Ένα ταξίδι με πολλά μηνύματα…

Μας έχει δοθεί κι άλλη φορά στο παρελθόν η ευκαιρία να τονίσουμε, μέσα από τις σελίδες του «Π», πως τα συχνά ταξίδια και οι επισκέψεις του κ. Βαρθολομαίου δεν τονώνουν τον θεσμό, αλλά τον βλάπτουν, διότι ο λαός μας αρέσκεται περισσότερο στους μύθους και στα μυστήρια και το συνεχές πηγαινέλα συμβάλλει στην απομυθοποίηση ενός θεσμού με τεράστια ακτινοβολία και σημασία.

Ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι απλώς ο Πατριάρχης, που ποιμαίνει τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά είναι ο Πατριάρχης του Γένους, που φυλάττει τον προμαχώνα της Ορθοδοξίας, το ιστορικό Φανάρι.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από επίσημη πρόσκληση που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, διά του διοικητή της κ. Γκαργκάνα, προκειμένου να τεθεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Πατριάρχη μια διημερίδα αφιερωμένη στην «Οικονομία του Γένους και στη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σ’ αυτήν». Η διημερίδα οργανώθηκε από κοινού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Αδελφότητα των Οφικιάλων του Οικουμενικού Θρόνου, ενώ «ψυχή» της εκδήλωσης ήταν ο κατεξοχήν εμπνευστής της κ. Ιωάννης Παπαμιχαλάκης, πρόεδρος της Αδελφότητας των Οφικιάλων «Παναγία η Παμμακάριστος». Οι εισηγήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας αυτής, καθώς και τα επίσημα συμπεράσματά της θα εκδοθούν σε πολυτελή τόμο. Ωστόσο, αντικειμενικοί παρατηρητές τόσο των πολιτικών όσο και των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων επισημαίνουν ότι δεν θα έπρεπε να δεχτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να θέσει υπό την αιγίδα του μια τέτοια ημερίδα, διότι αυτό ενδεχομένως να παρεξηγηθεί από τους Τούρκους και κάποια στιγμή να το χρησιμοποιήσουν και να το εκμεταλλευτούν εναντίον του. Πώς είναι δυνατόν ο Πατριάρχης, που προσέχει τα πάντα και κυρίως να μη δίνει λαβές στους Τούρκους, να ενέδωσε σε μια τέτοια πρόσκληση-πρόκληση, τόνισαν καταλήγοντας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου αντήλλαξε θερμότατες φιλοφρονήσεις με τον κ. Χριστόδουλο (αφήνοντας προς στιγμήν στην άκρη τα διάφορα προβλήματα που έχουν διαταράξει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών), καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, δέχτηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου «King George», όπου διέμενε, την εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Αστυνομικής Ακαδημίας παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα και παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο που έθεσε προς τιμήν του ο Σύλλογος των Οφικιάλων το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτώβρη, σε επίσημο γεύμα που έθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ο Άρχων μέγας Λογοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η σύζυγός του Γιάννα Αγγελοπούλου, συνεχίζοντας τη λαμπρή παράδοση της οικογένειας, άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού τους στο Παλαιό Ψυχικό την Τετάρτη το βράδυ και δεξιώθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου και υπουργών.

Σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες επαφές που είχε ο κ. Βαρθολομαίος φρόντιζε να επισημαίνει στους συνομιλητές του τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πατριαρχείο στο σύνολό του και να τους εφοδιάζει με επίσημο υπόμνημα, στο οποίο καταγράφονταν οι εκκρεμότητες που υφίστανται και οι άμεσες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν ξεχωριστά από τον κάθε συνομιλητή του.

Εντυπωσίασαν η οξυδέρκεια του Πατριάρχη και η καταπληκτική μνήμη του. Εκείνο ωστόσο που συνέβη και πέρασε χωρίς να επισημανθεί με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα ήταν η ατάκα με την οποία υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο: «Τι νέα μάς φέρνετε από τη Βασιλεύουσα;»

Η όμορφη και ζεστή αυτή κουβέντα του κ. Παπούλια ήταν βαθύτατα μελετημένη να εκστομισθεί την κατάλληλη στιγμή. Και μπράβο στον Πρόεδρο για την αντρίκεια στάση του και την παλικαριά του, αλλά και το γενναίο και ατρόμητο φρόνημά του. Κάθε μέρα που περνά μας εκπλήσσει πάντα θετικά ο κ. Παπούλιας και εξελίσσεται στον καλύτερο Πρόεδρο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι αν αυτή την ίδια γλυκιά κουβέντα είχε την φαεινή ιδέα να την εκστομίσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, τότε τα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης θα τον… στόλιζαν αναλόγως και θα τον διέσυραν τηλεοπτικώς επί μέρες. Αυτά είναι «τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά», με τα οποία πορεύεται η Δημοκρατία μας.

Επιπρόσθετως, πέρα από τα πολλά θετικά που προέκυψαν για την πορεία του Φαναρίου απ’ όλες τις επαφές του Πατριάρχη στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι που μας είπε ένας σοβαρός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη αντιπολίτευση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

«Όλα καλά κι όλα άγια με το ταξίδι του Πατριάρχη μας στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη η χαρά μας και μέγιστη η ικανοποίησή μας όταν τον έχουμε ανάμεσά μας και μας ευλογεί. Είναι δυνατόν, όμως, να ευρίσκεται στην Αθήνα επί μια εβδομάδα σχεδόν, να έχει δει όλους τους μεγάλους και τους τρανούς της χώρας μας, να έχει παρακαθήσει σε γεύματα και σε δείπνα που του παραθέτουν οι πλούσιοι και να μην έχει κάνει ούτε μια λειτουργία ή έστω έναν εσπερινό, για να δώσει την ευκαιρία και στον απλό λαό μας να τον δει από κοντά και να πάρει την ευλογία του; Λάθος! Πολύ μεγάλο λάθος που το πληρώνει η Εκκλησία και θα το πληρώσει και το Φανάρι!».

Τα σοφά όντως αυτά λόγια του σοφού αυτού Ιεράρχη προβλημάτισαν πολύ κόσμο και μάλιστα και πολλούς απ’ αυτούς που ανήκουν στους φίλους του Πατριαρχείου μας και το στηρίζουν παντοιοτρόπως στο έργο του. Και συμφωνούμε απολύτως με τους προβληματισμούς αυτούς γι’ αυτό και τους προσυπογράφουμε, προσθέτοντας κάτι ακόμη:

«Για δεύτερη φορά ευρίσκεται τέτοια εποχή ο Πατριάρχης στην Αθήνα. Και κατά σύμπτωση γιορτάζει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον αυτή τη φορά να παραμείνει στην Αθήνα και να παραστεί στις λατρευτικές συνάξεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία αυτή; Έτσι θα του δινόταν η ευκαιρία να δει αλλά και να τον δει ο απλός λαός! Δυστυχώς, όμως, οι σύμβουλοί του τον συμβούλευσαν αλλιώς…

Στο περιθώριο του ταξιδιού του ο Πατριάρχης παρέστη τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη στη βάπτιση της κόρης του πρωτο-ανιψιού του Χρήστου Αναστασιάδη στην Αγία Ειρήνη Αιόλου. Το μυστήριο ετέλεσε ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος. Το βράδυ το ζεύγος Χρήστου και Κάτιας Αναστασιάδη, παρέθεσαν πλούσιο δείπνο στην «Αίγλη», προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου, στο οποίο παρακάθησαν περί τους 250 φίλοι του ζεύγους.

Ο Πατριάρχης ευρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Το Σάββατο το βράδυ μπήκε στο Άγιον Όρος, όπου φιλοξενείται στα επίσημα Δώματα της Επιστασίας και σήμερα ιερουργεί στο Καθολικό του Πρωτάτου, όπου φυλάσσεται η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας «Άξιον Εστίν».


Σχολιάστε εδώ