Ολοταχώς προς το «3+4»

• Ουσιαστικά ο εκλογικός κύκλος έχει ήδη ανοίξει και μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις το επιβεβαιώνουν, ενώ η ενδεχόμενη (περίπου βέβαιη) άρση της επιτήρησης την άνοιξη λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού και του παρέχει το πλεονέκτημα να ανανεώσει προσδοκίες για «καλύτερες μέρες». Όμως επειδή οι ισορροπίες στην οικονομία είναι λεπτές και εύθραυστες, ασφαλώς δεν αντέχει ο κρατικός κορβανάς να ικανοποιήσει το πλήθος των δίκαιων λαϊκών αιτημάτων, που θα πυροδοτήσει η άρση της επιτήρησης, ή να εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα των διεκδικήσεων, θα επιλέξουν τη φυγή προς τα εμπρός, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

•Ακόμα κι αν δεν ήθελε ο κ. Καραμανλής να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές θα αναγκαστεί να τις κάνει, καθ’ ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν του επιτρέπει να ικανοποιήσει τον όγκο των αιτημάτων. Θα επιλέξει λοιπόν τον εκλογικό «αιφνιδιασμό» υποσχόμενος στους ψηφοφόρους ότι έρχονται «καλύτερες μέρες». Υπό τις παρούσες συνθήκες, αν δεν προκύψει κάποιο πολιτικό απρόοπτο, ο κ. Καραμανλής θα τα καταφέρει, εύκολα ή δύσκολα, να πάρει τις εκλογές, αφού κατά κανόνα ο επταετής κύκλος διακυβέρνησης ενός πρωθυπουργού δύσκολα σπάει.

ΥΓ.: Αν χάσει τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, θα τις χάσει με μικρή διαφορά, οπότε αυτή η ήττα στην πραγματικότητα θα σηματοδοτεί τον επερχόμενο δικό του κύκλο διακυβέρνησης. Και ίσως δούμε την ιστορία να «επαναλαμβάνεται» με Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Παπανδρέου πρωθυπουργό.


Σχολιάστε εδώ