Κυνηγάει την πρωθυπουργία ο Σουφλιάς!

Το Μαξίμου παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την κινητικότητα του Σαρακατσάνου. Αν και ο Κ. Καραμανλής ορισμένες φορές ενοχλείται απ’ την πολυπραγμοσύνη του και τις αντιπαραθέσεις του με άλλα κυβερνητικά στελέχη (πρόσφατο παράδειγμα η σκληρή κόντρα με τον Β. Μεϊμαράκη), ωστόσο αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός δίνει σε όσους υπουργούς του παραπονούνται για τη στάση του Σουφλιά την εξής απάντηση:

– Βρέστε τα…

Ωστόσο η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης δεν τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων για τον πολυπράγμονα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Κάποιοι μάλιστα υπουργοί παρατηρούν και τονίζουν το εξής:

– Τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τα οποία καθημερινά «ξεσκίζουν» τον Καραμανλή, την κυβέρνηση και έχουν στο στόχαστρο αρκετούς υπουργούς, αντίθετα τον Γ. Σουφλιά (όπως και την Ντ. Μπακογιάννη) τους… περιποιούνται με «κατανόηση», αν όχι και θετικά!

Στο ερώτημα τώρα «γιατί οι διαφοροποιήσεις του Σουφλιά, οι κόντρες του με συναδέλφους του υπουργούς, η αυτονόμησή του, η οικοδόμηση ενός υπερκομματικού προφίλ, ακόμα και τα ανοίγματά του προς το ΠΑΣΟΚ», η πρόχειρη απάντηση που έχει δοθεί είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «θα διεκδικήσει το 2010 την Προεδρία της Δημοκρατίας», οπότε είναι φυσικό να μην παίζει στενά κομματικά, αλλά να θέλει να περνά μια εικόνα «υπεράνω» και να διατηρεί καλές σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Σε ρόλο… Τζαννετάκη!

Και είναι πολύ πιθανό να έχει ο αμφιλεγόμενος υπουργός μια τέτοια επιδίωξη. Άλλωστε και το 2005 είχε τέτοια επιθυμία, αλλά ο Καραμανλής αποφάσισε αλλιώς.

Ωστόσο πριν από το 2010 έχουμε το… 2008 ή το 2007, ανάλογα με το πότε ακριβώς θα διεξαχθούν, εθνικές εκλογές.

Και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο Γ. Σουφλιάς ποντάρει στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, οπότε οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με… πρωθυπουργό τον ίδιο!

Πράγματι, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, υπό προϋποθέσεις η αυτοδυναμία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συναρτάται με κάμποσους παράγοντες, όπως το ποσοστό του πρώτου κόμματος (κρίσιμο το αν θα υπερβαίνει το 41,5%), τη διαφορά του με το δεύτερο, το αν στη Βουλή τελικά θα μπουν 4 ή 5 κόμματα κ.λπ.

Αν, λοιπόν, υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουμε, δεν προκύψει αυτοδυναμία, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα οδηγηθούμε σε αλα Γερμανία «μεγάλο συνασπισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια πρωθυπουργός δεν θα είναι ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπανδρέου. Τότε… γιατί να μην είναι ο Σουφλιάς, ο οποίος θα έχει εν τω μεταξύ φιλοτεχνήσει ένα υπερκομματικό προφίλ; Τουλάχιστον αυτό ονειρεύεται, άσχετα με το αν τα όνειρά του αυτά αποδειχθούν… θερινής νύχτας.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μας, αυτό το ενδεχόμενο, να είναι δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας, απασχολεί ήδη τα δυο μεγάλα κόμματα. Και γι’ αυτό γίνονται παρασκηνιακές μεταξύ τους διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια βασική αλλαγή στον νόμο Σκανδαλίδη. Δηλαδή αντί το πρώτο κόμμα να πριμοδοτείται με 40 βουλευτές, να πριμοδοτηθεί με 50 βουλευτές, αν και για μια τέτοια αλλαγή που να μπορεί μάλιστα να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές, προκύπτουν νομικά και συνταγματικά προβλήματα… Ας επισημανθεί και ας σημειωθεί ωστόσο και κάτι άλλο. Αυτό το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το προωθούν έντονα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις πολιτικές εξελίξεις. Συγκυβέρνηση είχαμε το ’89, με ΝΔ – ΣΥΝ (τον ενιαίο τότε ΣΥΝ) και πρωθυπουργό τον Τζ. Τζαννετάκη. Γιατί λοιπόν, υπό προϋποθέσεις να μη γίνει ο Σουφλιάς… νέος Τζαννετάκης;

Σε… άλλη κυβέρνηση είναι;

Όπως είπαμε, φροντίζει άλλωστε να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απορεί κανείς αν είναι στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή ή… μήπως ανήκει σε άλλη κυβέρνηση, αφού μεθοδικά φροντίζει να ναρκοθετεί κάθε σοβαρή πολιτική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Την υπονόμευση της επιλογής του «βασικού μετόχου», που υπήρξε απ’ τις κορυφαίες έως σήμερα κυβερνητικές επιλογές. Τότε ο Σουφλιάς, ενώ στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίρρηση όταν συζητήθηκε το θέμα, στη συνέχεια με πάμπολλες διαρροές έβγαζε την αντίθεσή του, με αποτέλεσμα να αποθεώνεται απ’ τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων»…

• Τη διαφωνία του με την απογραφή στην οικονομία, επίσης βασικότατη επιλογή της κυβέρνησης και του Καραμανλή προσωπικά. Και αυτή μέσω… διαρροών. Με αποτέλεσμα να χριστεί έκτοτε ως ο άσπονδος φίλος του Αλογοσκούφη…

• Οπότε σε κάθε σοβαρή πτυχή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Σουφλιάς προέκυπτε πάντα… παραπονούμενος και διαφωνών.

• Την αντιπαράθεσή του με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη σχετικά με το… ποιος έχει την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων, ελάχιστες ημέρες πριν από τις νομαρχιακές εκλογές.

• Πάλι ελάχιστες ημέρες προ των νομαρχιακών-δημοτικών εκλογών η συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας Β. Μεϊμαράκη…

• Στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των δασκάλων όχι μόνο δεν βρήκε ένα λόγο συμπάθειας για τη δοκιμαζόμενη Μ. Γιαννάκου, αλλά πάλι μέσω διαρροών φρόντισε να την υπονομεύσει, βγάζοντας διαφωνίες με την τακτική της, έτσι ασαφώς, απλώς να καταγράφονται διαφωνίες…


Σχολιάστε εδώ