Πέρα βρέχει…

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούσε, εδώ και πολλές δεκαετίες, προπύργιο των προοδευτικών-αριστερών δυνάμεων. Μέσα από τον θεσμό αυτό οικοδομήθηκαν κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, διεξήχθησαν σκληροί αγώνες, διαμορφώθηκαν συνειδήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό την επιρροή της συντηρητικής παράταξης. Τα σύμβολα-δήμοι της παραδοσιακής Αριστεράς κατέρρευσαν, ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται να περισώσει έναν απλώς αξιοπρεπή αριθμό δήμων και νομαρχιών.
Κι όμως ούτε ο πρόεδρος ούτε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν (ή μπορούν) να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. Έφθασαν, μάλιστα, να μιλήσουν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Όμως η μόνη «ανατροπή» είναι εκείνη της κοινής λογικής…

Το πιο σημαντικό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το «χρώμα» του χάρτη. Αλλά η συνεχής συρρίκνωση και αποσυγκρότηση της κοινωνικής του βάσης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τα αγροτικά στρώματα ούτε τα εργατοϋπαλληλικά και τα μεσοαστικά στρώματα των Β΄ περιφερειών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Στη Β΄ Πειραιά, εκεί όπου άλλοτε τα ποσοστά του προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν το 50%, σήμερα βρίσκονται στο 25%-35%. Έχασε οριστικά μεγάλους δήμους όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τον Βύρωνα, την Καισαριανή, ενώ μια σειρά «μεσοαστικών» δήμων (Γλυφάδα, Π. Φάληρο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή) περνούν στη συντηρητική παράταξη.

Κατά τα άλλα «όλα βαίνουν καλώς» σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Όμως από τη Δευτέρα η εσωστρέφεια και η κρίση θα μεταφερθούν στο ΠΑΣΟΚ. Κι όλα τα κρίσιμα ερωτήματα θα μπουν στη συζήτηση. Μόνο που δεν υπάρχει κανένας να απαντήσει…

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ