Ρουκέτα-μηνυμα και στους 2

Είναι χαρακτηριστικό των φόβων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κανείς δεν έχει δημόσια πει πού στοχεύει, τι θα θεωρήσει επιτυχία και τι αποτυχία απ’ τις σημερινές κάλπες, δεν έχει -κατά το κοινώς λεγόμενο- τοποθετήσει τον «πήχη» των προσδοκιών. Η διάθεση προφανής: Να μπορέσουν τα δυο μεγάλα κόμματα απόψε να «ξεντώσουν» σαν λάστιχο τα αποτελέσματα και να τα ερμηνεύσουν κατά το δοκούν…

Αλλά αυτή η ανησυχία είναι διάχυτη. Πολύ περισσότερο που, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας προερχόμενες και απ’ τη ΝΔ και απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά και από εταιρείες δημοσκοπήσεων, έως και την τελευταία στιγμή, έως και χθες, καταγράφονταν σοβαρές εκπλήξεις και ανατροπές. Δεν μπορούμε βέβαια να τις αναφέρουμε, λόγω του νόμου που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση και τη χρήση αποτελεσμάτων ερευνών, αλλά γεγονός είναι πως προδιαγράφουν εξελίξεις και κλίμα αβεβαιότητας και ρευστότητας…

Δεν είναι άλλωστε άσχετες με αυτό το κλίμα (ίσα-ίσα, το επιβεβαιώνουν…) οι επισκέψεις του Γιώργου σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και η «έξοδος» του Κώστα Καραμανλή απ’ το Μαξίμου για να πάει στις πληγείσες απ’ τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλονίκης…

Και οι δυο αρχηγοί των κομμάτων του δικομματισμού ανησυχούν. Πιο πολύ βέβαια ο Καραμανλής, καθώς αναμένει να δει ποια επίπτωση θα έχουν στην κάλπη:

• Η απεργία των εκπαιδευτικών.
• Η σκανδαλολογία και οι αποκαλύψεις περί «κουμπάρων» της τελευταίας περιόδου.
• Οι πλημμύρες.
• Οι κόντρες μεταξύ υπουργών.

Προσθέστε στα παραπάνω και την ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση που συνήθως «πέφτει» στις δημοτικές εκλογές και θα έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα ανησυχίας στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης.

Στη Χαρ. Τρικούπη τώρα η ανησυχία εδράζεται περισσότερο στο ενδεχόμενο να φανεί η αξιωματική αντιπολίτευση ανίκανη να αξιοποιήσει την κυβερνητική φθορά και την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών.

Αλλά ειδικότερα στο περιβάλλον του Παπανδρέου υπάρχει και η ανησυχία μήπως φανεί ότι οι πολιτικές του δεν περνάνε στον λαό και ότι αποδοκιμάζεται η πόλωση που έχει επιλέξει ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, ότι και αυτή τη φορά απέτυχε σε βασικές επιλογές «πουλέν» του, όπως η Καραχασάν, η Πατουλίδου, η Αράπογλου, η Μόσχου… Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο ζήτημα της πόλωσης, η Χαρ. Τρικούπη παρατηρεί με ανησυχία το εξής εύρημα δημοσκοπήσεων πανελλαδικών:

• Μετά τη φράση του Γιώργου ότι οι δημοτικές εκλογές θα σηματοδοτήσουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού παρατηρείται αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ!

Βέβαια οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις δείχνουν και κάτι άλλο. Ότι η σκανδαλολογία έχει φέρει και αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό θεωρείται περίπου αναμενόμενο…

Γεγονός δε είναι ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Χαρ. Τρικούπη εμφανίστηκε περισσότερο συσπειρωμένη παρά ποτέ σε παρόμοια εκλογική αναμέτρηση. Απομένει να αποδειχθεί πώς θα «μεταφραστεί» αυτό απόψε απ’ την κάλπη…

Ένα άλλο στοιχείο που ανησυχεί τους δύο πόλους του δικομματισμού είναι οι τοπικοί εμφύλιοι και μια όλο και περισσότερο εμφανής τάση και διάθεση αυτονόμησης της βάσης από επιλογές που θεωρούνται λανθασμένες ή «καπελώματα».

Βέβαια αυτή τη φορά οι «αντάρτες» είναι λιγότεροι σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε κάποιες οριακές περιοχές. Επιπλέον πέραν των «ανταρτών» υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που σε αρκετές περιοχές δείχνουν να θέλγουν τους ψηφοφόρους.

Για παράδειγμα, η ΝΔ κινδυνεύει εξαιτίας «ανταρτών» ακόμα και σε παραδοσιακά «οχυρά» της, όπως οι Σέρρες ή η Αργολίδα. Στην Αργολίδα οι «αντάρτες» της Ρηγίλλης είναι… δύο, ενώ στον ίδιο νομό υπάρχει και το παράδοξο το ΠΑΣΟΚ να μην έχει επίσημο υποψήφιο (!), αφού αυτός που είχε το χρίσμα παραιτήθηκε την τελευταία στιγμή. Υπάρχει μόνον «αντάρτης» (!) του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο έχει αποκηρύξει και διαγράψει η Χαρ. Τρικούπη, αλλά τον στηρίζει τοπικό ανώτατο στέλεχος της ΝΔ!

Μηνύματα βέβαια θα σταλούν και στα κόμματα της Αριστεράς. Θα μπορέσουν, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να καρπωθούν το κλίμα δυσαρέσκειας κατά των κομμάτων του δικομματισμού; Πώς θα αντιμετωπιστούν απ’ τους ψηφοφόρους;

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ενδιαφέρουσα συνεργασία ΚΚΕ – ΔΗΚΚΙ – Κομ. Ανανέωσης – Κινήσεων Αριστερών Πολιτών, που είναι πανελλαδική, έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα εκφραστεί και στις εθνικές εκλογές. Και αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή πολιτική εξέλιξη.

Κύκλοι επίσης της συμμαχίας μάς τόνισαν ότι προσδοκούν ένα ποσοστό 10-11% απ’ την ψήφο στις νομαρχίες, όπου μπορούν να εξαχθούν περισσότερο πολιτικά συμπεράσματα.

Οι στόχοι και οι «μετωπικές»…

Όσο κι αν δεν ομολογείται δημόσια (σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 6) σχετικά με τις νομαρχίες οι στόχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ως εξής:

• Η Ρηγίλλης θα είναι ικανοποιημένη και θα θεωρήσει ως «μη ήττα» αν κερδίσει 27 νομαρχίες και… ό,τι καλύτερο θα προέκυπτε, έναντι των 30 που έχει σήμερα. Θα θεωρήσει ότι πέτυχε μια καλή επίδοση, με δεδομένο μάλιστα το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, μέσα στο οποίο γίνονται οι εκλογές.

• Η Χαρ. Τρικούπη στοχεύει στις 26-27 νομαρχίες, αλλά θα μιλήσει για νίκη ακόμα κι αν κερδίσει λιγότερες, αλλά πάντως πάνω από 23 που έχει σήμερα…

Γεγονός είναι ότι ο Γιώργος δίνει και παίζει τα «ρέστα του» σε αυτές τις εκλογές. Γνωρίζει ότι αν δεν πετύχει μια καθαρή νίκη θα αμφισβητηθεί. Γνωρίζει επιπλέον ότι τα αποτελέσματα τα αποψινά θα διαμορφώσουν κλίμα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αλλά γνωρίζει ότι κρίνονται και οι προσωπικές του επιλογές, για τις οποίες δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής…

Απ’ τη μεριά τώρα του Μαξίμου μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι «εμείς όπου δεν πιέζουμε το κάνουμε για να… στηρίξουμε τον Γιώργο, αυτόν θέλουμε αντίπαλο» και επικαλούνται το παράδειγμα της Υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά!

Πάντως θα έχει απόψε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες νομαρχίες θα αλλάξουν χρώμα, αφού και η ΝΔ διεκδικεί απ’ το ΠΑΣΟΚ νομαρχίες (Κέρκυρα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κοζάνη, Χαλκιδική, Δυτ. Αττική) και το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί νομαρχίες απ’ τη ΝΔ (Αρκαδία, Λευκάδα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Ημαθία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο).

Σε ό,τι αφορά τώρα τις μεγάλες νομαρχίες και δήμους το κλίμα διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων:

• Στην Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά θεωρείται βέβαιη η νίκη της Φ. Γεννηματά και

• μάλιστα απ’ τον πρώτο γύρο με ποσοστό γύρω στο 45%. Γύρω στο 33% αναμένεται το ποσοστό του Αργ. Ντινόπουλου, δηλαδή 6-7 μονάδες παραπάνω απ’ το ποσοστό του Γ. Τζαννετάκου του 2002.

• Το ίδιο σίγουρη αναμένεται η επικράτηση και του Παν. Ψωμιάδη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, απ’ τον πρώτο επίσης γύρο, με ποσοστό γύρω στο 47%, παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε την τελευταία περίοδο απ’ τα ΜΜΕ, αλλά και απ’ το ΠΑΣΟΚ.

• Στον δήμο της Αθήνας ο Νικ. Κακλαμάνης αναμένεται να εκλεγεί απ’ τον πρώτο γύρο με ποσοστό μεταξύ 46-48%. Ο Κ. Σκανδαλίδης κυνηγά ποσοστό μεταξύ 32-34%. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι το 2002 στον πρώτο γύρο Παπουτσής μαζί με Δημαρά είχαν αθροιστικά συγκεντρώσει 38%, ενώ και το ’98 κόντρα στη Δαμανάκη υπήρχε ο Μπέης. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Πάγκαλο που ο χώρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στον πρώτο δήμο της χώρας ενιαίος. Στην Αθήνα πάει αρκετά καλά ο υποψήφιος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

• Στον Πειραιά όλα παίζονται στο αν ο Παν. Φασούλας θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί και ο Φασούλας θα εκλεγεί απ’ τον πρώτο γύρο, με ποσοστό γύρω στο 44%. Αντίθετα η Ρηγίλλης εμφανίζεται αισιόδοξη πως η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, με ποσοστά πρώτου γύρου 40-41% για τον Φασούλα και γύρω στο 35% για τον Αγραπίδη.

• Στη Θεσσαλονίκη η Ρηγίλλης πιστεύει ότι θα εκλεγεί ο Β. Παπαγεωργόπουλος απ’ τον πρώτο γύρο, με ποσοστό γύρω στο 44%. Όμως το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως η αναμέτρηση θα πάει στον δεύτερο γύρο.

Το ζήτημα βέβαια είναι με… ποιον θα πάει στον δεύτερο γύρο ο Παπαγεωργόπουλος, αν πράγματι η αναμέτρηση πάει εκεί. Διότι αυτό που υπάρχει ως κλίμα είναι ότι για τη δεύτερη θέση παλεύουν στήθος με στήθος Αράπογλου και Μπουτάρης. Γεγονός είναι πως παρατηρείται μια καθοδική τάση της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ έναντι του Μπουτάρη τις τελευταίες ημέρες και αντίστοιχα μια σαφής ανοδική τάση του Μπουτάρη, ο οποίος φαίνεται να εισπράττει τόσο απ’ το ΠΑΣΟΚ όσο κι απ’ τη ΝΔ. Ενώ για τα ποσοστά του Καρατζαφέρη ο εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων κάνουν λόγο για «οροφή το 8%».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο τελικό αποτέλεσμα θα μετρήσουν και παράγοντες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκτιμηθούν ή να μετρηθούν απ’ τις δημοσκοπήσεις, όπως το πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες, αλλά και πού θα κυμανθεί η αποχή, που εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή.

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα. Με τα δεδομένα που έχουν έως τώρα τα κομματικά επιτελεία στον δεύτερο γύρο, όπου θα κριθεί τελικά η μάχη, θα περάσουν οι Φλωράτος και Φούρας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γύρω στο 30% ποσοστό του Φλωράτου και γύρω στο 25% του Φούρα. Στόχος του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ είναι να «κατεβάσει» κάτω από 15% τον Δημαρά για να πάει στον δεύτερο γύρο με καλύτερες προϋποθέσεις.

Με τη συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, που είχε πολύ κόσμο και δυναμισμό και η διαπίστωση ήταν ότι η συσπείρωση έχει ανέβει, υπήρξε στους συνεργάτες του Ανδρέα Φούρα ενθουσιασμός και μεγάλη αισιοδοξία ότι πάμε για ανατροπή και ότι ο δήμος δεν θα χαθεί.

Να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη ήταν στην Πάτρα ο Αντώνης Λιβάνης και ο Κώστας Λαλιώτης, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά για να μεταπεισθούν πολλοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσουν Φούρα και όχι Δημαρά. Πάντως η ΝΔ θα δώσει ως την τελευταία στιγμή σκληρή μάχη για την Πάτρα, για να ισοσκελίσει τις εντυπώσεις απ’ τη διαφαινόμενη απώλεια του Πειραιά. Τα δίνει όλα. Και το γεγονός ότι εκεί πήγε και η Ντόρα δείχνει ότι χτυπά με πολλές πιθανότητες αυτόν το δήμο, αλλιώτικα δεν θα το ρισκάριζε…

Ενδεικτικό τέλος του «βωβού» κλίματος αυτών των εκλογών είναι και το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια μόλις πριν από 10-15 ημέρες τις «ανακάλυψαν» και άρχισαν να ασχολούνται…


Σχολιάστε εδώ