ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ο δήμαρχος ανοίγει την πόρτα του παντού. Σε όλους. Χωρίς διαχωρισμούς και εμπάθεια. Αυτοί είναι και οι λόγοι που, εξαιτίας τους, είναι βέβαιο ότι και η νέα τετραετία σε Περιστέρι και Αιγάλεω θα έχει την ίδια διοίκηση.

Είδα πρόσφατα σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένα πάνελ με υποψηφίους δημάρχους. Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Ευσταθιάδης που διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου στην Αργυρούπολη. Ο άνθρωπος είναι χρόνια μπροστά στον αυτοδιοικητικό πολιτικό λόγο. Κάθε κουβέντα που έλεγε σήμαινε χίλια πράγματα. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το ήθος με το οποίο αντιμετώπισε τον αντίπαλό του, σημερινό δήμαρχο Τσαρπαλή. Ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι η σημερινή διοίκηση μας αποχαιρετά με μαύρο δάκρυ, ο Ευσταθιάδης δεν είχε καμία ένδειξη αλαζονείας ή ατομικισμού. Μετρημένες κουβέντες και πάνω απ’ όλα επιχειρήματα με ουσία. Η Αργυρούπολη αποκτά ξανά δήμαρχο με αξίες, οράματα και ευπρέπεια.

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Γέμισε το Αιγάλεω με ανώνυμες βωμολοχίες εναντίον του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Έβαλαν τον ανεμιστήρα να πετάει λάσπη. Α, ρε παιδιά. Αυτά γινόντουσαν πριν από τρεις αιώνες. Ο κόσμος δεν παραμυθιάζεται πλέον. Βλέπει το έργο του καθενός. Αυτό είναι το πιο επώνυμο φέιγ βολάν. Όλα τ’ άλλα είναι για τα πανηγύρια. Πάντως, επειδή ο Δημήτριος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για ζητήματα αξιοπρέπειας και ηθικής, ήδη, όπως έμαθα, κατέθεσε μήνυση. Μια και ο λόγος για το Αιγάλεω, μήπως μπορεί να μου πει κάποιος χριστιανός ή άλλου θρησκεύματος κάτοικος αυτής της πόλης γιατί ο πρώην δήμαρχος, φίλτατος Μπιτούνης, δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον αγαπητό Μυστακόπουλο; Θα σκάσω αν δεν μάθω.

Θα πέσει πολύ δάκρυ απόψε. Ορισμένοι τοπαρχάρες, νυν, υποψήφιοι και απερχόμενοι, έχουν χρεωθεί μέχρι τον λαιμό με δάνεια και επιταγές προκειμένου να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ξεπέρασαν αυτό το άγχος, αφού είχαν τους χορηγούς που τα ακούμπησαν κανονικά. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στην Αττική, δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ούτε οι σχετικές απαγορεύσεις τηρήθηκαν ούτε τίποτα. Άπαντες έπαιξαν τα ρέστα τους. Το βράδυ όλα τα κεφάλια μέσα. Λίγοι θα χαμογελάσουν.

Πολλές φορές η κατρακύλα που θα είχαν πάρει κάποιοι τοπάρχες εξαιτίας των αλλεπάλληλων λαθών και σφαλμάτων δεν θα είχε προηγούμενο εάν δεν είχαν δυο τρεις συνεργάτες να τους πιάνουν από το χέρι πριν πέσουν στον γκρεμό. Αυτή η περίπτωση συμβαίνει και στους Αγίους Αναργύρους. Όλη την προηγούμενη τετραετία αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ήταν ένας σοβαρός και έντιμος άνθρωπος. Τσώκος Αθανάσιος το όνομά του. Επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλά για πολλούς, σας λέω ότι εάν δεν ήταν κι αυτός, ο Τρίγκας δεν θα είχε ολοκληρώσει την τετραετία.

Όλα δείχνουν ότι η ανατροπή σήμερα στον δήμο των στρατηγών θα είναι αναπόφευκτη. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ξύδη και τη Σοφία Χρήστου. Εάν συμβεί αυτό, τότε μάλλον το αίνιγμα της επόμενης Κυριακής λύνεται εύκολα.

Για πρώτη φορά οι τσιγγάνοι της περιοχής στο Ζεφύρι και στα Άνω Λιόσια συμμετέχουν στις εκλογές με δικό τους συνδυασμό. Ο επικεφαλής στα Άνω Λιόσια είναι ο Μαρίνος Λιακόπουλος και στο Ζεφύρι ο Σπύρος Κίτσος. Την κίνηση αυτή την επικροτώ με χέρια και με πόδια. Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί γίνονταν έρμαιο κάθε γλυκομίλητου υποψηφίου και μετά τις εκλογές δεν τους έλεγε ούτε καλημέρα. Μπράβο, λεβέντες. Συμφωνώ μαζί σας.

Δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο που να μην έχει έναν καλλιτέχνη. Αργά το πήραν χαμπάρι ότι υπάρχει «ψωμί» στους δήμους οι φίλτατοι, επί το πλείστον ηθοποιοί, αλλά σε αυτές τις εκλογές τού έδωσαν και κατάλαβε. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σοβαρότατοι άνθρωποι, με λόγο και πολιτική κουλτούρα, που σίγουρα έχουν να προσφέρουν στην πόλη τους. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Αυτοί που βλέπουν τα εκατομμύρια ευρώ που κάθε τετραετία οι δήμοι πετούν, στην κυριολεξία, σε ανοργάνωτες πολιτιστικές φιέστες και συναυλίες που διοργανώνονται από γραφεία της Ομόνοιας. Γι’ αυτό το «ψωμί» μιλάω. Είναι πολλά τα λεφτά. Οι περισσότεροι δεν πατούν το πόδι τους στο δημοτικό συμβούλιο. Μόνο στο λογιστήριο για να πάνε το τιμολόγιο της συναυλίας. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

Είμαι σίγουρος ότι και ο αγαπητός μου Πάνος Μπόζος, υποψήφιος δήμαρχος στην όμορφη Κηφισιά, θα έχει μετανιώσει για την ανακοίνωση που ρίχτηκε στην πόλη, δείχνοντας τον νυν δήμαρχο σαν τον… Πινόκιο και θέλοντας προφανώς να τονιστεί ότι αυτά που λέει είναι ψέματα. Όλη η προεκλογική περίοδος, ιδιαίτερα και με τη συμβολή του καθηγητή Πάνου Μπόζου, ήταν ευπρεπέστατη. Γιατί, βρε αγαπημένε μου φίλε, τα χαλάσατε την τελευταία εβδομάδα; Λέει ψέματα, κύριε; Μάλιστα. Παίρνεις το μικρόφωνο και λες εσύ την αλήθεια. Αυτό είναι το ήθος της πολιτικής. Τέλος πάντων. Επί της ουσίας τώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή. Ο Νικόλας θα είναι δήμαρχος και ο φίλτατος Πάνος μια ισχυρή, σοβαρή και αξιοπρεπέστατη αντιπολίτευση με προτάσεις, ιδέες και οράματα.

Μου λένε φίλοι μου από τον δήμο Αχαρνών ότι ο αγαπητός τοπάρχης Σπύρος Στριφτός εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει γεμίσει με καταχωρίσεις όλες τις τοπικές εφημερίδες. Πρώτα η διαφήμιση και μετά ο τίτλος της εφημερίδας. Φυσικά οι φίλτατοι τοπικοί εκδότες καλά κάνουν και τους τα παίρνουν, αφού μπορούν. Έχω όμως μία απορία. Τις πληρώνει τις καταχωρίσεις ή είναι δωρεάν; Εάν τις πληρώνει, μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά. Διακόσιους μισθούς θέλει κάποιος για να κάνει τέτοια καμπάνια. Η τετραετία έχει πενήντα έξι μισθούς. Τα υπόλοιπα;

Την κατάσχεση της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούται ο δήμος Ελευσίνας από το υπουργείο Εσωτερικών ζητάει η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας χρέους που έχει ο δήμος προς την εταιρεία ύδρευσης. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ χρωστάει ο δήμος. Εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση για την άρση της κατάσχεσης, τότε η νέα τετραετία θα είναι πολύ δύσκολη οικονομικά για τη νέα διοίκηση. Η αλήθεια είναι ότι τα χρέη του δήμου προς τρίτους είναι τραγικά. Τι θα γίνει όμως εάν η ΕΥΔΑΠ σφραγίσει τις παροχές του δήμου;

Από τους πιο ακούραστους εργάτες για το καλό της πόλης του αποδείχθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τομπούλογλου. Σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης τού εμπιστεύτηκε ο δήμαρχος όχι μόνο έφερε το έργο του εις πέρας, αλλά έκανε και παραπάνω από αυτά που έπρεπε. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι υπάλληλοι του δήμου, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν, μιλούν για τον Γιάννη με τα καλύτερα λόγια. Εγώ πάντως, εάν ψήφιζα εκεί, θα του έβαζα σταυρό χωρίς δεύτερη κουβέντα. Του αξίζει. Τέτοιους χρειάζεται ο δήμος Ν. Φιλαδέλφειας.

Όλοι οι επιτελείς των κομμάτων απόψε θα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα στο Μαρούσι. Ένας δήμος τεράστιων οικονομικών -και όχι μόνο- συμφερόντων. Μια και λέω για συμφέροντα, αναρωτιέμαι φωναχτά, γιατί ο φίλος μου ο Πατούλης δεν λέει κουβέντα για τον εθνικό κατασκευαστή τζαμοκτιριοκατασκευών, Μπάμπη Βωβό, που έχει κάνει την πόλη θερμοκήπιο ηλιακής ακτινοβολίας; Δεν υπονοώ τίποτα, απλώς απορώ. Αυτό που έχει πάντως μεγάλη αξία είναι να δούμε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ εάν τελικά θα υπερισχύσει η αλλοπρόσαλλη και ανεξήγητη διαδικασία που ακολούθησε για την επιλογή υποψηφίου ή θα επικρατήσει η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας που εκφράστηκε με την υποψηφιότητα του Στάθη Ραγκούση.

Το πήρα απόφαση. Εάν ο Λογοθέτης εκλεγεί δήμαρχος στη Νίκαια, θα είναι ΝΤΡΟΠΗ. Θα οργανώσω ένα σεμινάριο με ακροατές όλους τους ενασχολούντες με την αυτοδιοίκηση και θα τον παρακαλέσω να είναι ο βασικός ομιλητής. Το θέμα θα είναι «Πώς φεύγουμε από έναν δήμο, αφήνοντας 52 δισεκατομμύρια χρέος». Θα υπάρχει πλήρης ανάλυση. Αυτό το θέμα θα είναι την πρώτη μέρα, τη δεύτερη θα έχουμε το θέμα «Η καθημερινότητα ενός προφυλακισμένου δημάρχου». Διατριβή θα κάνει ο Στελάρας. Τα ξέρει και τα δύο απ’ έξω και ανακατωτά.

Περνούσα από την Αργυρούπολη και είδα σ’ ένα παγκάκι τον τοπάρχη της πόλης, Γιαννάκη Τσαρπαλή, να κρατάει ένα σουβλάκι και να διαβάζει τη «Χρυσή Ευκαιρία». Πέρασα με το μηχανάκι γρήγορα και δεν είδα ποια σελίδα διάβαζε. Μου φάνηκε ότι διάβαζε το ένθετο για την εύρεση εργασίας. Και εκεί που το όνειρο εξελισσόταν, έπρεπε να ξυπνήσω για να πάω στο γραφείο! Λέτε να βγει αληθινό; Απόψε θα ξέρουμε.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ένα είναι το σύνθημα. «Όχι κουμπάρους και ξαδέλφια. Μόνο φίλους και αδέλφια». Καλό βόλι.


Σχολιάστε εδώ