Κάτω στον Πειραιά

Αυτό φάνηκε κι από την τελευταία συγκέντρωση που έκανε την περασμένη Κυριακή όπου μάζεψε 800 άτομα, όσα δηλαδή δεν μαζεύουν ούτε οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα, καθώς δείχνει πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους έντιμους και τους εργατικούς.

Μια ακόμη εντυπωσιακή συγκέντρωση, η μεγαλύτερη που είδαμε προεκλογικά στον Πειραιά, έγινε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, όπου η Πασχαλίνα Καλαγιά έδειξε ότι είναι το καλύτερο «χαρτί» του συνδυασμού του Αγραπίδη. Δύο χιλιάδες άτομα με πρωτοφανή ενθουσιασμό έσπευσαν να την αποθεώσουν και να της δείξουν την εκτίμηση και τη συμπαράστασή τους. Ήταν μια εμφάνιση με πολλά μηνύματα, μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που διανθίστηκε με ένα βίντεο από την προσωπική και πολιτική ζωή της Πασχαλίνας Καλαγιά, το οποίο έκανε αίσθηση. Γενικά η όλη εμφάνιση της αντιδημάρχου, η κινητοποίηση, η οργάνωση, ακόμα και οι λεπτομέρειες, όπως το υλικό, η διακόσμηση, τα «τρυκ», έδιναν την εντύπωση πως επρόκειτο για κεντρική προεκλογική συγκέντρωση δημάρχου και μάλιστα πολύ μεγάλου δήμου…

Η άλλη συγκέντρωση που είδαμε ήταν αυτή του Δημήτρη Βρόντου, δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου του αντίπαλου συνδυασμού, του Π. Φασούλα. Πέρα από τις επίσημες παρουσίες, δηλαδή τον Θανάση Τσούρα, τον Π. Φασούλα και τον Μ. Μπεντενιώτη, κι εδώ είχαμε συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, κάτι που δείχνει ότι οι Πειραιώτες σέβονται και εκτιμούν όσους έχουν δουλέψει και όσους ενδιαφέρονται για την πόλη τους. Φαίνεται δηλαδή ότι η «παλιά φρουρά» θα στηρίξει και πάλι τους συνδυασμούς και ότι οι «λαμπερές» υποψηφιότητες μπορεί να φέρνουν… κανάλια, αλλά δεν φέρνουν ψήφους. Και το σημερινό βράδυ εκείνο που θα «μετρήσει» θα είναι οι ψήφοι. Γιατί αυτές θα καθορίσουν ποιος θα μπει στο νέο δημοτικό συμβούλιο και ποιος όχι. Όπως και ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος…

Μια και μιλάμε όμως για υποψήφιους δημάρχους, να πούμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών ο «αντάρτης» της ΝΔ, ο Τάκης Μελάς, δεν φθάσει το 7% που του δίνουν τα γκάλοπ, αλλά θα είναι αρκετά πιο χαμηλά. Επίσης ανεβασμένος θα είναι σε σχέση με την προηγούμενη φορά ο συνδυασμός του ΚΚΕ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί ο Θ. Δρίτσας.

Μια πολύ καλή και ζεστή εκδήλωση έκανε την περασμένη Δευτέρα η ΑΚΙΚΑΠ, η πιο αδέσμευτη και γνήσια λαϊκή πρωτοβουλία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον Πειραιά, η οποία ξεκίνησε από τα Καμίνια και απλώνεται σε όλη την πόλη. Εκείνο που εντυπωσιάζει στην ΑΚΙΚΑΠ είναι η προσήλωση όλων των μελών της στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της γειτονιάς. Κι αυτό είναι κάτι απόλυτα δικαιολογημένο, αφού η ΑΚΙΚΑΠ είναι κίνηση γειτονιάς. Κι εκεί ακριβώς οφείλει τη διείσδυσή της στον κόσμο. Πριν από 4 χρόνια εμφανίστηκε ως Αυτόνομη Κίνηση Καμινίων-Απόλλωνα και το ποσοστό που πήρε ήταν εντυπωσιακό, αφού «άγγιξε» το 4%! Βέβαια φιλοδοξεί να πάει ακόμα καλύτερα, αν και δεν υπάρχει πλέον το στοιχείο της χαλαρής ψήφου, οπότε η πόλωση ίσως λειτουργήσει αρνητικά για την κίνηση. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, το 2002 ο κ. Αγραπίδης φαινόταν ότι θα κάνει περίπτατο. Έτσι υπήρξαν αρκετοί Πειραιώτες που ψήφισαν ΑΚΙΚΑΠ, γνωρίζοντας ότι ο δήμαρχος δεν κινδύνευε. Τώρα, με το πολωτικό πνεύμα που υπάρχει, δεν πρόκειται να το ξανακάνουν. Ωστόσο η ΑΚΙΚΑΠ εξακολουθεί να «παίζει» δυνατά σε αυτές τις εκλογές, καθώς στα 4 χρόνια της ζωής της έδωσε δείγματα γραφής και έπεισε πως αξίζει να ακούγεται η φωνή της στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της κίνησης, Νίκος Λεγάκης, ιατρός-χειρουργός, έχει πλαισιωθεί από πολύ αξιόλογα στελέχη που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι σύμβουλοι και έχουν διάθεση, αλλά και δυνατότητες προσφοράς. Υπό την έννοια αυτή, η ΑΚΙΚΑΠ φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο στο νέο ΔΣ. Αρκεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να το κάνει και να κερδίσει σήμερα την ψήφο του.

Ευχάριστα τα μηνύματα για τον Φώτη Μελά στο Κερατσίνι. Φαίνεται ότι έχει κάνει γερό «φώτο-φίνις» και θα πάει τον Σαλαλέ στον βʼ΄ γύρο. Πάντως, ο Χρήστος δεν είναι… τυχαίος και όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά, είτε σήμερα είτε την άλλη Κυριακή θα πάρει τον δήμο.

Στη Δραπετσώνα το παιγνίδι θα γίνει… σήμερα, καθώς ο Χρονόπουλος είναι εκείνος που μπαίνει σίγουρα στον βʼ΄γύρο. Από εκεί και πέρα ο Ν. Μπεάζογλου του ΚΚΕ, με την «έκπληξη» της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από την Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, θα δώσουν τη μάχη. Φαίνεται πάντως ότι όποιος από τους δύο μπει στον βʼ΄γύρο θα είναι ο επόμενος δήμαρχος!

Ακριβώς επειδή η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη είναι «έκπληξη» των εκλογών στους δήμους του Πειραιά, θα ασχοληθούμε λίγο περισσότερο μαζί της. Κατ’ αρχάς με μοναδική «προίκα» το όνομα του θείου της, του αείμνηστου Βασίλη Μπαρμπαγιάννη, κατάφερε σε 4 μήνες να φέρει τα… πάνω κάτω στη Δραπετσώνα. Στις εκδηλώσεις που κάνει μαζεύει, με διαφορά, τον περισσότερο κόσμο, έχει γίνει γνωστή σε όλους του κατοίκους γιατί τους επισκέφθηκε όλους στα σπίτια τους και φιλοδοξεί να σπάσει το κατεστημένο ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ στον δήμο. Απ’ ό,τι μας είπε η ίδια, αν δεν καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος τώρα, θα δουλέψει με πείσμα ως δημοτικός σύμβουλος μαζί με τον συνδυασμό της τα επόμενα χρόνια, ώστε να πραγματοποιήσει τον στόχο της την επόμενη φορά!
Η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη πιστεύει πως για την κακοδαιμονία της Δραπετσώνας φταίνε όλοι οι δήμαρχοι μετά τον Χατζόπουλο, επειδή κανέναν δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τον δήμο. Η πρότασή της είναι να μαζευτούν τα χρέη του δήμου σε έναν λογαριασμό, ώστε να γνωρίζει ο δήμαρχος πόσα χρήματα οφείλει κάθε μήνα και που, και να γίνει συστηματική δουλειά για να συγκεντρωθούν χορηγίες και να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά στη στήλη: «Θέλω να γίνω η μάνα της Δραπετσώνας. Όλοι οι δημότες θέλω να αισθάνονται παιδιά μου. Ο δήμος θα είναι η οικογένειά μου. Θέλω να μας εμπιστεύονται τόσο όλοι, ώστε να μου λένε και τα προσωπικά τους προβλήματα με τη βεβαιότητα ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να επιλυθούν».

Μεγάλο ρεύμα υπέρ του Βασίλη Βουγιουκλάκη διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες. Ο υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό του Π. Φασούλα έχει ανοίξει στροφές και δείχνει ικανός να επαναλάβει και σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο εκείνο που έκανε και με τους συντηρητικούς συνδυασμούς, όπου εκλεγόταν μεταξύ των πρώτων. Εκείνο που εντυπωσιάζει στον Βασίλη Βουγιουκλάκη είναι το στοιχείο της αμεσότητας. Σε ό,τι και να συμβεί στον Πειραιά τρέχει πρώτος και προσπαθεί να το αναδείξει. Όπως προχθές, με την πολλή βροχή, που έσταζε η στέγη του κλειστού Γυμναστηρίου των Καμινίων και δεν μπορούσαν οι νέοι της περιοχής να προπονηθούν, ήταν ο μόνος πήγε και έθεσε το θέμα στους αρμόδιους για να το αντιμετωπίσουν. Είναι μετά να μην τον εμπιστεύονται οι Πειραιώτες;

Μεγάλη διείσδυση στους ψηφοφόρους των νησιών και του κεντρικού Πειραιά έχει ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Σπυρίδωνος, Παναγιώτης Μαστρονικόλας. Ο Π. Μαστρονικόλας, αδελφός του προέδρου του Βʼ΄Διαμερίσματος, είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, γιατί είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ο ζαχαροπλάστης της γειτονιάς, που τον γνωρίζουν όλοι με το μικρό του όνομα, τον βλέπουν στο μαγαζί του από τότε που ήταν παιδί. Βέβαια η υπερνομαρχία δεν είναι μόνο ο δήμος Πειραιά. Είναι περίπου 64 δήμοι. Σε όλους αυτούς κάνει καθημερινά περιοδεία ο Π. Μαστρονικόλας, προσπαθώντας να διευρύνει την εκλογική του βάση. «Όπλα του», ο σωστός πολιτικός λόγος, η ειλικρίνεια και η αντίληψη των προβλημάτων της κάθε περιοχής. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Π. Μαστρονικόλας στο προεκλογικό αυτό διάστημα έμαθε όλα όσα στη μέχρι σήμερα ζωή του για τους δήμους της υπερνομαρχίας. Οπότε δεν θα είναι έκπληξη αν σήμερα «εισπράξει» το αντίτιμο της προσπάθειάς του αυτής υπό μορφή ψήφων.

Εγγύηση μαζικής στήριξης των νεοδημοκρατών στο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Σταύρου Κασσιμάτη στον Κορυδαλλό είναι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Διάκος, ο οποίος έχει πάρει… πατριωτικά την υπόθεση και αγωνίζεται νυχθημερόν προκειμένου να φέρει… ψήφους στον συνδυασμό.
Κι απ’ ό,τι φαίνεται τα καταφέρνει πολύ καλά. Άλλωστε, ο Γιάννης Διάκος έχει ατέλειωτες ώρες προεκλογικών αγώνων πίσω του και βρίσκει πάντα τρόπους να φέρνει τους συνδημότες του στα… νερά του.

Εντυπωσιακή η παρουσία του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του Π. Φασούλα Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Εκείνο που τον διακρίνει και τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η διάθεση της προσφοράς. Δεν υπάρχει δημότης που να ζητήσει κάτι και να μην προσπαθήσει να το κάνει. Γι’ αυτό και στο γραφείο του, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, καθημερινά γίνεται… διαδήλωση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των αποχρώσεων σπεύδουν να του ευχηθούν καλή επιτυχία και να του δηλώσουν την πλήρη και αποκλειστική στήριξή τους. Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος τους ευχαριστεί και τους καλεί από την 1η Ιανουαρίου να πιάσουν όλοι μαζί δουλειά για να αλλάξει ο Πειραιάς…

Σαρώνει στο Κερατσίνι ο γιος του πρώην υπουργού και νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Φωτίου, Φώτης. Κατεβαίνει υποψήφιος σύμβουλος με τον Χ. Σαλαλέ και έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια όλων, αλλά και τη συμπάθειά τους για το ήθος, την ευθύτητα και τον μεστό πολιτικό του λόγο. Σίγουρα με την παρουσία του θα έχει να προσφέρει πολλά στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Κερατσινίου.

Ο Τάσος Μητρόπουλος και η Ρέα Γκούβερη έχουν καταφέρει να είναι από τις πλέον διακριτές υποψηφιότητες στον συνδυασμό του Χρήστου Αγραπίδη. Ο «Ράμπο» με την αποφασιστικότητά του προωθεί όλα τα αθλητικά θέματα του δήμου, ενώ η Ρέα Γκούβερη έχει πείσει πως η άψογη συνδικαλιστική θητεία της θα πρέπει να έχει συνέχεια και στο δημοτικό συμβούλιο.

Η μεγάλη δύναμη του υποψηφίου δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γρηγόρη Αθανασιάδη είναι ο νυν και υποψήφιος με τον συνδυασμό του δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καραμαρούδης. Η εμπειρία του Γιώργου Καραμαρούδη περί τα δημοτικά δρώμενα, η διαφάνεια και το ήθος του έχουν κάνει αίσθηση στο Π. Φάληρο, γι’ αυτό και προβάλλει ως το πρώτο φαβορί για να εκλεγεί στο νέο ΔΣ.
Όπου φυσικά έχει να προσφέρει πολλά, όπως έκανε και στο σημερινό, όπου η παρουσία του ήταν καταλυτική.

Από τις καλές και κλασικές υποψηφιότητες του Π. Φασούλα είναι ο Τάκης Αβραμίδης. Από την «παλιά φρουρά» του δημοτικού συμβουλίου, έμπειρος και εργατικός, σίγουρα είναι πάντα απαραίτητος στα ΔΣ κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Πειραιώτες που τον εκλέγουν πάντα και σε καλή σειρά.

Μήνυμα της τελευταίας στιγμής, μεστό και μελετημένο για τη σημερινή μέρα διένειμε ο σύμβουλος του Αγραπίδη Γιάννης Βουτσινάς που είναι φυσικά και πάλι υποψήφιος. Σ’ αυτό αναφέρει: «Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές οι πολίτες του Πειραιά θα πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι καλό για την πόλη μας να εκλεγεί ο δήμαρχος που θα έχει άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση. Όχι δήμαρχος που θα έχει ως μοναδικό στόχο την άσκηση αντικυβερνητικής πολιτικής, ανεξαρτήτως συνεπειών για τον δήμο. Άρα το συμφέρον της πόλης μας εξαρτάται απ’ την ψήφο του Πειραιώτη. Η επανεκλογή του συνδυασμού μας και η επιλογή νέων ανθρώπων θα δώσει την ώθηση που αξίζει στον Πειραιά μας. Διαφορετικά ο Πειραιάς κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί…».


Σχολιάστε εδώ