XΡΗΜΑτιστήριο

Θετικά κινήθηκαν οι μετοχές SATO, Σφακιανάκης και Τζιρακιάν, ενώ με πτώση έκλεισαν αυτές των Μινέρβα, Κανάκη και Ελφίκο. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις με τον δείκτη τιμών να κλείνει στις 4.154,44 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 25,84 μονάδων. Προς τα πάνω κινήθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες, ο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε + 0,67%, ο μεσαίας + 0,70% και ο μικρής + 1,70%. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 4.137,97 σημειώνοντας μικρή πτώση 0,40% και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 275 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 42,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που κινήθηκαν 193 υποχώρησαν, 77 σημείωσαν άνοδο και 40 παρέμειναν σταθερές.

→Κύριε Αλογοσκούφη, μήπως ζείτε σε άλλον κόσμο, όταν ακόμα και σήμερα αναφέρεστε στα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της εποχής 2000; Πόσοι από τους τότε υπευθύνους καταδικάστηκαν για τα υποτιθέμενα αυτά εγκλήματα; Μήπως το καλύψατε γιατί εμπλέκονται και δικοί σας άνθρωποι; Και αυτά σας τα λέμε εμείς, που από τότε γράφαμε για τέτοιου είδους σκάνδαλα, αλλά…

→Συμφωνούμε με τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής, ο οποίος στο συνέδριο του Euromoney επισήμανε ότι στην λιανική τραπεζική έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός από τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η ΑΤΕBank, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν!

→Όπως πάντα λοιπόν, η πίτα των προμηθειών μοιράστηκε στους γνωστούς και μη εξαιρετέους! Δύο εγχώριες και μία ξένη τράπεζα αποτελούν τους βασικούς αναδόχους, για την εισαγωγή της Aegean στο ΧΑ, μια είσοδο που είχε προαναγγελθεί από τον επίσης διορισμένο από τις τράπεζες Πρόεδρό του.

→Έτσι ξαφνικά λοιπόν, από εκεί που δεν ήθελαν να τις ακούσουν, έλληνες και ξένοι θεσμικοί εκφράζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, γιατί άραγε;

→Ποια η θέση μας σχετικά με τη δικαστική υπόθεση της ΔΕΚΑ; Ναι μεν αλλά, καθώς οι μεθοδεύσεις γεννούν ερωτηματικά σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και όχι μόνο! Aλήθεια, ποιοι είναι όλοι αυτοί οι νέοι μάρτυρες; Από πού μας προέκυψαν; Πού ήταν κρυμμένοι τόσο καιρό; Αποτέλεσμα όλων αυτών μια ακόμη αναβολή, αυτή την φορά για τον Μάρτιο του 2007!

→Ποιος θα είναι ο κερδισμένος από τη λειτουργία της κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου; Σίγουρα το ΧΑΚ! Για του λόγου το αληθές κατά την πρεμιέρα οι Κύπριοι προσέφεραν μόλις το 5% του τζίρου της Σοφοκλέους!

→Κύριε Αλογοσκούφη, είναι γεγονός ότι μέρος των δαπανών είτε απουσιάζει παντελώς είτε μεταφέρετε στο μέλλον, έτσι ώστε να ωραιοποιείται ο κρατικός προϋπολογισμός;

→ Για να δούμε αν η επικείμενη μείωση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, μετακυληθεί στο ακέραιο στους επενδυτές ή αν οι όποιες ελαφρύνσεις αντισταθμιστούν από ανάλογες αυξήσεις των εταιρειών του Ομίλου της ΕΧΑΕ;

→Άλλη μια βελούδινη απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς για παραβάσεις του νόμου περί χειραγώγησης μετοχών, επέβαλε το αστείο και εφέσιμο πρόστιμο των 80.000 ευρώ.

→Είναι λογικό οι εποπτευόμενοι να πληρώνουν και μάλιστα ακριβά το κόστος της εποπτείας τους; Όποια και να είναι η θέση σας, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών υπολογίζει τις ετήσιες χρεώσεις σε χιλιάδες ευρώ!

→ Ένα από τα ίδια λοιπόν! Τόσο για τον μήνα Οκτώβριο όσο και για το δεκάμηνο, καταγράφηκαν τραπεζικές πρωτιές στην αύξηση του συγκεντρωτισμού και στην κατάταξη των χρηματιστηριακών με βάση τον τζίρο των συναλλαγών. Πόσες από τις φερόμενες ως μικρές ΑΧΕΠΕΥ, μπορούν να αντέξουν τα χτυπήματα των τραπεζικών εταιρειών και τους μηδαμινούς τζίρους της κατά τα άλλα ώριμης εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς;

→ Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το ΔΣ του ΧΑ δεν μπορεί να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την επιλογή του νέου του συμβούλου;

→ Τι σας λέγαμε; Μπορεί οι ρυθμίσεις χρεών προς το ΙΚΑ να γίνονται με πρόσχημα τους μικροοφειλέτες, αυτοί όμως που πραγματικά κερδίζουν είναι οι ημέτεροι που χρωστούν τα πολλά!

→ Με τέτοια κέρδη και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αναχρηματοδοτήσουν τα υπάρχοντα τραπεζικά τους χρέη! Περί ΕΛΠΕ ο λόγος.


Σχολιάστε εδώ