Στα μαλακά τα κανάλια από το ΕΣΡ

Το συμβούλιο επέβαλε συνολικό πρόστιμο 400.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 (250.000 ευρώ για τις «Αποδείξεις» συν 150.000 ευρώ για το δελτίο ειδήσεων), 150.000 ευρώ στον Alpha, 100.000 ευρώ στο Alter και 80.000 ευρώ στο Μega. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πρόστιμο των 300.000 ευρώ που επέβαλε το ίδιο συμβούλιο προ είκοσι ημερών για τη συκοφαντική αναφορά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τον Συνασπισμό, για να βγάλει σίγουρα συμπεράσματα για τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το συμβούλιο.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΝΤ1, ο οποίος συγκέντρωσε τα πυρά των περισσότερων έπειτα και από την προβολή των πορνογραφικών βίντεο. Το κανάλι μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται ανακουφισμένο, καθώς η συνολική ποινή ήταν 400.000 ευρώ για τις «Αποδείξεις» και το δελτίο, όταν π.χ. το Αlter έχει τιμωρηθεί με 300.000 ευρώ για εκπομπή της Αννίτας Πάνια. Οι «εκτροπές», όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, είναι σε όλη τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία προστασίας των ανηλίκων. Στην περίπτωση του δελτίου ειδήσεων μειοψήφησαν οι Δεμίρη, Αυδή και Παπακώστας, οι οποίοι ζήτησαν πρόστιμο 200.000 ευρώ -αν και είχαν ξεκινήσει με υψηλότερα ποσά- και σε εκείνη των «Αποδείξεων» μειοψήφησαν οι Κουράκης και Τσουράκης.

Το κανάλι στο υπόμνημά του υποστήριξε πως «η παρουσίαση του θέματος έγινε με τη συναίνεση της μητέρας της ανήλικης μαθήτριας, με τρόπο που δεν προσέβαλλε την προσωπικότητά της και χωρίς να προκαλείται πόνος». Eπιπλέον, πως οι μαρτυρίες που μεταδόθηκαν είχαν ως αποκλειστικό σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού και δεν αντέβαιναν στις διατάξεις του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ότι ουδεμία δημοσιοποίηση εγγράφων και στοιχείων της ποινικής δικογραφίας έλαβε χώρα, παρά μόνον η μετάδοση των προφορικών απόψεων των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Για την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Αποδείξεις» ο ΑNT1 υποστήριξε ότι «η μετάδοση των επίμαχων βιντεοσκοπήσεων -που σημειωτέον είχαν υποστεί κατάλληλη τεχνική επεξεργασία- δεν αποσκοπούσαν στην αύξηση της τηλεθέασης, αλλά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω της ιδιαίτερης δύναμης που πάντοτε συνοδεύει την εικόνα» και πως σκοπός της εκπομπής «δεν ήταν να αναδείξει τη σεξουαλική συμπεριφορά της σημερινής μαθητικής νεολαίας, αλλά το πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο της ευρείας δημοσιοποίησης της εν λόγω συμπεριφοράς, χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόντων».

Έν τω μετξύ άργησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει απόφαση για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και όσα εκτόξευσε κατά του Νίκου Κωνσταντόπουλου, αφού είχε αποσυνδέσει την υπόθεση από αυτήν του κεντρικού δελτίου στον Alpha. Την περασμένη Τετάρτη όμως αποφάσισε την επιβολή προστίμου στο κανάλι ύψους 100.000 ευρώ, παρά το ότι ο παρουσιαστής δεν βρίσκεται στον σταθμό. Το ΕΣΡ στηρίχθηκε κυρίως στη φράση του Τριανταφυλλόπουλου για πολιτικούς με αριστερίστικη φρασεολογία που έχουν σχέσεις με τη διαπλοκή. Άλλες 30.000 ευρώ επιβλήθηκαν για χαρακτηρισμούς του Νίκου Κακαουνάκη για τον Στέφανο Μάνο, παρά το ότι ο δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη και είχε επαφές με τον βουλευτή, ο οποίος είχε επίσης προσφύγει στο ΕΣΡ.

Δεν κατάφεραν να ενωθούν

Απέτυχε η επιχείρηση ενότητας και «μετώπου» των ιδιωτικών καναλιών απέναντι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την Ένωση Συντακτών. Την ίδια μέρα που ο Νίκος Χατζηνικολάου εμφανίστηκε στο κτίριο του ΕΣΡ ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών, την ίδια μέρα ο ΑΝΤ1 έθετε θέμα εκπροσώπησης, θεωρώντας ότι δεν καλύφθηκε από όσα είπε στα μέλη. Η δήλωσή του ότι αναφέρθηκε μόνο για δελτία ειδήσεων προκάλεσε την αντίδραση του ΑΝΤ1 που «κατηγορείται» κυρίως για τις ενημερωτικές εκπομπές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρά το ότι δεν προβλήθηκε ούτε από τις εφημερίδες, έχει η δήλωση του Συνήγορου του Πολίτη που ενημέρωσε το ΕΣΡ ότι η κοινότητα της Αμαρύνθου και ειδικά οι ανήλικοι μαθητές ένιωσαν μεγάλη πίεση από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Ν. Χατζηνικολάου εμφανίστηκε άκρως επιθετικός και ζήτησε και «έπαινο», γιατί όπως είπε, «τα κανάλια αφύπνισαν την κοινωνική συνείδηση». Η υπερασπιστική του γραμμή πάντως δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους των άλλων καναλιών που ήδη στον χώρο του ΕΣΡ εξέφρασαν ενστάσεις. Το μόνο ιδιωτικό κανάλι που δεν είχε κληθεί σε απολογία ήταν το Star, ενώ το Mega γενικά υποβάθμισε τις σχετικές συζητήσεις τόσο στο ΕΣΡ όσο και στην ΕΣΗΕΑ.


Σχολιάστε εδώ