Το σύνδρομο του κυβερνητισμού κρατάει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ!

Προσθέτουμε πως ανάλογα σχόλια μας έκαναν και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και για ευνόητους λόγους δεν τοποθετήθηκαν δημοσίως. Άλλωστε και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» έσπευσαν να… εξαφανίσουν αυτή τη δημοσκόπηση, προφανώς υπηρετώντας σκοπιμότητες…

Γεγονός πάντως είναι ότι η κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ παραμένει απελπιστική. Και ουδόλως βέβαια βελτιώθηκε από την αναγγελία συνεδρίου, την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μέσω μιας συνέντευξης, δείχνοντας απίστευτη περιφρόνηση στα όργανα του Κινήματος. Ακριβώς αυτή η επανάληψη μιας νοοτροπίας ιδιοκτησιακής για το κόμμα του οποίου ηγείται εξόργισε ακόμα περισσότερο τα στελέχη του, αν και τα περισσότερα περιορίστηκαν ή σε… ύμνους για το συνέδριο ή σε υπενθύμιση ότι το είχαν προτείνει (ο Άκης) ή περιορίστηκαν σε κάποιες αιχμές (Λαλιώτης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος). Όλοι όμως εκφράζουν την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε ένα συνέδριο ερήμην της κοινωνίας, όπου εκεί θα επιχειρηθεί ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, το οποίο θα επαναφέρει και θα ανακυκλώσει την εσωστρέφεια.

Το συνολικότερο πολιτικό κλίμα ήρθε να επιβεβαιώσει εξάλλου και η δημοσκόπηση της V-PRC για τον Σκάι, που έδειξε ότι η υπέρ της Ν.Δ. διαφορά παραμένει σταθερή, το ηγετικό έλλειμμα του Γ. Παπανδρέου επίσης παραμένει και το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τις δημοτικές εκλογές τραυματισμένο.

Μόνο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του στενού του επιτελείου δείχνουν να ζουν στον κόσμο τους, να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και να λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με τη λογική του κλειστού κλαμπ και της ιδιοκτησίας υπέρ ενός αρχηγού κληρονομικώ δικαιώματι!

Λύτρωση οι… εκλογές!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σοβαρή κοινοβουλευτική και εν γένει πολιτική παρουσία μάς τόνισε, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί:

– Όλοι βλέπουμε σαν λύτρωση τις εκλογές. Τότε, μετά την αναμενόμενη ήττα, θα απαλλαγούμε από τον Γιώργο!

Διότι πλέον αρχίζει να παγιώνεται εντός του κόμματος η αίσθηση πως αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις επόμενες εκλογές, τότε η «βασιλεία» του Γιώργου τελειώνει, ενώ μέχρι και πρόσφατα υπήρχε η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Τώρα ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα έχει άλλη μια ευκαιρία, έπειτα από μια νέα ήττα. Και δεν είναι μόνο ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει στείλει το μήνυμα με τη δήλωση ότι «ο Γιώργος έχει μια μόνο επιλογή, να κερδίσει τις εκλογές». Είναι πλέον τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές, πλην του στενού επιτελείου του Γιώργου, το οποίο έχει μοναδικό μέλημα την πλήρη άλωση του κομματικού μηχανισμού, ακριβώς για να μην αμφισβητηθεί ο αρχηγός σε κάθε περίπτωση.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Η πολυδιαφημισμένη μέχρι και πρόσφατα ενότητα υπό τον Γιώργο έχει σχετική μόνο αξία. Διότι ήταν ενότητα που πήγαζε από το σύνδρομο κυβερνητισμού που διαπερνά εδώ και χρόνια όλο το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η προσμονή επιστροφής στην εξουσία, που λειτουργούσε ως συνεκτικός ιστός, αλλά σε κάθε περίπτωση απολιτικός.

Όσο όμως ο καιρός περνά και όλο και λιγότεροι προσδοκούν εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές, τόσο -λογικά και αναμενόμενα- αυτή η επίπλαστη «ενότητα» αποσυντίθεται. Έτσι το μπλοκ των πραγματικών υποστηρικτών του Γιώργου αποσυσπειρώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ναι μεν η ομάδα Παπουτσή – Παναγιωτακόπουλου έχει γεμίσει την Ελλάδα… γιάφκες στήριξής του, αλλά πλέον αυτές οι γιάφκες δεν έχουν την απήχηση που είχαν μέχρι τις δημοτικές εκλογές.

Λιγοστεύουν λοιπόν οι «Ηρακλειδείς του στέμματος». Και περισσεύουν τα στελέχη με απήχηση, τα οποία βρίσκονται ή απογοητευμένα ή οργισμένα, όπως ο Λαλιώτης (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες), η Βάσω, ο Χρυσοχοϊδης, η Διαμαντοπούλου κ.ά.

Οι κρίσιμοι σταθμοί…

Την αμέσως επόμενη περίοδο ο Γιώργος θα έχει να αντιμετωπίζει τρεις κρίσιμους σταθμούς που θα κρίνουν πολλά:

• Τις αλλαγές σε πρόσωπα, όπως του εισηγούνται στενοί του συνεργάτες. Είτε αυτές οι αλλαγές θα έχουν τον χαρακτήρα εσωκομματικών εκκαθαρίσεων είτε απλώς «διευθετήσεων», θεωρείται σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις και δεν θα περάσουν εύκολα. Μάλλον αυτό το έχει αντιληφθεί και ο Γιώργος και έτσι στη συνέντευξή του στα «Νέα» τις παρέπεμψε σε ένα… άδηλο μέλλον, αν και το επιτελείο του συνεχίζει να κάνει λόγο για χρόνο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.

• Τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Είναι τόσο μεγάλες οι εντός του ΠΑΣΟΚ διαφορές, ώστε αμφισβητείται ανοιχτά η πρόθεση του αρχηγού να μετατρέψει αυτή τη συζήτηση σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση…

• Τη συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που έχει προσδιοριστεί για τον Γενάρη. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ! Είναι στην κυριολεξία τριχοτομημένο επί του θέματος. Και όταν η συζήτηση ανοίξει, τότε θα βγουν καθαρά οι διαφορές, με αδύνατη αυτή τη στιγμή πρόβλεψη μέχρι πού θα φτάσει η αντιπαράθεση…

Στα παραπάνω προσθέστε και την πορεία προς το αναγγελθέν συνέδριο, όπου το μεγάλο άγχος του Γιώργου και του επιτελείου του είναι αν σε προγραμματικό επίπεδο θα υπάρξουν απόψεις διαφορετικές από αυτές που θα παρουσιάσει η ηγετική ομάδα, καθώς και αν κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν το βήμα του συνεδρίου για διεύρυνση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης…


Σχολιάστε εδώ