Περί νίκης ή ήττας

Κατά κανόνα τα κομματικά επιτελεία σπεύδουν να μετατρέψουν την αυτοδιοικητική ψήφο των τοπικών κοινωνιών σε κομματική ψήφο προκειμένου να ανακράξουν μετά ταύτα: «Νικήσαμε!». Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται στις νομαρχιακές και κυρίως στις δημοτικές εκλογές πρωτίστως με αυτοδιοικητικά κριτήρια και δευτερευόντως με πολιτικά (κομματικά) κριτήρια. Γι’ αυτό και είναι λάθος να εξισώνεται η ψήφος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές με την ψήφο στις εθνικές εκλογές. Γενικά οι τοπικές κοινωνίες ψηφίζουν απελευθερωμένες από κομματικές δεσμεύσεις, ενώ παίζει και μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους η προσωπικότητα του υποψήφιου νομάρχη ή δημάρχου.

• Παρά ταύτα είμαστε βέβαιοι ότι απόψε τα κομματικά επιτελεία θα ισοπεδώσουν την αυτοδιοικητική διάσταση της ψήφου των τοπικών κοινωνιών και θα αναδείξουν την κομματική διάσταση της ψήφου, όπως είμαστε βέβαιοι πως σχεδόν όλα τα κόμματα θα ισχυριστούν ότι ανήκουν στους νικητές. Το παράδοξο είναι πως με επιχειρήματα μπορούν να στηρίξουν την άποψή τους περί νίκης. Γι’ αυτό και δεν αναμένουμε μέσα από την κάλπη να προκύψει πολιτική ανατροπή, εκτός πια κι αν καταγραφεί μαζικά ψήφος διαμαρτυρίας σε κυβερνητικές επιλογές, οπότε θα ανατραπεί η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πάντως, με τα μέχρι τούδε δεδομένα δεν φαίνεται πιθανό να προκύψει από την κάλπη ισχυρό μήνυμα που να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

• Τα όποια πολιτικά μηνύματα θα σταλούν στον πρώτο γύρο και κυρίως θα αφορούν την ψήφο της νομαρχιακής κάλπης. Τα κομματικά επιτελεία θα αθροίσουν τις ψήφους στις νομαρχιακές κάλπες και θα βγάλουν συμπεράσματα για τη δύναμη των κομμάτων, που όμως δεν θα πρόκειται για ασφαλή συμπεράσματα, γιατί θα απουσιάζει η αυτοδιοικητική διάσταση της ψήφου. Έτσι μπορούμε να κάνουμε την πρόβλεψη πως όλα τα κόμματα θα εμφανιστούν ως νικητές σήμερα το βράδυ, μένοντας στις επιτυχίες τους και σκεπάζοντας τις αποτυχίες τους.

ΥΓ.: Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο ζωγράφος Παύσων ανέλαβε να ζωγραφίσει ένα άλογο που κυλιέται στη σκόνη. Αυτός ζωγράφισε ένα άλογο να τρέχει. Όταν ο πελάτης αγανάκτησε, ο Παύσωνας αναποδογύρισε τον πίνακα και το άλογο φαινόταν, αντί να τρέχει, να κυλιέται στη σκόνη. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τους συλλογισμούς όταν αντιστραφούν – και θα αντιστραφούν όταν συμφέρει…


Σχολιάστε εδώ