων επενδυτών τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε στον FTSE 20, υποχώρησε σημαντικά στον Mid 40, ενώ μειώθηκε οριακά στο Small Cap.
→ Εκκολαπτόμενες συνεργασίες με χρηματιστήρια από το πουθενά, τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν απολύτως τίποτε στην εγχώρια χρηματαγορά, μελετά για δική του προβολή ο «πολύς» πρόεδρος του ΧΑ. Άλλο παγκοσμιοποίηση στον χώρο των χρηματιστηρίων και άλλο κοινή πλατφόρμα με αγορές που δεν μπορούν να βοηθήσουν, άλλο LSE και TSE και άλλο οι δικές σας επιλογές, έτσι δεν είναι κ. Καπράλο;
→ Πώς αλλάζουν οι καιροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, σε επίπεδα δεκαμήνου οι πωλήσεις τους εμφανίζονται μειωμένες κατά 0,9%.
→ Αυτό και αν είναι στοίχημα! Για να δούμε αν οι δείκτες των κάθε λογής hedge funds θεωρηθούν πλέον χρηματοοικονομικοί δείκτες για τους ΟΣΕΚΑ.
→ Πώς θα παραμείνει στη θέση του, αν δεν εκτελέσει στο ακέραιο τις εντολές του υπουργού του; Περί κ. Γκαργκάνα ο λόγος, ο οποίος προτείνει εξαγορές και συγχωνεύσεις εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
→ Εντάξει, κ. Μπουρμπούλια, με τον ανθρώπινο πόνο δεν παίζουμε, μπορείτε όμως να μας πείτε ποιος ασχολήθηκε με την υγεία των μικροεπενδυτών που έχασαν τις περιουσίες τους στο χρηματιστήριο;
→ Μπορεί ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στο εννεάμηνο να εμφάνισε μείωση καθαρών κερδών, πάντως τα 215 εκατ. ευρώ δεν παύουν να θεωρούνται και πάλι υπερκέρδη!
→ Παρά τη σχετική πρόβλεψη των φόρων εθελουσίας εξόδου, που αφορούσαν παλαιές χρήσεις και διοικήσεις, τα κέρδη της ATE Ασφαλιστικής παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο 84% και αυτό πρέπει να λέει πολλά στους κακοπροαίρετους επικριτές του Ομίλου.
→ Ποιες εισηγμένες επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν εντόκως φόρους για τα αφορολόγητα αποθεματικά των χρήσεων 2003 και 2004;
→ Μπορεί να είναι προμέρισμα, δεν παύει όμως να δείχνει τις προθέσεις! Για κέρδη εννεαμήνου που αγγίζουν τα 342 εκατομμύρια ευρώ, σαν λίγα φαίνονται τα 0,32 ευρώ που μοιράζει η Πειραιώς.
→ Αν είναι δυνατόν, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι μένουν ξεκρέμαστοι, οι δικαστικοί αποφασίζουν και διατάζουν υπέρογκες αυξήσεις στους μισθούς τους! Ούτε για την αποτροπή φαινομένων τύπου παραδικαστικών κυκλωμάτων να το έκαναν.
→ Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς! Ας μην πουλούν λοιπόν εκδούλευση σχετικά με την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας Εκκαθάρισης και Διακανονισμού για την επίτευξη χαμηλότερου κόστους συναλλαγών, καθώς ήταν απόφαση των Βρυξελλών!
→ Σε μια εποχή που η γη αποτελεί σταθερή αξία και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συνεχώς, η Εθνική Τράπεζα μελετά να πουλήσει ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας, γιατί;
→ Για να δούμε κατά πόσο η αναστολή λειτουργίας και διαπραγμάτευσης της μετοχής της Άκτιβ ΑΕΕΧ θα είναι προσωρινή.
→ Ποιοι κλάδοι εισηγμένων επιχειρήσεων θα πληγούν άμεσα από τη νίκη των Δημοκρατικών στην Αμερική; Λέτε οι όποιες εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να επηρεάσουν αρνητικά και τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές;
→ Νέο μπέρδεμα προς όφελος των γνωστών-αγνώστων, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με νέα απόφασή της ανοίγει διάπλατα την πόρτα του δανεισμού μετοχών, όχι μόνο από την εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο!
→ Ποιος να το περίμενε! Επί εποχής των τιμητών της κάθαρσης, η διαφθορά πραγματοποίησε άλμα, οδηγώντας την Ελλάδα στην 54η θέση σε σύνολο 163 χωρών!