Ψηφιακές σφαλιάρες στην κυβέρνηση
Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται μία έγκυος γυναίκα και ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες.
Στην πρώτη υπόθεση συνελήφθη πριν από πέντε μήνες ο Αντώνης Τσιπρόπουλος, επειδή στο σάιτ του blogme.gr με την τεχνική του «feed» -της αυτόματης συλλογής και προβολής κειμένων- ανάρτησε σάιτ, το οποίο είχε ένα σατιρικό κείμενο για δημόσιο πρόσωπο.
Ο θιγόμενος κατέθεσε μήνυση, οι αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν τον αρχικό συντάκτη για να τον συλλάβουν (με το αδίκημα της έκφρασης γνώμης;) και έτσι έπιασαν τον διαμεσολαβητή.
Του κατέσχεσαν μάλιστα τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στα δικαστήρια.
Στην περίπτωση του cultureguide.gr η απόφαση προέρχεται από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Με πρόσχημα το κόστος που κατά τον οργανισμό έφτανε τα 200.000 ευρώ ετησίως και την ιντερνετική αναδιάρθρωσης, κατέβασαν το σάιτ με 8.500 επισκέψεις ημερησίως.
Το συγκεκριμένο σάιτ επιλέχθηκε το 2003 ως παροχέας πολιτιστικού περιεχομένου στον τρίγλωσσο δικτυακό τόπο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ (eu2003.gr). Κέρδισε το Super Award της SuperNet για την ποιότητα του περιεχόμενου του, ενώ το μεταπτυχιακό τμήμα των Decision Sciences της ΑΣΟΕΕ επέλεξε το cultureguide ως case study επιτυχημένης πολιτιστικής διαχείρισης για τους φοιτητές και, πριν τελειώσει το 2003, το cultureguide κέρδισε το πρώτο βραβείο Mobius ως το καλύτερο ελληνικό πολιτιστικό σάιτ. Το 2004 δε επιλέχθηκε από το World Summit for Information Society (WSIS) του ΟΗΕ για να συμμετάσχει στο World Summit Award (WSA) ως το σάιτ με το καλύτερο ηλεκτρονικό περιεχόμενο και δημιουργικότητα (best e-content and creativity example) στην κατηγορία e-government. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη με τη συμμετοχή 139 χωρών, αλλά η τότε διοίκηση του ΟΠΕΠ δεν ενέκρινε τη συμμετοχή του cultureguide χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. Οι διακρίσεις του δεν σταματούν εκεί, αλλά λόγω χώρου δεν μπορούμε να τις δημοσιεύσουμε όλες.
Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των επτά απολυμένων, χωρίς αποζημίωση, είναι και μία έγκυος γυναίκα, αλλά και ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, ο οποίος εργαζόταν από το σπίτι του. Μόλις κατάλαβαν το λάθος τους, τα στελέχη του ΟΠΕΠ ζήτησαν να τους προσλάβουν με τρίμηνες συμβάσεις, χωρίς όμως να υπάρχει στην ιντερνετική ζωή το αντικείμενο εργασίας τους.