ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ενυπόγραφες καταγγελίες με σφραγίδες και πρωτόκολλο. Όλα δηλαδή σε πλήρη γνώση του απερχόμενου δημάρχου. Ανάμεσα σε άλλα λοιπόν υπάρχει και μια καταγγελία για μια μίζα 250 εκατομμυρίων δραχμών που δόθηκε, όπως λέει η καταγγελία, από συγκεκριμένο παραλιακό μαγαζί για να παραταθεί η άδεια λειτουργίας του. Η μίζα αυτή αφορά την περίοδο του 1994. Ουδέν νεώτερον από τότε. Ουδείς ενδιαφέρθηκε να μάθει το ποιος, το πού και το εάν. Παίρνω και εγώ λοιπόν τηλέφωνο τον τοπάρχη για να κάνω ρεπορτάζ. Άφαντος ο δήμαρχος. Μου λέει η ιδιαιτέρα του: «Τολμάτε και τηλεφωνείτε στο γραφείο του δημάρχου εσείς που τέσσερα χρόνια μάς βρίζατε;». Για να μη σας τα πολυλογώ, ακόμα περιμένω απάντηση επί του προκείμενου. Μαθαίνω όμως ότι ο νεοεκλεγείς Ορφανός γνωρίζει τα πάντα. Ελπίζω να στείλει τα πάντα στον Εισαγγελέα.

Λαμπάδιασε το αμαξοστάσιο της δημοτικής επιχείρησης στον δήμο Κηφισιάς. Κάηκαν δύο φορτηγά και ένας γερανός. Φυσικά, όπως μου είπαν από την Πυροσβεστική, πρόκειται για εμπρησμό. Μου κάνει όμως εντύπωση, μπορεί να είναι και σύμπτωση, πώς είναι δυνατόν η δημοτική επιχείρηση να ζητάει από πέρσι προσφορές από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων για να αντικαταστήσει τα συγκεκριμένα οχήματα! Την απάντηση μπορεί να μας τη δώσει μόνο η αγαπητή πρόεδρος της επιχείρησης κ. Κορογιαννάκη.

Μόνο οι πανάκριβες πληρωμένες καταχωρίσεις και τα αλόγιστα έξοδα έμειναν από την τετραετία Στριφτού στο Μενίδι. Με την έναρξη της νέας τετραετίας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος θα έχει να αντιμετωπίσει την ωμή αλήθεια. Ο αγαπητός Φωτιάδης ήδη έχει σηκώσει τα μανίκια για δουλειά. Τα ελλείμματα στη δημοτική επιχείρηση νεκροταφείου την οδηγούν σε κλείσιμο. Όλοι πέρασαν καλά. Μισθοί επί μισθών δινόντουσαν επί χρόνια. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί θα ενοποιηθούν σε ένα νομικό πρόσωπο. Το Μενίδι είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία κάθε παιδικός σταθμός να έχει και δικό του πρόεδρο. Πάρε, κόσμε, λεφτά. Το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του δήμου θα πρέπει να ξεκινάει εκ θεμελίων. Με ψάρια και μοίρασμα κονσερβών δεν γίνεται δημοτική πολιτική. Ας ελπίσουμε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν θα τα ξαναδούμε.

Άλλο πάλι κι αυτό. Μια περίεργη καταγγελία-μήνυση έγινε από έναν δημοτικό αστυνομικό στον δήμο Αγίας Βαρβάρας. Ισχυρίζεται λοιπόν ο αστυνόμος ότι ο δήμαρχος τον πλάκωσε στις μπουνιές μέσα στο γραφείο του. Μιλάμε για πολύ ξύλο. Έτσι λέει ο αστυνομικός. Όλες οι παρατάξεις της πόλης έβγαλαν ανακοινώσεις που καταδίκαζαν το γεγονός. Αυτό συνέβη στις 19 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία είναι περίεργη, γι’ αυτό είμαι αρκετά επιφυλακτικός ως προς τα γεγονότα. Ο τοπαρχάρας βέβαια, αγαπητός Μίχος, διαψεύδει ότι έγινε αυτό το γεγονός. «Μπήκα στο γραφείο του και τον είδα με τα πόδια πάνω σε μια καρέκλα και διάβαζε εφημερίδα. Του είπα να σηκωθεί και να τσακιστεί να βγει στους δρόμους να κάνει περιπολίες». Αυτό ισχυρίζεται ο δήμαρχος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του. Κατ’ αυτόν δεν έγινε τίποτα άλλο. Η συνέχεια στο δικαστήριο, εάν φυσικά γίνει.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης έκανε προχθές μια ομιλία με στόμφο και ύφος καρδιναλίου προς τους συμβούλους που εξελέγησαν και είπε ότι θα πατάξει κάθε ίχνος παρατυπίας και διαπλοκής στον δήμο. Να το δω και να μην το πιστεύω. Γιατί εκεί στο Μαρούσι έχει πολλή δουλειά να κάνει. Αλλά δήμαρχε, μπορεί να προχωρήσει.

Σάρωσε στην Ανατολική Αττική ο Νίκος Καντερές. Ο γνωστός μετεωρολόγος μάζεψε 21.000 σταυρούς, κάνοντας ρεκόρ για υποψήφιο σε όλη την Αττική. Ο δεύτερος πήρε 12.500 σταυρούς και ο τρίτος 10.500 σταυρούς. Πρόκειται για τους Ξηνταρά και Αυγερινό. Ο Νίκος είναι αγαπητός, καλοσυνάτος και πάντα με μια καλή κουβέντα για όλους. Κακό τού κάνεις, γλυκό σε κερνάει.

Ο Νίκος Αδαμόπουλος, που έχασε τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας με συντριπτική ήττα, τα μαζεύει σιγά σιγά για να αποσυρθεί εντελώς από την πολιτική. Μου λένε συνεργάτες του ότι από μέρα σε μέρα θα παραιτηθεί και από δημοτικός σύμβουλος. Το ερώτημα είναι τι θα απογίνει η παράταξη. Δύσκολη απάντηση. Επειδή όμως γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα για τον συγκεκριμένο δήμο, σας λέω ότι όποιος μπει μπροστά χωρίς τις ευλογίες του πολιτευτή Χάρη Τομπούλογλου θα έχει την τύχη του Αδαμόπουλου. Ο Τομπούλογλου ελέγχει και την τελευταία «γαλάζια» πέτρα που κυκλοφορεί στους δρόμους. Εγώ το είπα και νίπτω τας χείρας μου.

Η λάσπη που του έριξαν δεν είχε προηγούμενο. Κατάφερε όμως να εκλεγεί και μάλιστα με συντριπτική νίκη. Ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζάγαρης, ξάφνιασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές του με το ποσοστό που πήρε. Αυτό όμως που περιμένω είναι να μου πει πότε θα πάει το φορτηγό με τους φακέλους στον Εισαγγελέα για να ερευνήσει τα σκάνδαλα που ο ίδιος έλεγε προεκλογικά ότι υπάρχουν. Και πρώτα απ’ όλα την υπόθεση με τη σκανδαλώδη αποζημίωση απαλλοτρίωσης σε άτομα που δεν ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες… Θέλω να δω το αυτοκίνητο να μπαίνει στην Ευελπίδων. Περιμένω.

Έχασα τον φίλο μου τον Τούντα από το Γαλάτσι. Έχω στενοχωρηθεί πολύ. Το καλύτερο θέαμα ενδυματολογικής αισθητικής. Άλλη κάλτσα στο ένα πόδι, άλλη στο άλλο! Κόκκινο σακάκι, πράσινο πουκάμισο! Τον έβλεπα σε καμιά σύναξη αστακομακαρονάδας που έκαναν οι τοπάρχες και τώρα με την ήττα που υπέστη δεν θα εμφανίζεται πουθενά. Ο Κυριάκος Τσίρος, ο νέος δήμαρχος, γιατρός το επάγγελμα, με καταγωγή από τον Βόλο, δυστυχώς ντύνεται κανονικά. Κρίμα.

Όταν ο λαός μιλάει και ψηφίζει, όλοι πρέπει να σιωπούν. Τι έγινε δηλαδή που το πόρισμα για τη δημοτική επιχείρηση κατασκευών στο Ίλιον είναι σκέτη «φωτιά» για τις ημέρες διοίκησης του Νίκου Ζενέτου; Ο άνθρωπος έβαλε για δήμαρχος ως διάδοχος του Κουκουβίνου και εξελέγη. Τελεία και παύλα. Όλα τ’ άλλα είναι για μικρά παιδιά. Ποιοι φάγανε, αν φάγανε, πόσα φάγανε, φαίνεται ότι δεν νοιάζει τους δημότες του Ιλίου. Εγώ τι άλλο να πω…

Όταν παίρνεις 54,5% από την πρώτη Κυριακή, είναι πολύ πιθανό να σε πιάσει το μικρόβιο της αλαζονείας και της έπαρσης και να μη βλέπεις τίποτα μπροστά σου. Παρατηρώ την πολιτική συμπεριφορά του τοπάρχη Μεταμόρφωσης και μένω έκπληκτος. Όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά δίνει στην αντιπολίτευση του Μιλτιάδη Καρπέτα τέτοιο θεσμικό ρόλο αναβάθμισης που γίνεται αντιληπτό στον καθένα ότι το συμφέρον της πόλης και η ενότητα για το καλό των δημοτών προέχει των πάντων. Ένας πολιτικός πολιτισμός που σπάνια τον συναντάς σε άλλον δήμο.

«Θα είμαστε αμείλικτοι με όποιον ακούμπησε δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις του Σταύρου. Ο καιρός θα δείξει…

Οι άνθρωποι είναι άνευ προηγούμενου «καλουπιού» όπως λέει και ο παππούς μου. Έγινε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά τις δημοτικές εκλογές στον δήμο Περάματος και ο απερχόμενος τοπάρχης, φίλτατος Λαγουδάκος, έφερε θέμα για δάνειο 7 εκατομμυρίων ευρώ! Ό,τι προλάβουν οι άνθρωποι. Φυσικά η παράταξη Γλύκα, που θα αναλάβει τη διοίκηση από τον Γενάρη, καταψήφισε. Στο ίδιο συμβούλιο μάθαμε ότι η αγορά έχει γεμίσει από ακάλυπτες επιταγές για έργα που έγιναν από τη δημοτική επιχείρηση. Εργολάβοι, τοκογλύφοι και θαμώνες της Ομόνοιας εκβιάζουν τον δήμο με κατασχέσεις και διαταγές πληρωμών. Α, ρε φίλε Γιάννη, τι παραλαμβάνεις. Ούτε για μολύβια δεν έχει λεφτά το ταμείο του δήμου.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Η ελληνική καμόρα εδρεύει στην παραλία και έχει μουστάκι. Ο πιο πρώην, ο πρώην και ο νυν τα βρήκαν μεταξύ τους και βουτάνε το χέρι στο μέλι μέχρι τον ώμο.


Σχολιάστε εδώ