Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Κανείς δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως εσχάτως παρακολουθούμε μια τουλάχιστον εντυπωσιακή ανάκαμψη της αγοράς, με πρωταγωνιστές όχι μόνο εκείνους τους κλάδους που συνήθως αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της … ανάτασης του Δείκτη, αλλά μιας πλειάδας τίτλων, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης, που με ατμομηχανή τις επιχειρηματικές ειδήσεις -άσχετα αν επιβεβαιώνονται ή όχι- ωθούν την αγορά μας ολοένα και υψηλότερα.

Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί παρά να βγάλει το καπέλο σε αρκετούς επιχειρηματίες οι οποίοι αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση (τελευταίο παράδειγμα το deal του Υγεία με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ για την κατασκευή δύο νοσοκομειακών μονάδων -με τη μέθοδο της αντιπαροχής (!)- στη Βούλα, στο οικόπεδο του Ασκληπιείου) και να αποδείξουν πως όταν υπάρχει η θέληση πολλά μπορούν να συμβούν.

Όμως, εκείνο που προβληματίζει παλαιούς και έμπειρους χρηματιστές είναι το κατά πόσον ο μέσος ιδιώτης επενδυτής είναι έτοιμος να δεχθεί – και να αντιδράσει κατάλληλα- στην πιθανότητα της διάψευσης των προσδοκιών του σε κάποιο χαρτί την ώρα που η υπόλοιπη αγορά θα «τρέχει» ή στο πιθανό, ιδίως αν τελικά η αγορά κινηθεί με φόρα προς τα νέα υψηλά έτους των 4.300 και βάλε μονάδων, «ξεφόρτωμα» θέσεων εκ μέρους πολλών μεγαλοεπενδυτών και πρωτίστως πολλών τραπεζών, που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία και να… καλλωπίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους!

Το σενάριο αυτό, πιστέψτε με, είναι πολύ πιθανό να το δούμε. Στο χέρι μας είναι να αντιδράσουμε με ψυχραιμία και να κρατήσουμε θέσεις και χαρτιά. Και τούτο διότι κατά τα λοιπά η Σοφοκλέους εκπλήσσει ευχάριστα τους περισσότερους.

Βήμα πρώτο: οι ευρωαγορές ΔΕΝ διάγουν και τις καλύτερες των ημερών τους, όμως τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αποτιμήσουν το ιστορικό ρεκόρ των 12.000 μονάδων της Wall Street. Κι η Σοφοκλέους ήδη έχει διαγράψει ρότα, θετική οπότε …

Βήμα δεύτερο: Ο μέσος όρος συναλλαγών το τελευταίο διάστημα είναι ικανοποιητικότατος. Και αίφνης πολλαπλασιάζονται, μέρα με τη μέρα, οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών. Κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση θέσεων, άρα και ρευστότητας, από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.

Βήμα τρίτο: Οι περίφημοι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να «ψηφίζουν» Σοφοκλέους. Κάτι που μπορεί οποιοσδήποτε να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Ήδη πολλοί κρατούν … κράνος για την περίπτωση που οι υπεραξίες των ξένων και η πορεία των διεθνών αγορών «επιβάλουν» στα μεγάλα χαρτοφυλάκια την άμεση ρευστοποίηση θέσεων!

Τέλος, δείτε τι συνέβαινε όλη την εβδομάδα στα Παράγωγα. Μετακυλίσεις θέσεων στον επόμενο μήνα…

Αν μάλιστα δείτε και τη… στρατηγική πολλών μεγάλων παικτών Πέμπτη και Παρασκευή στους δεικτοβαρείς τίτλους, ιδίως σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, θα καταλάβετε πως ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους κλάδους αναμένονται εξελίξεις και κάποιοι παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους!

Τεχνικά -λέει- πρέπει να δούμε τον Γενικό Δείκτη να κρατάει στις προσεχείς ημέρες τροχιά για τις 4.110 μονάδες, ώστε να διαφυλαχθεί η δυνατότητα να κινηθεί η αγορά επί μακρόν πάνω από το όριο των 4.000 μονάδων και να φτάσει στα τέλη της χρονιάς να φλερτάρει με ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ας δούμε όμως τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες συνεδριάσεις και μετά βάζουμε ψηλότερα τον πήχη.

ΥΓ.1: Σχεδόν 3 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές εισροές κεφαλαίων ξένων επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 9μηνο του έτους. Το ένα τρίτο από αυτά τα κεφάλαια φαίνεται να έχει στραφεί στα «20άρια» χαρτιά και δη στις τράπεζες. Τα υπόλοιπα σε επιλεγμένες μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Αλήθεια, συνειδητοποιείτε ΠΟΣΗ είναι τελικά η δυναμική αυτών των … «επιλεγμένων» χαρτιών;

ΥΓ.2: Την Πέμπτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το ΟΚ σε αρκετές ΑΕΕΔ (για να καταλαβαινόμαστε πρόκειται για τις πρώην ΕΛΔΕ). Όπερ σημαίνει πως ξανάρχισαν αρκετοί να δραστηριοποιούνται εκ νέου στον χώρο. Έτσι, απλώς τροφή για σκέψη αυτό το τελευταίο…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ