Mέτρα του υπουργείου Οικονομικών για αποφυγή της διπλής φορολογίας των μεταναστών

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει η παγιωμένη αυτή κατάσταση την εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών έκανε ένα ακόμη βήμα προσέγγισης. Τηρώντας μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην αποσαφήνιση του ομολογουμένως δύσκολου φορολογικού τοπίου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας και το επιτελείο του κωδικοποίησε για πρώτη φορά όλη την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία σχετικά με συντάξεις, παροχές ή άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα που ισχύει για τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού, που είτε είναι ακόμη στα ξένα είτε έχουν επιστρέψει στην πατρίδα. Αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί μια χρηστική εγκύκλιος πενήντα σελίδων, που περιλαμβάνει τα πάντα σχετικά με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας!

Στόχος της εγκυκλίου η έγκυρη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των πολιτών, καθώς και η αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο φορολόγησης αυτών των εισοδημάτων.

Με την εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1128) κωδικοποιούνται διεξοδικά για πρώτη φορά ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων, των παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό ή ξένων υπηκόων που ζουν στην Ελλάδα. Η εγκύκλιος εκδίδεται σύμφωνα με τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες.

Στην ίδια εγκύκλιο επίσης κωδικοποιούνται ζητήματα που αφορούν το φορολογικό καθεστώς συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών Ελλήνων πολιτών που εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και ζουν τώρα στην Ελλάδα (απόδημοι που έχουν επιστρέψει), καθώς και ξένων υπηκόων που εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα μας και ζουν τώρα στο εξωτερικό. Στην εγκύκλιο αναλύονται οι επιμέρους ρυθμίσεις των διεθνών συμβάσεων που αφορούν σε συντάξεις, παροχές και άλλες παρόμοιες αμοιβές, και περιγράφονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτές. Επιπλέον, προσδιορίζονται όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες κατά χώρα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησής τους.


Σχολιάστε εδώ