ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ θέλει το 44,1%
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 10-13 Οκτώβρη, δηλαδή από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών (επί της ουσίας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας). Είναι τηλεφωνική, σε δείγμα αντιπροσωπευτικό 800 ατόμων σε Αθήνα (650) και Θεσσαλονίκη (150).
Και είναι πράγματι εντυπωσιακή η απόρριψη της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα έχει μεγαλύτερο αρνητικό «ισοζύγιο» σε σύγκριση με την κυβέρνηση μεταξύ αρνητικών-θετικών απόψεων για την πολιτική της, που δείχνει έναν λαό απογοητευμένο, κουρασμένο από τον δικομματισμό.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά «ναι». Ενώ -και είναι και αυτό χαρακτηριστικό των προβληματισμών που υπάρχουν και των διεργασιών που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία- σε άλλη σχετική ερώτηση οι ερωτηθέντες κατά μεγάλη πλειοψηφία πιστεύουν πως το νέο κόμμα θα πρέπει να κινείται στον κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο.
Στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό, που θα πρέπει να βάλει σε βαθιά ανησυχία την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού σε αυτήν απευθύνεται κυρίως το μήνυμα, το οποίο έρχεται επίσης να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Προφανώς εκτιμάται ως ανεπαρκής, γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα πρέπει να κινείται σε αυτόν τον χώρο.
Βέβαια στην αμέσως επόμενη ερώτηση μόνο το 16,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα στηρίξει ένα νέο κόμμα, εφόσον δημιουργηθεί. Ωστόσο, εδώ μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι αφενός ένα τέτοιο ποσοστό είναι ικανή «μαγιά» και αφετέρου επιβεβαιώνεται και εδώ η εκτίμηση, ότι μπορεί μεν ο κόσμος να είναι -και είναι- απογοητευμένος από τον δικομματισμό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες υπέρβασής του, είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος και της έμπρακτης αποδοκιμασίας του δικομματισμού…
Μήνυμα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
Οι ερωτηθέντες με μεγάλη πλειοψηφία 66,9% έναντι μόλις 28,2% (πίνακες 1 και 2) δηλώνουν αρνητικοί έναντι της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Είναι δε πολύ χαρακτηριστικό πως αρνητικοί είναι και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. (33,1%), γεγονός που θα πρέπει να βάλει σε βαθύ προβληματισμό την κυβέρνηση.
Ενώ όμως υπάρχει αυτό το πολύ αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, οι κρίσεις των ερωτηθέντων για τη δράση και εν γένει παρουσία του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα περισσότερο αρνητικές, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ανίκανο να εισπράξει από την κυβερνητική φθορά.
Συγκεκριμένα (πίνακες 3 και 4) το 70,1% των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο και μόνο το 22,5% δηλώνει ικανοποιημένο από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ δε των απογοητευμένων περιλαμβάνονται και οι μισοί περίπου ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (το 47,4% έναντι του 49,9% που δηλώνουν ικανοποιημένοι)!
Ενδεικτικό του ανωτέρω αρνητικού κλίματος για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι και το γεγονός ότι (πίνακας 5):
• Το 71,6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 67,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι σίγουρα θα ξαναψηφίσουν το κόμμα τους. Αντιθέτως, το 18,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 21,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως δεν θα ξαναψηφίσουν το κόμμα τους!
Ναι σε νέο κόμμα, κεντρώο-κεντροαριστερό
Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θεωρεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, βλέποντας πολιτικό κενό, έναντι του 42,1% που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις (πίνακες 6 και 7). Είναι δε ενδεικτικό ότι αυτή η τάση διαπερνά διακομματικά τους οπαδούς και ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
Στο ερώτημα για το πού, σε ποιον πολιτικό χώρο θα πρέπει να κινείται το νέο κόμμα (πίνακας 8), οι απαντήσεις είναι:
• 35% στον κεντρώο χώρο
• 32% στον κεντροαριστερό
• 20,1% στον κεντροδεξιό
Ωστόσο και για τους λόγους που προαναφέραμε (πίνακες 9 και 10) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53,4%) δηλώνει ότι δεν θα στήριζε ένα νέο κόμμα, έναντι του 16,1% που απαντά ότι θα το στήριζε, εφόσον συγκροτούνταν.
Είναι όμως χαρακτηριστικό (πίνακας 11) ότι ένα νέο κόμμα συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές (19,4%) μεταξύ των νέων 18-24 ετών, γεγονός που επιβεβαιώνει την κρίση και αμφισβήτηση των κομμάτων κυρίως από τους νέους ανθρώπους.
Απόρριψη των συνδικαλιστικών ηγεσιών
Αλλά σοβαρή αμφισβήτηση δέχονται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, των οποίων η πρακτική τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς αμφισβητείται και η αξιοπιστία έχει τεθεί υπό σοβαρή κρίση.
Συγκεκριμένα (πίνακες 12 και 13) οι ερωτηθέντες με μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτουν (με ποσοστό 67,8%) την πρακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών, έναντι μόλις του 26,2% που την επικροτεί.
Αυτή η βαθιά κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί μάλιστα παραδοχή και διαπίστωση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Αποτελεί δηλαδή πεποίθηση και εκτίμηση του λαού ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και κομματικής ένταξης. Και αυτό το γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αν και δεν έχουν δείξει να προβληματίζονται…