Το κόμμα είμαι εγώ


Για την αντιμετώπιση της οξύτατης εσωκομματικής κρίσης και της έντονης αμφισβήτησής του από δύο πόλους (Β. Βενιζέλο, Α. Διαμαντοπούλου) αλλά και από ένα ογκούμενο ρεύμα δυσαρέσκειας από οπαδούς και μέλη του Κινήματος ο Γιώργος είναι αποφασισμένος να λειτουργήσει κάνοντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως «το κόμμα είναι δικό μου».

Αυτή η «ιδιοκτησιακή» λογική δεν υπαγορεύεται απλώς από μια αυταρχική ή αποφασιστική διάθεση, την οποία κρύβει στο βάθος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι άλλη εικόνα, «μειλίχια», βγάζει προς τα έξω. Καθορίζεται και υπαγορεύεται και απ’ την πεποίθηση που έχει σχηματίσει, ότι αν δεν προλάβει αυτός τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, θα τον προλάβουν αυτοί και τότε το μέλλον του στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι αβέβαιο.

Για τα παραπάνω τον έχουν πείσει οι στενοί του συνεργάτες. Και όχι μόνο αυτό. Τον έχουν σχεδόν πείσει ότι αν χρειαστεί δεν θα πρέπει να διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές «αντιφρονούντων» προκειμένου να εδραιωθεί και να μην αμφισβητηθεί στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, που είναι το μεγάλο του στοίχημα.

Τα όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα είναι χαρακτηριστικά των προθέσεών του. Στην ουσία εκεί ο Γιώργος αφενός πήγε προαποφασισμένος, «φτιαγμένος» κατά κάποιους, να δημιουργήσει σκηνικό ρήξης, αφετέρου λειτούργησε σαφώς πατερναλιστικά και «ιδιοκτησιακά».

Όπως εκτιμά ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πλούσια πείρα σε εσωκομματικές κρίσεις, «στο Π.Σ. ο μεν Γιώργος μίλησε σαν πατέρας, ο δε Βενιζέλος νόμισε ότι τον μάλωσε και αντέδρασε ανάλογα»…

Θα του βγει αυτή η τακτική;

Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Άλλωστε στις εθνικές εκλογές θα παιχτούν όλα. Εκεί ο Γιώργος θα παίξει «τα ρέστα του». Αλλά όλα δείχνουν ότι ακριβώς σε αυτή την πορεία ως τις εκλογές φέρεται αποφασισμένος να λειτουργήσει όπως ο Καραμανλής, όταν έκανε τις διαγραφές Σουφλιά, Μάνου και άλλων «επιφανών», που, όπως εκτιμά, δεν… του βγήκαν σε κακό, το αντίθετο μάλιστα.

Αλλά ότι με αυτή τη στρατηγική αναλαμβάνει ένα ρίσκο είναι επίσης γεγονός. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησαν στην περασμένη Δευτέρα. Ακολουθούν νέα επεισόδια…

(Όλο το παρασκήνιο για τις εκρηκτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τις προθέσεις του Γιώργου, τις κινήσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων, στις σελ. 6, 9 και 11).


Σχολιάστε εδώ