Γιώργο, δεν μας είπες τι έδινες εσύ στους Τούρκους…

Πίσω από την πλάτη του λαού αλλά και όλης της πολιτικής ηγεσίας συζητούσε η κυβέρνηση Σημίτη με τους Τούρκους και είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών τότε Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον διευθυντή του «Έθνους» Γιώργο Χαρδαλιά. Μάλιστα η Τουρκία ήταν διατεθειμένη να αποσύρει τις απαιτήσεις της για «γκρίζες ζώνες», χωρίς όμως ο κ. Παπανδρέου να αναφέρει με τι αντάλλαγμα θα εγκατέλειπε η Άγκυρα αυτές τις διεκδικήσεις της.

Είπε χαρακτηριστικά:

Πιστεύω ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε σε μια διαδικασία μέσω της οποίας θα απέσυρε η Τουρκία τις αιτιάσεις της τύπου «γκρίζων ζωνών»!

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι θα απέσυρε και το casus belli «γιατί θα έκλεινε και το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων»! Το πώς θα γίνονταν όλα αυτά τα… ειδυλλιακά, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να το αποσαφηνίσει, περιοριζόμενος να πει ότι «χρειαζόταν ένα τελικό σπρώξιμο για μια συνολική συμφωνία», που όμως δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, που τους διαδέχθηκε.

Ποια θα ήταν τα βήματα

Θα υπήρχε και πρόνοια για τη Χάγη «αφού προχωρούσαμε πρώτα σε κάποια βήματα» (!), είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να αποκαλύψει ποια θα ήταν αυτά τα βήματα (!), που βέβαια δεν θα επρόκειτο για κάποια… αθώα βηματάκια. Γύρευε ποιες υποχωρήσεις θα έκρυβαν αυτά τα βήματα.

Ποια τα ανταλλάγματα

Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρήκε τέτοια συμφωνία, έτοιμη να προωθηθεί. Πάντως ο Τάσος Γιαννίτσης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, παρέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είκοσι δύο (22) σελίδες, που περιείχαν περιγραφή των συζητήσεων που γίνονταν επί μήνες στα πλαίσια των διαπραγματευτικών επαφών με τον πρέσβη κ. Σκοπελίτη από ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα τον κ. Σκοπελίτη ο κ. Μολυβιάτης τον κράτησε και συνέχισε να μετέχει στις συνομιλίες με τον τούρκο εκπρόσωπο.

Ο κ. Μολυβιάτης κατηγορηματικά δήλωσε ότι ουδεμία πραγματική πρόοδος σημειώθηκε τα 4 τελευταία χρόνια. Αν πράγματι είχαν φθάσει επί Παπανδρέου τόσο κοντά σε συμφωνία ο κ. Σκοπελίτης δεν θα το γνώριζε; Και δεν θα αξιοποιούσε ο κ. Καραμανλής την ευκαιρία για να εισπράξει αυτός τις δάφνες μιας τέτοιας επιτυχίας -αν φυσικά επρόκειτο για συμφωνία που θα έβαζε τέρμα σε μια αντιπαράθεση δεκαετιών;

Η λύση δεν υπήρχε πλαίσιο ή πρόβλεπε η συμφωνία επώδυνες παραχωρήσεις που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να σηκώσει;

Εδώ ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία, για να δούμε πώς οι Τούρκοι θα έκαναν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Γιατί για να πάψουν να βάζουν θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και να αφήνουν το casus belli θα πρέπει να τους δίναμε πάρα πολλά. Οι Τούρκοι πάντως διέψευσαν όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα απέσυραν τις αιτιάσεις τους για τις «γκρίζες ζώνες». Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται και σήμερα.

Γιατί σιωπά ο Σημίτης

Από τη στιγμή που ο Γιώργος λέει στη συνέντευξή του ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν σε γνώση όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων μέχρι σημείου συμφωνίας που είχε επιτευχθεί, ο κ. Σημίτης έχει ευθύνη να μιλήσει δημόσια και να πει τι ακριβώς είχε συμβεί και αν πράγματι η Τουρκία απέσυρε όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ίσως η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που θα γίνει να δώσει την ευκαιρία να πουν και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης τι πράγματι είχε γίνει. Και ποιος λέει την αλήθεια.


Σχολιάστε εδώ