Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Γι’ αυτό διαβάσατε σχόλια περί συγκρατημένης αισιοδοξίας. Δεν ξέρω όμως αν βρήκατε χρόνο να διαβάσετε κάτι που ίσως πρέπει να σας προβληματίσει. Ίσως όχι άμεσα, αλλά πάντως καλό θα είναι να το έχετε υπόψη σας. Οι πρωταγωνιστές λοιπόν των τελευταίων ημερών, οι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τα επιλεγμένα χαρτιά του 80άρη δείκτη, που στις τελευταίες συνεδριάσεις παρουσιάζουν επιδόσεις υπερδιπλάσιες και υπερτριπλάσιες του μέσου όρου της αγοράς, ελέγχονται από ξένα χαρτοφυλάκια σε ποσοστό άνω του 48%. Πώς είπατε;…

Σύμφωνοι λοιπόν! Η αγορά διαπραγματεύτηκε την εβδομάδα που έκλεισε στα υψηλά έτους. Σύμφωνοι, ξεπέρασε τελικά τις 4.000 μονάδες και ευχής έργο είναι στα τέλη του έτους να έχουμε διαψευσθεί όλοι όσοι ποντάραμε στο «ταβάνι» των 3.950 – 3.970 μονάδων. Όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός πως το άλμα πάνω από τον πήχη των 4.000 μονάδων έγινε με έναν συνδυασμό σχεδόν ιδανικών συνθηκών: οι διεθνείς αγορές τελούν ακόμη υπό την επήρεια του νέου ιστορικού ρεκόρ του Dow Jones στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ρευστότητα ικανή να αλλάξει τα δεδομένα επέστρεψε στην αγορά μας και το κυριότερο, πάσης φύσεως επιχειρηματικές διεργασίες και φήμες επαληθεύτηκαν μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο. Σε τελική ανάλυση δεν έχουμε κάθε ημέρα και μια τριπλή συγχώνευση τραπεζών στη χώρα μας (περίπτωση Λαϊκής – Marfin – Εγνατίας) ούτε και παρουσιάσεις ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό οι οποίες πραγματικά να «ξυπνούν» το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών της αλλοδαπής.

Στο διά ταύτα τώρα, εκείνο που «βλέπουν» οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς είναι η συνέχιση της ανοδικής τροχιάς της Σοφοκλέους, αυτή τη φορά όμως με… καύσιμα τις κινήσεις των μικρομεσαίων τίτλων. Σε πιο απλά ελληνικά, ακόμα και οι ειδικοί εκτιμούν πως η σταθερά καλή εικόνα της αγοράς ίσως καταφέρει τελικά να συγκινήσει αρκετούς μικροεπενδυτές, οι οποίοι βέβαια προτιμούν -ή δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς- τους τίτλους του 80άρη. Στην… εξίσωση βάζουν και έναν παράγοντα… αναμονής. Αναμονής για τις επόμενες κινήσεις στα μεγάλα χαρτιά και δη στις τράπεζες, θεωρώντας πως η ώρα για σημαντικές ειδήσεις από τις 3 – 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχει φτάσει.

Στα τετριμμένα τώρα, κανείς δεν θα σας πει πως ακόμα και με το τρέχον ύψος ρευστότητας στην αγορά είναι ικανοποιημένος. Αναλυτές και χρηματιστές επιμένουν πως για να διατηρηθεί η κεκτημένη ταχύτητα του ΧΑ -και με δεδομένο πως δεν μπορούμε να έχουμε κάθε ημέρα μεγάλες επιχειρηματικές ειδήσεις- πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο μέσος όρος τζίρου και όγκου κατά προτίμηση σε χαρτιά του 20άρη για να «δείξει» η διαφορά.

Αν τώρα ζητάτε να μάθετε και το απαισιόδοξο σενάριο, αυτό δεν είναι άλλο από την αδυναμία διατήρησης των συναλλαγών στα σημερινά επίπεδα. Ακόμα κι έτσι όμως κανείς ειδικός ή μη δεν βλέπει υποχώρηση πέραν του ορίου των 80 – 120 μονάδων σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Πάντως καλού κακού εσείς εμπιστευτείτε καλύτερα το δικό σας ένστικτο…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ