57,4% Νίκη γιοκ με τον Γιώργο!

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για το «ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία Rass (τηλεφωνική, πανελλαδική, σταθμισμένη, στις 1 και 2 Νοέμβρη), η αμφισβήτηση της ηγετικής παρουσίας του Γιώργου φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως η αποδοχή του βρίσκεται στο ναδίρ.

Συγκεκριμένα:

• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο πιστεύει και πάνω από 1 στους 3 οπαδούς του ΠΑΣΟΚ (συγκεκριμένα το 34,7%)!

• Είναι σχεδόν μοιρασμένες οι απόψεις υπέρ και κατά του αν υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Αλλά χαρακτηριστικό της αμφισβήτησής του είναι και το γεγονός ότι μοιρασμένες είναι και οι απόψεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

• Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί πως ο Γιώργος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Αλλά την ίδια άποψη έχει και ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (το 25,7%)!

• Απογοητευτικά είναι επίσης τα ποσοστά ικανοποίησης απ’ την αρχηγική παρουσία του Γιώργου. Την ίδια απογοήτευση εκφράζει και το 37,3% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ!

Πρόκειται για ένα όχι απλώς ηχηρό μήνυμα από τον λαό προς τον Γ. Παπανδρέου, αλλά ίσως, όπως εκτιμούν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία τον στηρίζουν, το τελευταίο καμπανάκι, μάλλον… καμπάνα μεγάλη, πολύ μεγάλη. Μεγαλύτερη μάλιστα, αφού η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα σοβαρή εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει να βρει πολιτικό βηματισμό, τον οποίο ωστόσο δεν βρίσκει…

Τέτοιας έκτασης αμφισβήτηση έως και άρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει στο (κοντινό) παρελθόν ούτε ακόμα κι ο Κ. Σημίτης, ακόμα και στις χειρότερες περιόδους της ηγεσίας ή της πρωθυπουργίας του (π.χ. στην περίοδο της παράδοσης του Οτσαλάν ή της κρίσης για το Ασφαλιστικό).

Δεν είναι και λίγο ενώ βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές (αν πραγματοποιηθούν κανονικά…) να πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου ότι υπό τη ηγεσία του Γιώργου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ελπίδες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι μισοί περίπου να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο στέλεχος υπό την ηγεσία του οποίου έχει ελπίδες το ΠΑΣΟΚ και αυτά να τα ασπάζονται και πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ!

Αλλά τα ηχηρά μηνύματα αμφισβήτησης στον Γιώργο δεν σταματούν εδώ. Από άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτουν επίσης τα εξής:

• Με μεγάλη πλειοψηφία ο κόσμος πιστεύει πως πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε επιτελική θέση ο Κώστας Λαλιώτης. Και αυτή η πλειοψηφία γίνεται συντριπτική και ξεπερνά το 70% μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Είναι και αυτό ένα ηχηρό μήνυμα στον Γιώργο, ο οποίος μέχρι τώρα πεισματικά αρνείται να υιοθετήσει σχετικές προτάσεις που του έχουν γίνει…

• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται πρωτίστως στον αρχηγό του. Το ίδιο πιστεύει και σχεδόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ!

• Απορρίπτονται βασικές επιλογές του Γιώργου, όπως η συνεργασία με Μάνο – Ανδριανόπουλο, οι επιλογές υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων, η επιλογή της συνεργασίας με Δαμανάκη – Ανδρουλάκη κ.λπ.

• Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων -και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ- ζητά να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ σαφή πολιτική γραμμή και να τα βρει ο Γιώργος με τους διαφωνούντες, κόντρα στις εισηγήσεις για διαγραφές.

• Με συντριπτική πλειοψηφία τόσο το σύνολο των ερωτηθέντων όσο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με αυτήν του Ανδρέα Παπανδρέου.

• Οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και το 35,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (!) πιστεύουν πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει από εκείνη της κυβέρνησης.

Διαπιστώνεται δηλαδή μια απόρριψη των βασικών πολιτικών επιλογών ή των πολιτικών επιχειρημάτων που ο Γιώργος έχει επιλέξει. Πρόκειται κυριολεκτικά για τραγωδία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και το χειρότερο είναι πως δείχνει να μην έχει καταλάβει σχεδόν τίποτα απ’ τα στοιχεία αυτής της σοβαρής κρίσης! Αυτό προκύπτει και απ’ το πώς ερμήνευσε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και απ’ το πώς μεθόδευσε την πρόσφατη εσωκομματική σύγκρουση.

Άλλωστε, ένα άλλο μήνυμα είναι και το ότι:

• Ως το πιο δημοφιλές στον λαό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται ο Β. Βενιζέλος, με τον οποίο ο Γιώργος επέλεξε να συγκρουστεί, ενώ βασικές επιλογές του Γιώργου ή συνεργάτες του (Καστανίδης, Παπουτσής, Ρέππας, Μαριλίζα) δεν είναι τόσο… δημοφιλείς…

Αλλάξτε τον Γιώργο!

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει απ’ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Rass:

• Το 57,4% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι του 35,8%, που πιστεύει το αντίθετο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 60,8% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με τη σημερινή του ηγεσία, ενώ το 34,7% δεν το πιστεύει.

• Το 39,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) με το οποίο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, έναντι του 46,6% που δεν συμφωνεί. Αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι το 43,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το κόμμα τους έχει τύχη με ένα άλλο πρόσωπο επικεφαλής, έναντι του 47,2% που έχει διαφορετική άποψη!

• Με πλειοψηφία 53,7% έναντι 44,2% (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως ο Γιώργος δεν πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Παρόμοια άποψη έχει και το 25,7% (!) των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 72,7% απ’ αυτούς πιστεύει το αντίθετο…

• Το 60,7% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι απ’ τον Γιώργο ως αρχηγό και μόλις το 37,7% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ είναι 37,3% μη ικανοποιημένοι και 61,2% ικανοποιημένοι…

Να επιστρέψει σε επιτελική θέση ο Λαλιώτης!

• Το 48,6% των ερωτηθέντων εκτιμά πως πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε επιτελικό ρόλο ο Κ. Λαλιώτης, ενώ το 39,1% απαντά αρνητικά σε αυτό. Αλλά οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) θέλουν επιστροφή του Λαλιώτη σε επιτελικό ρόλο με ποσοστό 70,4% έναντι μόλις του 19,4%, που διαφωνεί.

Πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός!

• Στο ερώτημα «πού οφείλεται η κρίση στο ΠΑΣΟΚ» (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) το συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, 30,8%, απαντά στον… αρχηγό του. Το 30,2% πιστεύει στα στελέχη του, ενώ το 24,7% στο ότι δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα και το 11,6% στα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά πλειοψηφία 36,2% απαντούν στα στελέχη του το 18,8% στο ότι δεν έχει πολιτικό στίγμα και το 18,4% στον αρχηγό του!

• Απογοήτευση εκφράζει ο κόσμος (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14) για: την επιλογή Μάνου – Ανδριανόπουλου (28,9%), κάποιες επιλογές υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων (28,3%), την επιλογή Δαμανάκη – Ανδρουλάκη (15,7%), την επιλογή κάποιων προσώπων στο ΠΣ (9,4%).

• Στο ερώτημα «τι πρέπει να αλλάξει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ» (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) οι ερωτηθέντες απαντούν: να αποκτήσει σαφή πολιτική γραμμή (34%), να αλλάξει αρχηγό το 24,8%, να τα βρει ο Γιώργος με τους διαφωνούντες (21,4%) και μόνο το 8,2% απαντά να διαγραφούν οι διαφωνούντες. Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ κατά πλειοψηφία απαντούν να τα βρει ο Γιώργος με τους διαφωνούντες (34,3%), να αποκτήσει σαφή πολιτική γραμμή (29,5%) και να… αλλάξει ο αρχηγός το 13,6%. Μόνο το 10,7% απαντά να γίνουν διαγραφές διαφωνούντων…

Είσαστε μακριά από τον Ανδρέα και κοντά στη ΝΔ!

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις σε ερωτήματα σχετιζόμενα με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

• Το 75,2% των ερωτηθέντων και το 70% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 17 και 18) πιστεύουν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Άλλη άποψη έχει το 21,9% του συνόλου και το 27,6% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

• Αντίθετα (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20) το 50,2% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει απ’ αυτήν της κυβέρνησης και το 47,5% ότι διαφέρει.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 62,7% εκτιμούν, ότι διαφέρει και με 35,4% ότι δεν διαφέρει…

Ψηλά Βενιζέλος και Φώφη

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 21 και 22) είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο αποδεκτοί απ’ τον λαό είναι ο Β. Βενιζέλος και η Φ. Γεννηματά. Αντίθετα, είναι χαμηλά ορισμένα στελέχη τα οποία αποτελούν τους στενούς συνεργάτες του Γιώργου, όπως οι Καστανίδης, Ρέππας, Παπουτσής, Μαριλίζα. Δεν αλλάζει δε ουσιαστικά αυτή η κρίση ούτε μεταξύ των ψηφοφόρων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ