Επικαιρότητα

1 Αν θέλετε να απολαύσετε την αμερικανική… δημοκρατία, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την παρουσίαση του νέου τρομονόμου που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο, την οποία κάνει σε άρθρο της η «International Herald Tribune». Εκεί θα δείτε να ξετυλίγεται ο «δημοκρατικός φασισμός made in USA». Εκεί θα δείτε τι είδους «δημοκρατία» ήθελε να επιβάλει ο Μπους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στα κρατίδια της τέως ΕΣΣΔ. Η κυβέρνηση Μπους και η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου στον νέο τρομονόμο ξέχασαν ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει μόνον ως αποστολή να τιμωρεί τους ενόχους, έχει υποχρέωση να προστατεύει και τους αθώους. Και αυτή η υποχρέωσή της έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την τιμωρία των ενόχων. Απολαύστε τώρα τις ρυθμίσεις του νέου τρομονόμου: α) υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με προγενέστερο νόμο ιδρύθηκαν «ειδικά στρατοδικεία» για την εκδίκαση των υποθέσεων των κρατουμένων χωρίς δίκη στις φυλακές Γκουαντανάμο. Ο νέος τρομονόμος επεκτείνει την αρμοδιότητα αυτών των στρατοδικείων και για τους κρατούμενους σε κάθε μυστική φυλακή της CIA. Έτσι αφενός μεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη η διατήρηση μυστικών φυλακών και αφετέρου νομιμοποιούνται οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν υπόπτους χωρίς την τήρηση των σχετικών δικονομικών διαδικασιών που ισχύουν σε κάθε δημοκρατική χώρα. Γελοιοποίηση της έννοιας της Δικαιοσύνης (!), β) ο νέος τρομονόμος θεσπίζει ότι οι αποφάσεις των ειδικών στρατοδικείων μπορούν να στηρίζονται στη χρήση στοιχείων που προέρχονται από διαδόσεις ή πληροφορίες ή ακόμη από ομολογίες των κατηγορουμένων που είναι προϊόντα πιέσεων ή βασανιστηρίων. Με τη διάταξη αυτή νομιμοποιούνται και τα βασανιστήρια εις βάρος των κρατουμένων, εφόσον έχουν στόχο την ομολογία της ενοχής του κρατουμένου. Η διάταξη απλά στηρίχτηκε στη «νομολογία» των ειδικών στρατοδικείων, την οποία και νομιμοποίησε, γ) θεσπίζει την υποχρέωση των κατηγορουμένων να αποδείξουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της κατηγορούσης αρχής (CIA, FBI, κυβέρνησης κ.λπ.) είναι πλαστά. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την πλαστότητα αυτών των στοιχείων, η απόφαση του στρατοδικείου νόμιμα πλέον μπορεί να στηριχθεί στα αμφισβητούμενα (κατασκευασμένα) αυτά στοιχεία, δ) τυπικά επιτρέπεται η άσκηση έφεσης εναντίον των αποφάσεων των στρατοδικείων, όμως η έφεση δεν επιτρέπεται να εκδικαστεί, αν η κατηγορούσα αρχή ισχυριστεί ότι η εκδίκασή της θα υπονομεύσει τη διαφύλαξη κρατικών μυστικών! Εδώ είναι ο πλήρης εξευτελισμός της Δικαιοσύνης! Η κατάργηση των ένδικων μέσων αποτελεί θανατηφόρο πλήγμα κατά της δημοκρατίας και, τέλος, ε) ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Μπους να στέλνει υπόπτους διενέργειας τρομοκρατικών πράξεων σε μυστικές φυλακές και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος τους.

2 Οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές που ψήφισαν τον νέο τρομονόμο, όσο απαίδευτοι νομικά και αν είναι, αναγνωρίζουν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει ευθέως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εν όψει και των αμερικανικών εκλογών για τη μερική ανανέωση του Κογκρέσου, διεξάγει εκστρατεία «διαφώτισης» της αμερικανικής κοινής γνώμης, με σκοπό να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο νέος τρομονόμος ήταν αναγκαίος για την ασφάλεια των ΗΠΑ και την προστασία των πολιτών της από τρομοκρατικές ενέργειες, ότι οι διατάξεις του θα εφαρμόζονται μόνον εις βάρος των ξένων υπηκόων και ότι απόφαση του Προέδρου Μπους είναι να ασκήσει αυτές τις εξουσίες μόνον εναντίον πραγματικά επικίνδυνων ανθρώπων και θέλει να τον εμπιστευτούν γι’ αυτό οι Αμερικανοί. Θα δούμε αν αυτή η «διαφωτιστική» εκστρατεία των νεοθρησκευτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πείσει τους αμερικανούς πολίτες. Θα πείσει για τις «αγαθές» προθέσεις του Προέδρου Μπους και των συνεργατών του που έχουν τόσο βεβαρημένο παρελθόν σε θέματα δημοκρατικής ευαισθησίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα; Θα πείσει τους πολίτες των ΗΠΑ ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν θεσπιστεί μόνο γι’ αυτούς και δεν ισχύουν για τους πολίτες των άλλων χωρών του πλανήτη ή για όσους ζουν μεν στις ΗΠΑ, αλλά η καταγωγή τους κρατάει από την Ασία ή την Αφρική; Γιατί άραγε η Δικαιοσύνη θα πρέπει να σέβεται μόνο τα δικαιώματα των αμερικανών πολιτών; Η «διαφωτιστική» εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων είναι περισσότερο απαίσια και από αυτές τις διατάξεις του νέου τρομονόμου. Το πώς θα αντιδράσει η αμερικανική κοινή γνώμη θα το δούμε στις προσεχείς εκλογές. Θα είναι το βαρόμετρο της δημοκρατικής τους ευαισθησίας.

Αφιερώνω τη σημερινή μου παρουσίαση στους παρ’ ημίν «εραστές» του αμερικανικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Και προσωπικά πιστεύω ότι ο Μπους θα πιέσει πολλά ευρωπαϊκά κράτη να υιοθετήσουν τους νέους θεσμούς που εισήγαγε, δίκην δηλητηρίου, στο σώμα της Δικαιοσύνης αυτός ο αμερικανικός νόμος. Οι ΗΠΑσπιστές ας προσέξουν.


Σχολιάστε εδώ