Αβανταδόροι του «Αττίλα»!

Είναι συνειδητό αβαντάρισμα του «Αττίλα». Αποτελεί υπέρβαση κάθε ορίου και ρόλου, ανεξάρτητα απ’ τις θέσεις που ο καθένας έχει. Αποτελεί συμπαιγνία και συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του «Αττίλα», με τους κατακτητές.

Αυτό λοιπόν το δημοσιογραφικό συνέδριο που οργανώνεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, στην έδρα της επιτροπής Φουλμπράιτ στη νεκρή ζώνη και στο ξενοδοχείο «Σαράι», με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δημοσιογραφικό Συνέδριο για την Ειρήνη», μόνο συνέδριο για την ειρήνη δεν είναι. Μάλλον συνέδριο νομιμοποίησης, αβανταρίσματος του «Αττίλα», συνέδριο εξυπηρέτησης της τουρκικής πολιτικής, συνέδριο προβολής των τουρκικών θέσεων και επιδιώξεων είναι!

Δεν είναι ασφαλώς καθόλου τυχαίο -το αντίθετο μάλιστα!- ότι το συνέδριο ξεκινά στις 9 Νοέμβρη, δηλαδή την επομένη της αναμενόμενης δημοσίευσης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία της Ε.Ε. Και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Σε μια κρίσιμη, επαναλαμβάνουμε, περίοδο, όπου παίζονται πολλά, πάρα πολλά, τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας όσο και στο Κυπριακό.

Η αλήθεια είναι πως και η Τουρκία και το καθεστώς του «Αττίλα» στα κατεχόμενα την έχουν ειδικά τούτη την περίοδο μεγάλη ανάγκη την ανάδειξη ενός προσώπου, μάλλον προσωπείου, «ειρήνης», για λόγους ευνόητους. Δεν χρειάζεται καν να τους παραθέσουμε και να τους αναλύσουμε. «Βγάζουν μάτια», κατά το κοινώς λεγόμενο. Το ίδιο «βγάζουν μάτια» οι παρουσίες ελλήνων και κυπρίων δημοσιογράφων σε αυτό το συνέδριο. Κοινά τους χαρακτηριστικά; Πρώτον, είναι «εκσυγχρονιστές». Δεύτερον, όλοι τους υπεράσπισαν φανατικά το διχοτομικό Σχέδιο Ανάν!

Πρόκειται λοιπόν για τους Αλ. Ηρακλείδη (καθηγητής του Παντείου αυτός και σκληρός αρθρογράφος υπέρ του Σχεδίου Ανάν, απ’ «ΤΑ ΝΕΑ» και άλλα έντυπα), Πάσχος Μανδραβέλη (αρθρογράφος της «Καθημερινής», επίσης θιασώτης της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» και φυσικά του «εκσυγχρονισμού» και του νεοφιλελευθερισμού), Στ. Μπερμπεράκη (ανταποκριτής τουρκικών ΜΜΕ και συνεργάτης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα σε θέματα Τύπου), Ηλ. Κανέλλη (γνωστός ακραίος θιασώτης του Σχεδίου Ανάν απ’ τις στήλες της «Αυγής», επίσης με επικριτικά, ειρωνικά, ακόμα και υβριστικά σχόλια κατά του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου μέσω της εκπομπής που κάνει στον «Αθήνα 9.84» με τον Στ. Κασιμάτη), Αν. Παράσχο (της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», γνωστής για την εκστρατεία της υπέρ του Σχεδίου Ανάν και τις επιθέσεις της κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου), Αν. Παναγιώτου, Μαρία Αβραμίδου, Γιούλη Τάκη, γνωστούς απ’ τη δράση τους μέσα από ΜΚΟ που κατηγορήθηκαν για χρηματοδοτήσεις απ’ το ταμείο της περιβόητης UNOPS και Αλ. Κωνσταντινίδη της κυπριακής εφημερίδας «Αλήθεια», επίσης γνωστό απ’ τις θέσεις του υπέρ μιας ενδοτικής γραμμής και υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι από πού γίνεται η χρηματοδότηση αυτού του συνεδρίου.

Αν και σε περίπτωση που μαθαίναμε πως είναι οι ίδιοι που χρηματοδότησαν την προπαγάνδα υπέρ του Σχεδίου Ανάν μέσω εφημερίδων, τηλεοπτικών μηνυμάτων, συνεδρίων και «σεμιναρίων» για τη «συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», δεν θα πέφταμε απ’ τα σύννεφα!

Γιατί και πώς εξυπηρετείται η τούρκικη προπαγάνδα

Είναι γνωστό ότι ο τούρκος πρωθυπουργός της εισβολής στην Κύπρο, Μπουλέντ Ετσεβίτ, παρουσίασε την τουρκική εισβολή ως δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση»! Η τουρκική αυτή προπαγάνδα δεν σταμάτησε ποτέ όσο και αν ήταν δύσκολο να παρουσιασθούν στη διεθνή κοινή γνώμη οι στρατιωτικές κατακτητικές επιχειρήσεις με το εύγλωττο κωδικό όνομα «Αττίλας Ι» και «Αττίλας ΙΙ» ως δήθεν ειρηνευτικές!

Η προπαγάνδα αυτή ανανεώθηκε και προσαρμόστηκε στη σημερινή πολιτική και διπλωματική συγκυρία. Η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν ειδικότερα να παρουσιάσουν το Κυπριακό όχι ως θέμα εισβολής και κατοχής, αλλά ως θέμα δήθεν διακοινοτικό! Η διακοινοτική πτυχή υπάρχει, βεβαίως, αλλά είναι η δευτερεύουσα σε σχέση με την κατοχή που είναι η καθοριστική. Προφανώς η Άγκυρα έχει κάθε λόγο και συμφέρον να προσπαθεί να συγκαλύπτει τον ρόλο της. Να προβάλει διεθνώς τη διακοινοτική πτυχή, υποβάλλοντας την ιδέα και την εικόνα των «φτωχών Τουρκοκυπρίων», που δήθεν καταπιέζονται από την ελληνική πλειοψηφία, υφίστανται embargo (οικονομικό αποκλεισμό) και δεν αντιπροσωπεύονται διεθνώς! Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιδιώκει τη συγκάλυψη της κατοχής και την παρουσίαση των κατεχομένων ως δήθεν «επικράτειας των Τουρκοκυπρίων», η αναγνώριση της οποίας είναι αναγκαία για την «επανένωση» της Κύπρου!


Σχολιάστε εδώ