ο Δαίμονας των δημαρχείων

Αδιάβαστος πήγε σπίτι του ο Γιαννάκης ο Τσαρπαλής από την Αργυρούπολη. Ούτε κατάλαβε τι έγινε. Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να τον στηρίξει αποδείχθηκε… πατάτα ορεινής καλλιέργειας που την έφαγε ο πάγος. Ο Δημήτρης Ευσταθιάδης όχι μόνο συνέτριψε τη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου δημοτική αρχή του απερχόμενου Γιαννάκη, αλλά κυριολεκτικά σημείωσε νίκη που απέδειξε ότι όσες φορές είχα αναφερθεί στην αλαζονεία της πολιτικής συμπεριφοράς του φροντιστηριούχου Τσαρπαλή, είχα απόλυτο δίκιο. Οι κάτοικοι τον τιμώρησαν. Ο «μέγας αυτοκράτωρ» θα επισκέπτεται τώρα Τρίτη και Παρασκευή τον ΟΑΕΔ, μπας και βρει καμιά καλή δουλειά. Πάει το δημαρχιλίκι. Και η αντιπολίτευση καλή είναι. Είχες βολευτεί βέβαια στον ψηλό θρόνο και τώρα θα σου κακοπέφτει, αλλά σκέφτομαι να προτείνω στον νέο δήμαρχο να βάλει μαξιλαράκια για να κάθεσαι καλύτερα. Γιαννάκη, καληνύχτα και όνειρα γλυκά. Εγώ πάντως σου τα έλεγα…

Το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει φέρει ποτέ παράταξη η οποία στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, κατάφερε ο Τρίγκας στους Αγίους Αναργύρους. Δεκαπέντε μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών πήρε η παράταξη που διοικούσε τον δήμο. Η ήττα της αποψινής δεύτερης Κυριακής δύσκολα μπορεί να αποτραπεί. Ο Σαράντης, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη σοβαρή και καλή επιλογή για να βρει επιτέλους η πόλη των Αγίων Αναργύρων τον χαμένο χρόνο της προηγούμενης τετραετίας.

Χάθηκε από τον πολιτικό χάρτη της Νέας Φιλαδέλφειας η παράταξη του νυν δημάρχου Νίκου Αδαμόπουλου. Οι ενέργειές του για το γήπεδο της ΑΕΚ φάνηκε τελικά ότι ήταν η πολιτική του καταδίκη. Βέβαια, για όσους γνωρίζουν περισσότερα, δεν είναι μόνο αυτή η αιτία. Ο Νικόλας δεν άκουγε κανέναν. Τα ήξερε όλα. Είχε γνώση για τα πάντα. Φαίνεται ότι ο δήμος γυρίζει ξανά στα χέρια του Γρετζελιά. Έγινε διάλειμμα τέσσερα χρόνια. Δεν βαριέσαι. Το θέμα είναι να συνέλθει η πόλη. Αν εξαιρέσει κανείς δυο-τρεις δημοτικούς συμβούλους που δούλεψαν επί τέσσερα χρόνια, οι υπόλοιποι πούλαγαν εξουσία και εφέ.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι εγώ χαίρομαι επειδή κάποιοι δημαρχάρες έχασαν την καρέκλα τους, είναι γελασμένοι. Η δική μας κριτική αφορά το έργο τους και μόνο. Προσωπικά δεν έχουμε με κανέναν. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, επαληθευτήκαμε πλήρως από αυτήν εδώ τη στήλη, όταν σημειώναμε την ανυπαρξία κάποιων δημάρχων ή, αντίθετα, την ουσιαστική παρουσία και συμβολή οποιουδήποτε στην ανάπτυξη ενός δήμου. Δεν χρειαζόταν μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι ο Τζίτζιφας στη Μεταμόρφωση θα επανεκλεγόταν με συντριπτικό ποσοστό. Μια βόλτα να κάνεις στην περιοχή σήμερα, θα καταλάβεις τη διαφορά με το χθες. Μόνο κακοπροαίρετοι και με προβλήματα οράσεως είχαν άλλη άποψη. Το ίδιο και στον Βύρωνα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς περπατούσε κάθε πρωί δύο ώρες στους δρόμους της πόλης και μετά πήγαινε στο γραφείο του. Άκουγε τους δημότες. Έβλεπε πού «πονούσε» ο καθένας. Είχε προσωπική άποψη. Έμπαινε στα μαγαζιά και συζητούσε. Έπαιζε μπάλα με τους πιτσιρικάδες στις αλάνες. Δεν είναι τυχαία η επανεκλογή τους από την πρώτη Κυριακή.

Θυμηθείτε το. Στις επόμενες εκλογές στις Ενώσεις των δημάρχων, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ και ΕΣΔΚΝΑ, θα έχουμε αλλαγές. Πήρα χαρτί και μολύβι. Οι ισορροπίες άλλαξαν. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν ελέγχει κανένα ΔΣ στην πλειοψηφία του. Ένα πουλάκι μού είπε ότι τώρα θα μπει δυνατά σε αυτό το παιχνίδι. Προς το παρόν δεν λέω περισσότερα. Έμαθα πάντως ότι πολύ μεγάλη αποδοχή για την ΤΕΔΚΝΑ έχει ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας της Ένωσης. Σοβαρός και έντιμος άνθρωπος. Παντού ακούς καλά λόγια. Ίσως είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στα ίσα τη θέση του προέδρου. Κυκλοφορούν και «γαλάζια» ονόματα και για τις άλλες δύο Ενώσεις. Τον Ενιαίο Σύνδεσμο και την Κεντρική Ένωση. Ας μην τα πούμε ακόμα. Πάντως, σημειώστε ότι θα έχουμε ανατροπές.

Για να φορτώνουμε μια ήττα σε όλους πρέπει να σας πω ότι τη συντριβή της σημερινής δημοτικής αρχής στους Αγίους Αναργύρους την είχε προβλέψει και ο αντιδήμαρχος του δήμου Θανάσης Τσώκος. Ο φίλτατος Θανάσης είναι και μέλος της ΚΕ της ΝΔ και είχε ενημερώσει με επιστολή που έχω στα χέρια μου για τον πολιτικό όλεθρο που έρχεται στην πόλη του με την επαναστήριξη Τρίγκα. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν τον άκουσε κανείς. Τα λέμε τα πράγματα όπως έχουν.

Ούτε στο γραφείο του δεν πηγαίνει ο ταλαίπωρος Παπαχρήστος από τον δήμο Ζεφυρίου. Ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τον εκλογικό καταποντισμό. Ξέρετε τι είναι να είσαι δήμαρχος και να μην περνάς ούτε στον δεύτερο γύρο; Εδώ που τα λέμε όμως, κάθε μέρα ο αγαπητός Κωστάκης έβαζε στοίχημα πόσα περισσότερα λάθη θα κάνει από την προηγούμενη μέρα. Τραγική η κατάσταση. Βέβαια, άνεργος δεν θα μείνει. Δημόσιος υπάλληλος είναι, το μεροκάματο θα το βγάζει. Στο τέλος της τετραετίας είχε μείνει μόνο με δύο συμβούλους. Τους δύο αντιδημάρχους. Πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός. Η Φωτεινή Γιαννοπούλου, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι έχει όρεξη για δουλειά. Έχει διατελέσει ήδη δημοτική σύμβουλος, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και προφανώς θα πρέπει να τρέξει να μαζέψει τ’ αμάζευτα από την 1η Γενάρη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διάστημα χάριτος. Το Ζεφύρι έχει γυρίσει στον Μεσαίωνα. Τα ναρκωτικά πωλούνται στις πλατείες. Μετά τις εννέα το βράδυ ούτε με… τεθωρακισμένο δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις! Θα σου πάρουν και το παντελόνι! Τρέχα, Φωτεινή.

Μεγάλη επιτυχία ήταν η εκλογή από την πρώτη Κυριακή της Γιάννας Κριεκούκη στη Μάνδρα Αττικής. Ο απερχόμενος δήμαρχος, φίλτατος Λιούλης, έχει πέσει από τα σύννεφα. Είχε υποτιμήσει τη συμπαθέστατη και γοητευτική Γιάννα και τώρα τραβάει τα μαλλιά του. Είναι πάντως η πρώτη φορά που οι περιοχές Ζεφύρι και Μάνδρα αποκτούν γυναικείο πολιτικό άρωμα στις ηγεσίες τους. Εγώ το χαίρομαι πολύ. Ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια μέτρια γυναίκα, προτιμώ το δεύτερο.

Παίζει τα ρέστα του ο αγαπητός μου φίλος Χρήστος Παππούς στα Άνω Λιόσια. Μαζί με τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχο Βαγγέλη Χριστοφιλάκη πέρασε στον δεύτερο γύρο. Τον ρόλο του ρυθμιστή έχει ο Κώστας Βάβουλας που ήρθε τρίτος. Ο ίδιος δίνει «γραμμή» για Παππού, αλλά φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι δεν την αποδέχονται. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά πάντως στα μεγάλα ζητήματα της αμαρτωλής περιόδου Παπαδήμα ο Χρήστος Παππούς ήταν απών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε ελληνικό δήμο πήρε ο δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης. Με 81,2% έκανε περίπατο για μια ακόμη φορά. Προτείνω να μη γίνονται εκλογές εκεί. Τζάμπα ο κόπος και τα έξοδα.

Ήταν αναμενόμενο. Ο Νίκος Χιωτάκης εξασφάλισε πολύ καθαρή πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή για την επόμενη τετραετία. Ο αγαπητός μου καθηγητής Πάνος Μπόζος δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έκανε έναν ευπρεπή προεκλογικό αγώνα, αλλά οι κάτοικοι της Κηφισιάς φαίνεται ότι είχαν άλλη γνώμη. Ο έτερος υποψήφιος Βασίλης Βάρσος δεν απέδειξε ότι υπάρχει απαίτηση των ψηφοφόρων της Κηφισιάς να συνεχίσει να συμμετέχει στα κοινά του δήμου. Με το ζόρι δήμαρχος δεν γίνεται. Άντε, Νικόλα, προχώρα. Χρειάζεται πολλά ακόμη η Κηφισιά για να γίνει όπως τη φανταζόμαστε.

Αυτό που έγινε στο Αιγάλεω το περίμεναν μόνο όσοι γνώριζαν καλά τα τοπικά πράγματα. Όταν γράφαμε για την πρωτοφανή αποδοχή του τοπάρχη Δημήτρη Καλογερόπουλου απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, κάποιοι φίλοι παραπονιόντουσαν και μας έλεγαν ότι είναι «βαμμένος» δεξιός. Να η αλήθεια. Δεκαπέντε μονάδες πάνω από τη δύναμη των εθνικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Συντρόφια, οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα κόμματα στις τοπικές κοινωνίες αργοσβήνουν. Η προσωπικότητα και το ήθος των υποψηφίων παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Οι πολίτες του Αιγάλεω επιβράβευσαν το έργο και την προσφορά μιας δημοτικής αρχής που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με τον τοπάρχη Καλογερόπουλο δεν έχω μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Το έργο του με ενδιαφέρει. Αν υπάρχει ή όχι. Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Δεν πουλάμε ηλεκτρικές συσκευές και κατσαρόλες. Να σας πω πάντως ότι το Περιστέρι και το Αιγάλεω ήταν οι μόνοι δήμοι στη Δυτική Αττική που θα έβαζα στοίχημα και το μηχανάκι μου ότι θα είχαν την ίδια δημοτική αρχή.

Η υποψηφιότητα της Σοφίας Χρήστου για τη δημαρχία στον δήμο Παπάγου για πρώτη φορά σάς δόθηκε ως πληροφορία από αυτήν εδώ τη στήλη, πριν από έναν χρόνο. Είχα πληροφορίες για το ήθος και την ευπρέπειά της από φίλους μου στην περιοχή. Φαίνεται ότι όσα μου είχαν πει βγήκαν αληθινά. Η αποδοκιμασία του νυν δημάρχου Βασίλη Ξύδη ήταν πρωτοφανής. Η Σοφία φαίνεται ότι απόψε θα πάρει τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης από τους κατοίκους της περιοχής για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Οι Γκουβάκης και Καρατζάς, που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, με όσα έλεγαν κατά του Ξύδη, δεν μπορούνε να τον στηρίζουν. Εκτός αν έγιναν υπόγειες συνεννοήσεις… Απόψε θα μάθουμε.

Μ’ εμάς τα βάζει ο ηττημένος της Κυριακής δήμαρχος Πεύκης, Παύλος Καμάρας. Υπάλληλοι του δήμου μού λένε ότι βρίζει την εφημερίδα μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, επειδή θεωρεί, όπως λέει, εμάς υπαίτιους που έχασε τον… αυτοκρατορικό του θώκο. Μας αδικείς. Εκτός του ότι είχες αντίπαλο έναν ικανό και σοβαρό υποψήφιο, που ευτυχώς για την Πεύκη έγινε δήμαρχος, είχες αντίπαλο και τον εαυτό σου. Συμπεριφερόσουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Έπρεπε να βάλουν μέσον τον… Πρόεδρο των Ηνωμένων Εμιράτων οι κάτοικοι για να σε συναντήσουν. Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να μεταφέρουμε τα παράπονά τους. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Περιμένω να δω τον οικονομικό απολογισμό του υποψήφιου νομάρχη Δυτικής Αττικής Γιώργου Λιάκου. Μου έχουν στείλει μια βαλίτσα με τις διαφημιστικές καταχωρίσεις, τις αφίσες που έβγαλε, φωτογραφίες από τα εκλογικά κέντρα και τις δημοσκοπήσεις που παράγγελνε στις εταιρείες. Μιλάμε για πακτωλό χρημάτων και προφανώς θα πρέπει να εξηγήσει το «πόθεν έσχες». Ας περάσουν λίγες ημέρες μαζί με τη στενοχώρια του για την ήττα και θ’ αναμένω με υπομονή τον απολογισμό. Είναι πολλά τα λεφτά, Γιώργο.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Τελειώνει και η σημερινή μέρα και τα κεφάλια μέσα. Οι ηττημένοι κλαίνε και οι νικητές γελάνε. Εμείς συνεχίζουμε το ίδιο αυστηρά, με τη δική σας βοήθεια. Απέναντι στους ανίκανους και μαζί με αυτούς που προσφέρουν έργο. Καλό βόλι.


Σχολιάστε εδώ