Καιρός για διεκδικητική ευρωπαϊκή πολιτική
2 Τον Οχτώβρη θα συνέλθει η Επιτροπή για αξιολόγηση της πορείας της Τουρκίας.
Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις κάθε υποψήφιας χώρας, αλλά με κυνικότητα διακηρύττει ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα υλοποιήσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της και θα εμμείνει σε κηδεμονικό έλεγχο της Κύπρου.
3 Είναι γεγονός ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την Τουρκία. Όμως επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις χωρίς πρακτικά μέτρα γελοιοποιούν τις προειδοποιήσεις.
Η δε έκφραση ικανοποίησης εκ μέρους μας εδραιώνει την εκτροπή.
4 Είχα προειδοποιήσει ότι οι μεγάλοι προστάτες της Τουρκίας, για να πετύχουν αναστολή συμμόρφωσής της, θα πρόβαλλαν μια καινούργια διαδικασία ή ένα καινούργιο σχέδιο που δήθεν θα ελάμβανε υπόψη τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ στην ουσία θα αποτελούσε αναβίωση του Σχεδίου Ανάν με ψευδεπίγραφο τίτλο.
5 Είχα τονίσει ότι μια φλύαρη, αναποτελεσματική κινητικότητα θα στόχευε στην αναστολή εμμονής μας για συμμόρφωση της Τουρκίας.
6 Έχει αποφασισθεί η λειτουργία κάποιων επιτροπών για προπαρασκευή του εδάφους για συνομιλίες. Επαναλαμβάνω ότι όλοι ευνοούμε διαδικασίες που να οδηγούν προς λύση.
7 Το ερώτημα είναι: Αποτελεί αυτή η εξέλιξη μια ουσιαστική προσπάθεια για εξεύρεση λύσης που για να είναι αποδεκτή πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
8 Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένα δείγμα γραφής για διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας που αυτομάτως υιοθετείται από τη δοτή τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Προσερχόμεθα σʼ αυτήν τη διαδικασία με κάθε καλή πρόθεση να συζητήσουμε με ειλικρίνεια προτάσεις που να οδηγούν σε λύση και όχι απλώς υιοθέτηση των θέσεων της Τουρκίας που βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Είναι εξόφθαλμο ότι άλλοι είναι οι στόχοι των εμπνευστών αυτής της διαδικασίας. Όχι λύση αλλά απενοχοποίηση της Τουρκίας.
9 Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας δεν είναι έναντι της Κύπρου αλλά της ΕΕ.
10 Ενώ έχουμε εμπλακεί σʼ αυτήν τη διαδικασία πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε διασύνδεση με την άμεση υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης που επεκτείνεται σ’ ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, υλοποίηση του Πρωτοκόλλου και οδικό χάρτη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, όπως προνοείται και από αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
11 Είναι αδιανόητο το κλείσιμο Κεφαλαίων που προνοούνται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο χωρίς πρότερη συμμόρφωση της Τουρκίας. Αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου ισοδυναμεί με συνενοχή μας για παράκαμψη των υποχρεώσεων της Τουρκίας και ευρωπαϊκή της πορεία a la carte.
12 Θα πρέπει να καταδείξουμε τα πραγματικά γεγονότα αναφορικά με την καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τη διασύνδεση άρσης της για να προχωρήσει η Τουρκία σε υλοποίηση των υποχρεώσεών της.
Δεν πρόκειται περί απομόνωσης αλλά περί αυτοεγκλωβισμού τον οποίον επιβάλλει η Άγκυρα και η υποχείριά της τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Η δική μας πλευρά έχει ήδη υπερβεί τα όρια ασφάλειας. Παραχωρούνται ευρωπαϊκά διαβατήρια σε τουρκοκύπριους πολίτες χωρίς οικονομικές και πολιτικές υποχρεώσεις, δωρεάν ιατρική περίθαλψη και σε πλούσιους Τουρκοκύπριους και εμπορία των προϊόντων των υφαρπαγεισών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Απαίτηση των Τουρκοκυπρίων είναι να εξάγονται από τα κατεχόμενα λιμάνια με μόνο στόχο τη νομική αναβάθμιση τού με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων νομικώς μη υπαρκτού κατοχικού καθεστώτος.
Υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας αντικινήτρων για λύση όταν θα εκχωρούνται όλα τα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις.
13 Το απ’ ευθείας εμπόριο έστω και με επιστροφή της Αμμοχώστου (που αρνείται να επιστρέψει η Τουρκία καταστρατηγώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ) είναι δυνατό να οδηγήσει σε έμμεση αναγνώριση του δορυφορικού καθεστώτος.
14 Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία ζητά την υπογραφή μας για την ευρωπαϊκή της πορεία μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητά την υπαρκτή υπογραφή μιας κατʼ αυτήν μη υπαρκτής ευρωπαϊκής χώρας.
15 Ελλάδα και Κύπρος ευνοήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με στόχο τον εξευρωπαϊσμό της και όχι την τουρκική κατολίσθηση των ευρωπαϊκών θεσμών.
16 Επιβάλλεται εδραίωση συμμαχιών χωρίς αδόκιμη ανάλυση ελατηρίων. Δεν νοείται ολιγωρία. Πολλές χώρες τονίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας χωρίς επίκληση άλλων δεδομένων.
Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να υπολείπονται.
Οι επικλήσεις όμως δεν αρκούν. Αν παραμείνουν επικλήσεις στην ουσία ναρκοθετούν τα δικαιώματα της Κύπρου.
Καιρός για διεκδικητική ευρωπαϊκή πολιτική. Θα είναι ασυγχώρητη κάθε ολιγωρία.