Δίκη-κλειδί για ΟΤΕ και Βουρλούμη τον Δεκέμβριο

Ο ΟΤΕ βρίσκεται στα δικαστήρια για υπόθεση εργατικής διαφοράς με τον Νικήτα Μπαριτάκη, ο οποίος ως διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύων είχε αρνηθεί μέχρι τέλους να εγκρίνει τις επίμαχες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, τεκμηριώνοντας ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού ότι τα ποσά αμοιβών που πρότεινε ο κ. Βουρλούμης και ο τεχνικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης ήταν υπέρογκα και δεν δικαιολογούνταν από τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει οι εταιρείες.
Ο κ. Μπαριτάκης απομακρύνθηκε τελικά από τον ΟΤΕ, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν επαρκής. Προσέφυγε, όμως, στη Δικαιοσύνη κατά του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο ήταν αποδεδειγμένα επαρκής για τη θέση που κατείχε, αλλά και η απομάκρυνσή του οφείλεται στην άρνησή του να εγκρίνει συμβάσεις επιζήμιες για τον Οργανισμό.
Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο δικαίωσε πλήρως το στέλεχος του ΟΤΕ και έκρινε ότι πρέπει να αποκατασταθεί στη θέση που κατείχε και να αποζημιωθεί. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του κ. Μπαριτάκη για το επίμαχο ζήτημα των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης, αφού για να κρίνει την εργατική διαφορά υποχρεώθηκε να εξετάσει την ουσία των θέσεων του στελέχους του ΟΤΕ για τις εν λόγω συμβάσεις.
Μάλιστα, με αφορμή τα στοιχεία και τις καταθέσεις που παρουσιάσθηκαν για την υπόθεση Μπαριτάκη διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί ποινικά αδικήματα από τη διοίκηση του ΟΤΕ, όσον αφορά την υπογραφή των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης. Ο σχετικός φάκελος ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, που έγινε ευρύτερα γνωστή από την υπόθεση της αξιοπιστίας των μετρήσεων τηλεθέασης της AGB.
Ενώπιον της εισαγγελέως έχει καταθέσει μέχρι στιγμής «καυτά» στοιχεία που επιβαρύνουν τη θέση της διοίκησης του ΟΤΕ ο Γ. Λιναρδάτος, μέλος του ΔΣ που τοποθετήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Μ. Λιάπη, αλλά παραιτήθηκε πολύ γρήγορα, με αφορμή την υπόθεση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται, κατά διασταυρωμένες πληροφορίες, και η κατάθεση άλλου μάρτυρα, συμβούλου του υπουργού Μεταφορών.
Όπως έχει αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», ο κ. Λιναρδάτος κατέθεσε ότι από τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης των ετών 2003 έως 2007 ο ΟΤΕ υπέστη ζημία ύψους 54 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο κατέληξε ο κ. Λιναρδάτος συγκρίνοντας τις εισηγήσεις Βουρλούμη-Ιωαννίδη στο ΔΣ με τα ποσά που πρότεινε να εγκριθούν η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Δικτύων, με διευθυντή τότε τον κ. Μπαριτάκη.
Στις 19 Σεπτεμβρίου είχε ορισθεί η εκδίκαση της έφεσης του ΟΤΕ επί της πρωτόδικης απόφασης για την υπόθεση Μπαριτάκη. Αντί να δώσει τη δικαστική μάχη, όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ, προφανώς επειδή φοβήθηκε μια αρνητική απόφαση σε δεύτερο βαθμό, εμφανίσθηκε στο δικαστήριο με νέο συνήγορο και, επικαλούμενη τις ανάγκες ενημέρωσής του για την υπόθεση, ζήτησε αναβολή για έναν ολόκληρο χρόνο!
Το δικαστήριο δεν έκανε βέβαια δεκτό το αίτημα μιας τόσο μακράς αναβολής και προσδιόρισε νέα δικάσιμη στις 5 Δεκεμβρίου, οπότε είναι πολύ πιθανό να δικαιωθεί ο κ. Μπαριτάκης και σε δεύτερο βαθμό, κάτι βέβαια που θα συνεπάγεται ότι το δικαστήριο θα έχει κάνει δεκτή και την επιχειρηματολογία του για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης.
Όσον αφορά την έρευνα της κυρίας Τουλουπάκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέσεις που έχει συγκεντρώσει είναι επιβαρυντικές για το δίδυμο Βουρλούμη-Ιωαννίδη και είναι πλέον πολύ πιθανό να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επιστολή του κ. Λιναρδάτου προς τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ που είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», «η αποδοχή της εισήγησης των κ. Βουρλούμη-Ιωαννίδη για την τεχνική υποστήριξη (ψηφιακών κέντρων κ.λπ.) των ετών 2003-2007 συνεπαγόταν πολύ μεγάλες ζημίες για την ΟΤΕ ΑΕ, σε σύγκριση με τις θέσεις της Δ/νσης Συντήρησης, όπως αυτές διατυπώνονται στην από 8/11/04 τελική απόφαση-πόρισμα της Δ/νσης Συντήρησης με υπογραφή διευθυντού και επτά υποδιευθυντών».
Στην ίδια επιστολή ο κ. Λιναρδάτος παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι βάσει των εισηγήσεων Βουρλούμη-Ιωαννίδη πληρώθηκαν για τα έτη ως και το 2004 40,6 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία των προμηθευτών, ενώ η Δ/νση Συντήρησης είχε υπολογίσει την οφειλή σε 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο ΟΤΕ ζημιώθηκε κατά 13,6 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τα έτη 2005 έως και 2007, οι κ. Βουρλούμης και Ιωαννίδης πρότειναν να δοθούν 80 εκατ. ευρώ στις τρεις εταιρείες, ενώ το αντίστοιχο ποσό που ζητήθηκε από τη Δ/νση Συντήρησης του Οργανισμού ήταν ακριβώς τα μισά, δηλαδή 40 εκατ. ευρώ! Έτσι, ο κ. Λιναρδάτος καταλήγει στη διαπίστωση ότι με τις ενέργειες του διδύμου Βουρλούμη-Ιωαννίδη, οι εισηγήσεις των οποίων τελικά υιοθετήθηκαν από το ΔΣ, ο ΟΤΕ υπέστη ζημία περίπου 54 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ