Ιδού η Ρόδος

Το υφιστάμενο εκλογικό πλαίσιο καταναγκάζει τους υποψηφίους βουλευτές να αναζητήσουν χρηματοδότες για να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα εκλογικά έξοδα. Ταυτόχρονα νοθεύει και τη βούληση των ψηφοφόρων, αφού τους καθοδηγεί να σταυρώνουν τους αναγνωρίσιμους, τους ρουσφετολόγους και όχι τους άξιους.

• Επιπρόσθετα το υφιστάμενο εκλογικό πλαίσιο οδηγεί σ’ έναν χωρίς αρχές ανταγωνισμό τους συνυποψηφίους του ίδιου κόμματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της σύγκρουσης μέχρι «θανάτου» των υποψηφίων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας που παρατηρείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Διά ταύτα επιβάλλεται η ριζική αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης (που έτσι ή αλλιώς δεν είναι πραγματική προτίμηση, αλλά καθοδηγούμενη) που τροφοδοτεί κάθε μορφή συναλλαγής.

• Προσωπικά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η δημιουργία 200 ισοδύναμων μονοεδρικών περιφερειών, που θα εκπροσωπούνται από έναν υποψήφιο, ο οποίος θα εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης, θα ελαχιστοποιήσει τα υφιστάμενα νοσηρά φαινόμενα. Τα κόμματα θα υποχρεωθούν να επιλέγουν για καθεμία εκλογική περιφέρεια έναν και άξιο, με απήχηση στην τοπική κοινωνία. Βέβαια, όσοι πατέρες του έθνους έχουν βολευτεί με το τέλμα θα αντιδράσουν, γι’ αυτό και απαιτείται ισχυρή βούληση εκ μέρους της ηγεσίας των κομμάτων για να υλοποιηθούν τέτοιες εξυγιαντικές ανατροπές στο πολιτικό σύστημα. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…


Σχολιάστε εδώ