Υποκρισία των καναλιών

Η πράξη τους βέβαια ανταποδίδεται, καθώς το δείγμα της AGB δείχνει να είναι φανατικά προσηλωμένο στο εκπεμπόμενο μήνυμα. Άρα η πρώτη ευθύνη είναι στον τηλεθεατή. Αλλά δεν είναι ο μόνος που την έχει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διά του διευθυντή του ιδιαίτερού του γραφείου, επισκέφθηκε τη 16χρονη κοπέλα. Η κυβέρνηση αντιθέτως περιορίστηκε σε μια δήλωση της αρμόδιας υπουργού, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος παρέμεινε θεατής μπροστά στον δεύτερο -τηλεοπτικό- βιασμό. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνονται:

• Απουσία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το ΕΣΡ για μια ακόμη φορά δεν έκανε καμία παρέμβαση, παρά μόνο το τυπικό του πράγματος, δηλαδή, διά του προέδρου του, δήλωσε πως προχωράει στη συγκέντρωση και τον έλεγχο του υλικού. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχει τη δυνατότητα, θυμίζουμε, εκ του νόμου να διακόψει έως και εκπομπή. Την ίδια ώρα που παρεμβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ΕΣΡ συνεχίζει κανονικά το έργο του, σαν να μην το αφορά ό,τι συμβαίνει στην τηλεόραση.

• Απουσία των υπολοίπων ανεξάρτητων αρχών. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έδειξε τα αντανακλαστικά της ενώ φαίνεται πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις από τα κανάλια. Δημιουργείται θέμα και για τη Βουλή, η οποία εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να επαναξετάσει τη λειτουργία των αρχών και κυρίως τον έλεγχό τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

• Πρωτοφανής η υποκρισία των ιδιοκτητών καναλιών. Οι ίδιοι που έχουν τα κανάλια και καταγγέλλουν τους μαθητές ότι στα κινητά τους τηλέφωνα έχουν τα γνωστά βίντεο είναι αυτοί που τα προωθούν ποικιλοτρόπως. Οι μισοί δημοσιεύουν «ροζ» αγγελίες στις εφημερίδες τους, ενώ οι άλλοι μισοί έχουν εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης. Ειδικά στο συγκεκριμένο σκέλος θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς οι σχετικές άδειες εκχωρούνται με συνοπτικές διαδικασίες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ ο ΟΤΕ έχει το 50% των εσόδων. Χρειάζεται άμεσα η σύνταξη νομοθεσίας.


Σχολιάστε εδώ