Νίκη του Έβο Μοράλες

Στη Βολιβία, μόλις λίγη ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο του αριστερού προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες, οι δέκα πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονταν τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου προσήλθαν τελικά και υπέγραψαν τα συμβόλαια με τις νέες και αυξημένες τιμές που επέβαλε η κυβέρνηση. Το κέρδος που θα προκύψει για τη Βολιβία υπολογίζεται σε 120 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ολόκληρο αυτό το ποσό, όπως δήλωσε η κυβέρνηση, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων από τα οποία θα ωφεληθούν εκατομμύρια φτωχοί Βολιβιάνοι.

Το παράδειγμα του Μοράλες είναι διδακτικό από πολλές πλευρές, γιατί όχι μόνο δείχνει το πόσο ρεαλιστικό και εφικτό είναι να αυξηθεί η φορολογία που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά δείχνει ακόμη και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καμιά πολυεθνική επιχείρηση δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει απολύοντας το προσωπικό της, όπως κινδυνολογούν όσοι υπεραμύνονται των προκλητικών φοροαπαλλαγών του ιδιωτικού τομέα.

Επαφίεται λοιπόν στις κυβερνήσεις το αν θα σφίξουν τα λουριά στις επιχειρήσεις προς όφελος του βιοτικού επιπέδου του λαού τους, προχωρώντας στην αναδιανομή του τεράστιου κοινωνικού πλούτου που έχει συσσωρευτεί. Καμία ορθοδοξία, κανένας μονόδρομος δεν επιβάλλει τη συνέχιση της φτώχειας!


Σχολιάστε εδώ