ο Δαίμονας των δημαρχείων

Το να μην ξέρεις δεν είναι κακό. Το να μη ρωτάς είναι η αμαρτία. Η διαφορά ψήφων λοιπόν του Καλογερόπουλου από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, συμπαθέστατο και αγαπητό Καρδάρα, είναι μόλις… 4.368! Οι ψήφοι που πήρε ο εκλεκτός της Χαριλάου Τρικούπη είναι κατά 1.738 λιγότερες από τον προηγούμενο υποψήφιο που ήταν ο φίλτατος Μπιτούνης. Όσο για τ’ άλλα που διαδίδονται, ότι χάθηκαν σάκοι με ψηφοδέλτια, τον λόγο φαντάζομαι ότι θα έχουν η Δικαιοσύνη και ο Εισαγγελέας. Η αθλιότητα έχει και όρια. Για την ολέθρια πολιτική επιλογή των συντρόφων του ΠΑΣΟΚ γράφαμε από τούτη τη ρημάδα τη στήλη επί πολλούς μήνες. Δεν ίδρωνε το αφτί κανενός. Τώρα, συντρόφια, δεν δικαιούστε να παραπληροφορείτε με ψέματα και ανακρίβειες. Άλλα τέσσερα χρόνια Δημητρός και… βλέπουμε.

Τα πάνω κάτω ήρθαν στην Αίγινα. Ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Μούρτζη αλλά και εκείνος του πρώην τοπάρχη Γκότση αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους του νησιού, αφού δεν πέρασαν ούτε στον δεύτερο γύρο. Ο νέος δήμαρχος που εξελέγη, Παναγιώτης Κουκούλης, αιφνιδίασε τους πάντες με τη νίκη του. Μου λένε φίλοι από το όμορφο φιστικονήσι ότι πρόκειται για σοβαρό και έντιμο άνθρωπο. Ουδεμία αμφιβολία έχουμε περί αυτού. Η Αίγινα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά και πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα που την κρατούν πίσω στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το ερώτημα. Ο νεοεκλεγείς και συμπαθής Παναγιώτης θα τολμήσει τη σύγκρουση; Αναμένουμε καρτερικά.

Ο Τραυλός δεν νίκησε απλώς τον αντίπαλό του, Στέλιο Γκίνη, στον δήμο Αμπελακίων, αλλά απέδειξε τη θριαμβευτική του επιστροφή με το 58% από την πρώτη Κυριακή. Ο Μάριος είχε χάσει την προηγούμενη τετραετία. Τελικά φαίνεται ότι κάνει καλό να είσαι και στην αντιπολίτευση. Όταν γυρίζεις ξανά, γυρίζεις για να ριζώσεις για τα καλά.

Όλοι στη Σαλαμίνα μιλούν για το πολιτικό χαρακίρι που έκανε ο απερχόμενος τοπάρχης Βαγγέλης Αγαπίου. Ο νικητής των εκλογών, Σπύρος Σοφράς, μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Και κατάφερε να κερδίσει εκτός από τον νυν, που εδώ που τα λέμε ήξεραν και οι… γαρίδες του νησιού ότι θα χάσει, και τον Θανάση Μακρή, πρώην δήμαρχο, με μεγάλη πείρα στα δημοτικά πράγματα. Ανεξάρτητος μεν ο συνδυασμός του φίλτατου Σοφρά, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη τον θεωρεί δικό της παιδί. Για την ιστορία πάντως, να σας πω ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δήμαρχος εκλεγόταν από τη Νέα Δημοκρατία. Α, ρε συντρόφια, σας φάγανε οι κασέτες και τα μπουνίδια στα νυχτερινά κέντρα.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Συνεδρίασε τις προάλλες το νομαρχιακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής για να εγκρίνει μια αίτηση επέκτασης της Χαλυβουργικής για την ίδρυση στην ουσία νέας μονάδας. Η επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αναφέρω το ύψος της επένδυσης για να πάτε να… συμβάλετε με τον οβολό σας, αλλά για να καταλάβετε τι εγκαταστάσεις πρόκειται να φτιαχτούν. Έγινε λοιπόν η συνεδρίαση και το συμβούλιο ομόφωνα δεν ενέκρινε την εγκατάσταση. Ένας συμπαθής κύριος, με μανικετόκουμπα και γαλλική γραβάτα, ως εκπρόσωπος της εταιρείας, αφού άκουσε τη γνώμη του συμβουλίου, τους ευχαρίστησε και έφυγε, λέγοντας: «Εμείς θα θέλαμε και τη δική σας σύμφωνη γνώμη, αλλά δεν πειράζει. Έτσι και αλλιώς εμείς θα προχωρήσουμε». Για όσους δεν καταλάβατε, η γνώμη του συμβουλίου έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει. Ουδείς άλλος. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, το αρμόδιο υπουργείο είπε το μεγάλο «ναι». Αναρωτιέμαι ποιος κοροϊδεύει ποιον και μέχρι πότε.

Άλλη αρρώστια και αυτή. Τον τελευταίο μήνα κάποιος παλαβός πάει και βάζει φωτιά στους κάδους απορριμμάτων στον δήμο Ελευσίνας. Δεκατρείς έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα. Ο τοπάρχης Γιώργος Αμπατζόγλου έκανε μήνυση, αλλά μέχρι σήμερα κανένα νέο επ’ αυτού. Καινούργιο «φρούτο» αυτό.

Ακόμη δεν έκατσε στην καρέκλα του δημάρχου ο νεοεκλεγείς Γιώργος Πατούλης στο Μαρούσι και σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι «καυτοί» φάκελοι που πρέπει να διαχειριστεί φαίνεται ότι είναι πέραν των δυνατοτήτων του. Οι σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του τον πιέζουν όλοι για ν’ αναλάβουν θέση ευθύνης, δηλαδή έμμισθη. Ο αγαπητός Γιώργος φαίνεται ότι πελάγωσε πολύ νωρίς. Έχει όμως ν’ αντιμετωπίσει και εκείνους που πιστεύουν ότι στον δήμο θα αναμειγνύεται η γοητευτική σύζυγός του και προσπαθούν να μπουν στην «αυλή» της… Αυτό θα ήταν ολέθριο σφάλμα… Άλλωστε οι εμπειρίες είναι πολύ πικρές…

Ψάχνει ακόμη ο Χρήστος Σαλαλές, στο Κερατσίνι, το γιατί και το πώς έχασε τις εκλογές. Ποιοι τον πολέμησαν και τον σαμπόταραν. Χρήστο μου, μην κοιτάς μακριά. Οι χειρότεροι εχθροί σου ήταν οι «φίλοι» σου, που κατάφεραν πολλoύς ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής να μην πάνε στις κάλπες την κρίσιμη δεύτερη Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ