Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ

Αυτή την απάντηση έδωσε ο υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπου ζήτησε την απάλειψη της σχετικής διάταξης, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για σκάνδαλο να διευκολύνονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ και παρέχοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα χρέη αυτά, ιδιωτών και κράτους ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ, με κύριους «πρωταγωνιστές» τις εργοληπτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις Τύπου.

Ο κ. Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι τα χρέη αυτά με βάση τα δικά του στοιχεία είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, ενώ αρνήθηκε να παραδώσει στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ τον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών, λέγοντας πως θα τον δημοσιοποιήσει ταυτοχρόνως με την κατάθεση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το σύνολο, πάντως, της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτ. Παρέμβαση) προειδοποίησε ότι η συνδικαλιστική πλευρά θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που ο υπουργός εμμείνει στη ψήφιση της ρύθμισης των οφειλών προς το ΙΚΑ με την υπογράμμιση ότι πρέπει «επιτέλους», να σπάσει η παράδοση αυτή που τηρείται ευλαβικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ζήτησαν από τον κ. Τσιτουρίδη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της απέναντι στα Ταμεία, υπολογίζοντας τα χρέη του κράτους προς το ασφαλιστικό σύστημα, σε 22 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση του κ. Τσιτουρίδη με την ηγεσία της ΓΣΕΕ την περασμένη Τετάρτη κράτησε περίπου δυόμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της αναζωπύρωσης του σεναρίου περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2007. Επίκεντρο της συζήτησης, η επικουρική ασφάλιση, που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν την εγγυάται το κράτος, καθώς και η εφαρμογή των επόμενων νόμων 2084/92 και 3029/02 (νόμοι αντιστοίχως Σιούφα και Ρέππα). Με τη συνάντηση δρομολογείται ένας συνεχής διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ενόψει και των αλλαγών που επίκεινται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε την πάγια θέση του περί απαρέγκλιτης υλοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας και ζήτησε από την ηγεσία της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη σύνταξη των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών. Και τάχθηκε υπέρ της συνεχούς διαβούλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ενοποίησης ή ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ. Στο σημείο αυτό, εμφανίστηκαν οι διαφοροποιήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην όλη προσέγγιση του προβλήματος. Έτσι:

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο ν. 2084/92, ενώ εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και για τις διαδικασίες που προβλέπει σχετικά με τις ομαδοποιήσεις και συντάξεις στο ΙΚΑ ο ν. 3029/02. Σε ερώτησή μας, αν οι αντιρρήσεις στον νόμο Ρέππα συνιστούν μεταβολή της στάσης της ΠΑΣΚΕ που το 2002 στήριζε το επίμαχο νομοσχέδιο, ο κ. Παναγόπουλος μας απάντησε ότι αντιρρήσεις είχαν και τότε διατυπωθεί, όμως υποβαθμίστηκαν επειδή, όπως είπε, το κύριο βάρος των πιέσεων επικεντρώθηκε στα ταμεία κύριας σύνταξης.

· Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Φιλ. Ταυρής, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ν. 3029/02, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διεξαγωγή διαλόγου τόσο για την ενιαιοποίηση των ομοειδών ταμείων όσο και την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ των προβληματικών επικουρικών ταμείων.

· Την καταλόγηση και των δύο τόμων 2084/92 και 3029/02 ζήτησαν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής Αριστεράς κ. Αλ. Καλύβης (Αυτ. Παρέμβαση) και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ όπως και ο Θ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Και οι δύο συνδικαλιστές υποστήριξαν πως οι επίμαχοι νόμοι πλήττουν καίρια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς μειώνουν τις συντάξεις με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις αποδοχές.

· Ο κ. Καλύβης υποστηρίζει πως ο ν. 3029/02 έχει αναγκαστικές παραπομπές στον ν. 2084/92 και υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε είχε εξαγγείλει την κατάργηση του «νόμου Σιούφα» και δεν τον «ακούμπησε» από το 1993 όπου ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, και στην περίπτωση ενός ουσιαστικού και αποδοτικού διαλόγου είναι αμφίβολο αν τελικώς οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν στη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας.


Σχολιάστε εδώ