Σοκ από το «Λίλιαν Βουδούρη»

Το έκαναν μάλιστα με τρόπο που προκαλεί πολλές αντιδράσεις, καθώς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πώλησης και για να καθησυχάσουν το προσωπικό των δύο εφημερίδων είχαν δηλώσει με εξώδικό τους στην Ένωση Συντακτών -και με την υπογραφή του προέδρου του ιδρύματος Γιώργου Αναστασάκη- ότι «η μεταβίβαση των μετοχών της Ίδρυμα Τύπου ΑΕ δεν αλλάζει τους άλλους σκοπούς του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη».

Η παροχή βοήθειας για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες περιλαμβάνεται ως σκοπός του ιδρύματος προς τους εργαζόμενους της Ίδρυμα Τύπου ΑΕ, όσο και σε κάθε άλλον εργαζόμενο που έχει μεγάλη ανάγκη βοηθείας, στη διαθήκη του Άρη Βουδούρη αλλά και στο καταστατικό του «Λίλιαν Βουδούρη». Καταπατώντας λοιπόν τη δέσμευσή τους αυτή, προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις και αφήνουν χείριστες εντυπώσεις για τα μέλη ενός χαρακτηριζόμενου κοινωφελούς ιδρύματος, το οποίο, επειδή είχε στην κατοχή του τη διαχείριση εφημερίδας, είχε φροντίσει να εξαιρέσει τον οργανισμό του από τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας. Οι εργαζόμενοι φυσικά αντιδρούν σε αυτή τη μεθόδευση και ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές αντιδράσεις με κάθε μέσο. Στη συνεδρίαση που έλαβε την παραπάνω απόφαση δεν μετείχαν οι πολιτικοί Μιλτιάδης Έβερτ και Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ενώ απουσίαζαν και άλλα μέλη του που δεν γνώριζαν τίποτε για τις προθέσεις της πλειοψηφίας του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.

Μεγάλη κουβέντα για το ρεπορτάζ του «Π»

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στους Τράχωνες το ρεπορτάζ του «Π» την περασμένη Κυριακή για τις επιλογές της Γιάννας Αγγελοπούλου για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα έτσι κι αλλιώς είναι έντονος, καθώς οι αλλαγές και η ανακοίνωση στόχων για την εφημερίδα καθυστερούν, αφού εμπλέκονται πολλοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναζητείται χώρος για την εγκατάσταση της εφημερίδας και των άλλων Μέσων που θέλει να βγάλει η Γιάννα Αγγελλοπούλου, ενώ, όπως όλα δείχνουν, τελικά θα επιλεγεί το μοντέλο που προτείνει και η Inovation, δηλαδή η ανάπτυξη βασικής ομάδας σύνταξης που θα γράφει για πολλά Μέσα και πλατφόρμες.

Πολύ γρηγορότερα, για παράδειγμα, προχωρά η δημιουργία του σάιτ στο Ίντερνετ. Στην εφημερίδα εγκαταστάθηκαν τα νέα πρόσωπα, νέος διευθυντής προσωπικού και νέος διευθυντής διαχείρισης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΣ έδωσε εντολή να κλείσει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης που είχε δημιουργήσει η παλιά ιδιοκτησία.

Στο μεταξύ, οι αλλαγές που επιχειρούνται στο φύλλο της Κυριακής έδειξαν και τα όρια του μηχανισμού στον «Ελεύθερο Τύπο».

Η υποδομή της εφημερίδας είναι πολύ κακή, τα μηχανήματα απαρχαιωμένα και, ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις από τους εργαζόμενους, δεν προχωράνε οι παρεμβάσεις ώστε να λειτουργεί το σύστημα καλύτερα, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις και εκνευρισμό.

Αυτά έχουν αποτέλεσμα η αρχική ευφορία για την εξαγορά της εφημερίδας από τη Γιάννα Αγγελοπούλου να έχει αντικατασταθεί από έντονο προβληματισμό για το πώς και πότε θα δοθεί το στίγμα της ανάπτυξης της εφημερίδας.

Τέλος, η νέα μετακίνηση είναι εκείνη του Τάκη Καμπύλη, στη θέση του διευθυντή σύνταξης αρχικά στο κυριακάτικο και στη συνέχεια στο ημερήσιο φύλλο, για την οποία εγκαίρως το «Π» είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και ένα άνοιγμα προς την Αριστερά, συμπληρώνοντας έτσι την ομάδα των πολιτικών αρθρογράφων με απόψεις από όλες τις πλευρές. Η Γ. Αγγελοπούλου δεν κρύβει πως στόχος της είναι η δημιουργία μιας εφημερίδας που θα βρίσκεται περισσότερο στο Κέντρο και δεν θα αποτελεί τη φωνή της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ