Εξηγήσεις ζητάει από την AGB το Alter
Την ίδια ώρα παρατηρητές της αγοράς παρατηρούν με έκπληξη τη σταθερή ενίσχυση του καναλιού το οποίο υποστήριξε και πρόβαλε την εισαγγελική έρευνα, καθώς και τη σταθερότητα των ποσοστών του πρώτου καναλιού του κρατικού δικτύου και κάνουν πλήθος σκέψεων.
Το πρόβλημα όμως που έχει δημιουργηθεί μετά και την αποκάλυψη του εισαγγελικού πορίσματος εστιάζεται κυρίως στην αδράνεια της πολιτείας, η οποία βέβαια έχει και την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΡΤ και μπορεί να δρέπει τις δάφνες για την άνοδο των ποσοστών της.
Με την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου «για την αποφυγή της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ» δεν προωθούνται και οι ρυθμίσεις Ρουσόπουλου για τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα ελέγχει τις ρυθμίσεις.
Έτσι, εδώ και έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του εισαγγελικού πορίσματος, η κατάσταση στην τηλεοπτική αγορά εξακολουθεί να παραμένει η ίδια, με την AGB να είναι ο απόλυτος κριτής όχι μόνο της τηλεοπτικής αγοράς αλλά και των προσώπων που εμφανίζονται σε αυτή και της ιδεολογίας που παράγει.
Δίνει δε λογαριασμό, μόνο στην αγορά, στην Επιτροπή Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης, τα πορίσματα της οποίας αποστέλλονται στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όμως δεν δημοσιοποιούνται. Η ίδια η επιτροπή προτιμάει να στέλνει δελτία Τύπου χάριν της διαφάνειας.
Παρ’ όλα αυτά, το «Π» έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα αποσπάσματα από τα δύο κρυφά πορίσματά της.
• Για την περίοδο Ιανουαρίου 2004-Αυγούστου 2005 οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως 38 άτομα που «ανήκουν σε 34 οικογένειες» (10 άνδρες και 28 γυναίκες) είχαν αυξημένη τηλεθέαση και ειδικά 5 άτομα σημείωναν «μέση μηνιαία τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών για 7 έως 12 μήνες»! Η «συνδρομή» των 38 ατόμων που παρακολουθούν για περισσότερο από 16 ώρες τηλεόραση «στη διαμόρφωση του ημερήσιου τηλεoπτικού όγκου κυμαίνεται από 4,9% έως 6,2% κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Mάρτιo, ενώ κατά τους υπόλοιπους μήνες κυμαίνεται από 2,5% έως 4,4%».
• Στο πόρισμα του 2003 οι ελεγκτές της ΕΕΤΤ ήλεγξαν 31 άτομα που είχαν προσφέρει «εντατική τηλεθέαση». Τα 19 άτομα μάλιστα δήλωσαν πως έβλεπαν τηλεόραση περισσότερο από 700 λεπτά την ημέρα, δηλαδή πάνω από 10,5 ώρες την ημέρα. Μάλιστα «διαπιστώθηκε σε λίγες οριακές περιπτώσεις τηλεθέαση έξω από τα ανθρώπινα βιολογικά όρια, όπως για παράδειγμα τηλεθέαση μεγαλύτερη των 22 ωρών ημερησίως για 3 συνεχόμενες ημέρες», η οποία δεν απορρίφθηκε αυτομάτως από το σύστημα.