Τολμήστε τώρα

Σήμερα ο λόγος για το κατά πόσο είναι χρήσιμη και αναγκαία η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Με γνώμονα το μέλλον του τόπου και αδιαφορώντας αν η θέση μας προσκρούει σε κατεστημένες δυνάμεις και συμφέροντα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, προτείνουμε να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Ένας «διοικητικός» θεσμός και μάλιστα οικονομικά ετερόφωτος, ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμους) και τη διοίκηση της Περιφέρειας, δημιουργεί σύγχυση, γραφειοκρατική πολυτέλεια και σημαντική οικονομική επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού με δυσανάλογη αποτελεσματικότητα και αμφίβολη ωφελιμότητα.

Οι διάλληλες, συνάλληλες, παράλληλες και επάλληλες με τη διοικητική περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες αποτελούν τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης, σύγχυση του ρόλου της και ταλαιπωρία του πολίτη. Οι τεράστιοι πόροι, οι οποίοι διατίθενται για τη λειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, θα μπορούσαν να διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας για να ικανοποιηθούν αναπτυξιακοί και παραγωγικοί στόχοι.

Για τη δήθεν καλύτερη λειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης πολλοί υποστηρίζουν τον περιορισμό της με τη συνένωση όμορων νομών. Όμως μια τέτοια λύση σε τίποτα δεν θα άλλαζε τη διοικητική αβελτηρία και σε τίποτα δεν θα ωφελούσε τη διοικητική αποκέντρωση. Συνεπώς η λύση είναι μία και θαρραλέα: η κατάργηση του θεσμού με ταυτόχρονη αναβάθμιση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τους πόρους και τη διοικητική τους αυτοτέλεια.

Υποστηρίζουμε μετά λόγου γνώσεως ότι στα ηγετικά κλιμάκια των δύο μεγάλων κομμάτων, για τους λόγους οι οποίοι αναπτύχθηκαν καθώς και για πολλούς άλλους, υπήρχε παλαιότερα η σκέψη για την κατάργηση της ΝΑ. Άλλωστε, αυτό ήταν και το βαθύτερο νόημα για το οποίο δεν υπήρξε κατά την τελευταία αναθεώρηση η συνταγματική της κατοχύρωση. Ο θεσμός λοιπόν είναι εκτός της συνταγματικής προστασίας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Επομένως δεν απομένει παρά η πολιτική τόλμη ώστε να καταργηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με ευρεία συναίνεση ή τουλάχιστον με τη συναίνεση των δύο εναλλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων, όχι μόνο για τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους, αλλά και γιατί η μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι υπόθεση μιας μόνο κυβερνητικής θητείας.

Στο όνομα λοιπόν της περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης, τολμήστε τώρα τη μεγάλη τομή.

E-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ