Αντικειμενική αποτίμηση
Ασφαλώς και είναι απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του κυβερνώντος κόμματος για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αν και το 42% έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του καλού για τη ΝΔ αποτελέσματος. Προφανώς το μήνυμα της κάλπης λέει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την εις βάρος της περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα των ημερών, εξακολουθεί να απολαμβάνει της ανοχής μιας σημαντικότατης μερίδας του εκλογικού σώματος. Επίσης, το μήνυμα της κάλπης λέει πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε αλώβητος μέσα από τον κυκλώνα της σκανδαλολογίας και των «κουμπάρων» κι αυτό είναι άλλο ένα καλό νέο για την κρατούσα κατάσταση.
• Υπό κανονικές συνθήκες ικανοποίηση θα έπρεπε να επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν είχαν καλλιεργηθεί άκαιρες προσδοκίες για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Αλήθεια, περίμεναν να ανατρέψουν τα πάντα μόλις 2,5 χρόνια μετά την εκλογική συντριβή του 2004; Η ορθολογική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για το ΠΑΣΟΚ λέει πως κατάφερε μέσα σε 2,5 χρόνια να μειώσει το προβάδισμα των 5 μονάδων της ΝΔ σε 2 μονάδες κι αυτό είναι ένα καλό νέο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα κουβαλάει στους ώμους του το νωπό παρελθόν της εικοσαετούς διακυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ένα κουρασμένο κόμμα και μετά από δύο απανωτές συντριπτικές ήττες, σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, κατάφερε να το φέρει εδώ που το έφερε, δηλαδή να υπολείπεται του αντιπάλου περίπου 2 μονάδες, είναι επιτυχία.
• Κακώς το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να πάρει το πάνω χέρι. Η «νέα διακυβέρνηση» μετράει 2,5 χρόνια ζωής και είναι απολύτως λογικό να κρίνεται με επιείκεια από το εκλογικό σώμα, όπως είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να κρίνει με αυστηρότητα. Σε κάθε περίπτωση η επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα έρθει όταν ωριμάσουν τόσο οι αντικειμενικές συνθήκες όσο και οι υποκειμενικές, γι’ αυτό η βιασύνη είναι κακή επιλογή. Ας κατανοήσουν επιτέλους τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ο κύκλος κάθε «νέας διακυβέρνησης» είναι επταετής και σπανίως αυτός ο κύκλος σπάει, όπως δείχνει η πολιτική ιστορία της χώρας από το ’74 έως και σήμερα.