Σύγκρουση Λαμπράκη – Γιάννας!

Μετά τον ΑΝΤ1, όπου οι τριγμοί λόγω Στάη – Ευαγγελάτου συνεχίζονται, και την «Καθημερινή», όπου και εκεί υπάρχει η σύγκρουση της νέας ηγετικής ομάδας (με… μπροστάρη τον Νίκο Νικολάου) και του συνόλου των εργαζομένων, προβλήματα ξέσπασαν και στις σχέσεις (που ήταν τεταμένες την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κάπου είχαν ηρεμήσει) μεταξύ τους Λαμπράκη και της Γιάννας Αγγελοπούλου, μετά την… αυτοκρατορική είσοδό της στον χώρο, με την αγορά, σε πρώτη φάση, του Ιδρύματος Τύπου, που έχει τον καθημερινό «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Τύπο της Κυριακής».

Η αφορμή ήταν η… αρπαγή δημοσιογράφων που μέχρι τώρα εργάζονταν σε εφημερίδες του ΔΟΛ (Λακόπουλος, Σμαΐλης και ήδη ακούγεται και ο Τάκης Καμπύλης, αρχισυντάκτης στα «Νέα») για να δουλέψουν στις εφημερίδες της κυρίας Αγγελοπούλου και σε άλλα μέσα που σχεδιάζει, όπως ηλεκτρονική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαμπράκης σε επιστολή που έστειλε στη Γιάννα εκφράζει την ενόχλησή του για τους δημοσιογράφους που πήρε από τις εφημερίδες του και διατυπώνει την προειδοποίηση ότι αυτό δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί.

Στην επιστολή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε η κυρία Αγγελοπούλου, σημειώνοντας ότι οι συντάκτες-δημοσιογράφοι επιλέγουν τις εφημερίδες της γιατί βρίσκουν καλύτερους οικονομικούς όρους.

Οι πληροφορίες λένε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της κρίσης, με δεδομένο ότι η Γιάννα δεν μπήκε στον χώρο των ΜΜΕ για να προσθέσει ένα ακόμη έσοδό της, αλλά για να «παίξει» πρωταγωνιστικό ρόλο, βλέποντας την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει εφημερίδες και κανάλια, και εκφράζεται με τη μικρή κυκλοφορία και οι εφημερίδες προσπαθούν να κρατηθούν μοιράζοντας DVD και βιβλία, ακόμη και… στρινγκ (!), που όμως αυξάνουν το οικονομικό αδιέξοδο. Και όπως γνωρίζουν όλοι, το χρήμα υπάρχει για να στηθεί ένα συγκρότημα ΜΜΕ, που ασφαλώς άρχισε ήδη να φοβίζει τους κρατούντες…

Ενδιαφέρουσα επομένως προβλέπεται η συνέχεια… με δεδομένο μάλιστα ότι το βλέμμα όλων των εκδοτών είναι στραμμένο στους Τράχωνες, αφού οι κινήσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου ανησυχούν και προβληματίζουν όλο το εκδοτικό στάτους κβο.

Με ισπανική καθοδήγηση μετακομίζουν ακόμη και γραφεία των δημοσιογράφων

Στον «Ελεύθερο Τύπο» πάντως η υλοποίηση των σχεδίων προχωρά κανονικά. Το ΔΣ της εκδοτικής εταιρείας ανασυγκροτήθηκε μετά την έλευση του Μ. Ζαχαράτου και πλέον ο Ηλίας Κουτρουμπής είναι πρόεδρος, η Ευγενία Παπαθανασοπούλου αντιπρόεδρος του ΔΣ, μέλη οι Ν. Σίμος και Αχ. Στεργίου, ενώ οι Χαράλαμπος Στάθης και Μιχάλης Ζαχαράτος είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι. Θυμίζουμε ότι με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ΔΣ μετείχαν οι Σωτήρης Καραμάνος, πρόεδρος, Λεωνίδας Τριβιζάς, αντιπρόεδρος, Ελευθερία Τριανταφυλλίδου, μέλος, Μιχάλης Σαρρής, μέλος, και Αλέξανδρος Σπυρίδωνος, μέλος.

Η νέα αλλαγή σηματοδοτεί και την εμφάνιση των νέων εφημερίδων. Τους δημοσιογράφους πάντως τους κάθισαν κυριολεκτικά στα… θρανία. Η Γιάννα Αγγελοπούλου προσέλαβε ως σύμβουλό της για την αλλαγή της εφημερίδας την εταιρεία Innovation, σύμβουλο και της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών, η οποία αναλαμβάνει σε πολλές χώρες του κόσμου την αναμόρφωση των εφημερίδων. Την περασμένη Τρίτη το σύνολο του προσωπικού κλήθηκε στο Πλανητάριο, όπου οι Ισπανοί της Innovation παρέδωσαν σεμινάριο για τις τάσεις στον διεθνή Τύπο. Τα περισσότερα από όσα είπαν είναι ήδη γνωστά από τις παρουσιάσεις τους σε παγκόσμια συνέδρια Τύπου. Όλη την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε κύκλος… μαθητείας με ομάδες δημοσιογράφων. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτές τις συναντήσεις ζητείται από το συντακτικό προσωπικό να περιγράψει γραπτώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα και να προτείνει λύσεις. Η ομάδα πάντως της Innovation θα αναλάβει τη συνολική αναμόρφωση των δύο εφημερίδων και των περιοδικών, από το «lay out» μέχρι και το σχήμα της εφημερίδας, ενώ παρεμβάσεις άμεσα αναμένονται στην τεχνολογική υποδομή της εφημερίδας και στο κτίριο στους Τράχωνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός γίνεται εξ αρχής και αφορά όλο το στήσιμο της εφημερίδας, δηλαδή ακόμη και πού θα πρέπει να είναι τα γραφεία των δημοσιογράφων. Και ήδη υπάρχει η σκέψη να μετακομίσουν σε χώρο κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου το κυριακάτικο φύλλο, που θα διευθύνει ο Λ. Σμαΐλης, επανασχεδιάζεται με βάση μικρά κομμάτια, που θα είναι γύρω στις 350 λέξεις το καθένα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές με τον Πέτρο Κωστόπουλο για τη συνεργασία στην έκδοση 15νθήμερου ή μηνιαίου περιοδικού, είτε αυτών που εκδίδει είτε νέων, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης γενικότερης συνεργασίας, με δεδομένο ότι ο Π. Κωστόπουλος έχει πολλούς τίτλους περιοδικών! Η γραμμή που θα έχουν τα ΜΜΕ της Γιάννας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών.


Σχολιάστε εδώ