XΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη επικράτησαν εκ νέου πτωτικές τάσεις καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,63% στις 3.893,05 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,63%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης να σημειώσει απώλειες σε ποσοστό 0,78% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης να παρουσιάσει πτώση 0,43%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία, με αιχμή τη ΔΕΗ, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 3.937,37 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 298,3 εκατ. ευρώ. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1,91% στις 4.012,62 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 199 ενισχύθηκαν, 60 υποχώρησαν και 126 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό, για μια ακόμη χρονιά παρατηρούνται τα εξής: 1) αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος των πολλών, 2) περικοπές των δημοσίων επενδύσεων με κίνδυνο να χαθούν κοινοτικοί πόροι, 3) μειώσεις στις δαπάνες για την παιδεία και 4) αυξήσεις άμεσων φόρων στα φυσικά πρόσωπα.

→ Τους πιστεύετε; Εμείς πάντως όχι! Είναι δυνατόν το υπουργείο Ανάπτυξης να θέλει αλλά να μην μπορεί να απαλείψει τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών;

→ Φως στο τούνελ των δημόσιων εγγραφών, καθώς μετά την πολύμηνη αποχή ακολουθεί μαζική εισαγωγή! Για πολλοστή όμως φορά το έναυσμα δίνουν οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αυτό λέει πολλά.

→ Τόσο καιρό ακούμε για την αναμόρφωση του ΚΒΣ, αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε, καθώς οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

→ Για να δούμε κατά πόσο οι εγχώριες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εναρμονιζόμενες πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλάξουν τελικά τον τρόπο αξιολόγησης της φερεγγυότητάς τους. Είναι γεγονός ότι το επικουρικό τους ταμείο, για να καλύψει τις ανάγκες του, θα προβεί τελικά στον δανεισμό;

→ Για την άλλη εβδομάδα αναβλήθηκε κατά προτεραιότητα ποινική υπόθεση του Ομίλου της Αγροτικής όταν η αντίστοιχη αστική μεταφέρθηκε για το 2007! Αλήθεια, πόσοι από τους εγκέφαλους-ανεγκέφαλους της υπόθεσης θα είναι ακόμα στη θέση τους; Αμέσως μετά το πέρας του πρώτου μέρους του «δράματος» θα προβούμε σε νέες αποκαλύψεις, τόσο για την εν λόγω υπόθεση όσο και τις ευθύνες της πρώην εσωτερικής ελέγκτριας της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ στο μέγα σκάνδαλο των ετήσιων παραγραφών, μήπως και συγκινηθεί κανένας εισαγγελέας!

→ Μήπως η σταδιακή αποχώρηση των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την τμηματική είσοδο των ξένων, στην εγχώρια χρηματαγορά θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους από τους ανευθυνοϋπεύθυνους του οικονομικού επιτελείου; Για του λόγου το αληθές, τον μήνα Σεπτέμβριο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο σύνολο των εισηγμένων αυξήθηκε στο 44,41% από 43,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

→ Δεν άφησαν κανέναν παραπονούμενο, τους βράβευσαν όλους, περαστικούς και μη, καθώς θέλουν να τα έχουν καλά τόσο με τους ισχυρούς όσο και με τον οικονομικό Τύπο, τους τραπεζίτες και τις μεγάλες εισηγμένες! Περί ΧΑ ο λόγος.

→ Κάτι παίζει με τις αλλαγές στη δομή λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ο κ. Αράπογλου θα εποπτεύει μια εξαμελή επιτροπή, η οποία θα έχει και όλη την ευθύνη του ομίλου! Φοβάται κάτι ή απλώς κουράστηκε να παίρνει επιχειρηματικές αποφάσεις;

→ Αλήθεια, πόσες μικρομεσαίες εργοληπτικές – κατασκευαστικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο χρόνο;

→ Και η φυγή κεφαλαίων από τα αμοιβαία καλά κρατεί, καθώς από την αρχή της χρονιάς οι εκροές για τα ομολογιακά εσωτερικού ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ!

→ Για τις πρόσφατες αλλαγές στις κατηγορίες των μετοχών το μόνο που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούν οι όποιες σκοπιμότητες στις αποφάσεις του ΔΣ του ΧΑ.

→ Μέχρι και επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η εισηγμένη εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή για τη δικαστική απαλλαγή του προέδρου της Κ. Στέγγου από κάθε κατηγορία! Τα πάντα λοιπόν ήταν στο μυαλό μας, όλοι ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα, τίποτα δεν συνέβη, κανένας από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 2000, για όλα «έφταιγαν» οι μικροεπενδυτές οι οποίοι έχασαν και τις περιουσίες τους στον τζόγο!

→ Καλές οι προθέσεις, απαραίτητος ο έλεγχος της εξουσίας, αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος ενός υπεύθυνου αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είναι ο κ. Παπανδρέου, όμως για τη γνωστή υπόθεση της ATEbank και τις κατηγορίες για φαινόμενα κακοδιαχείρησης έχουμε κάποιες ενστάσεις! Εμείς δεν θα τον παραπληροφορήσουμε, αλλά θα του προτείνουμε να κρατήσει μικρό καλάθι, να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν, γιατί μπορεί και να εκπλαγεί με τα αποτελέσματα των ερευνών του. Τώρα, αν και πάλι μας κατηγορήσουν άδικα, δεν πειράζει, καθώς οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες ενέργειες – διαδικασίες του κρατικά εποπτευόμενου ομίλου συμμετέχουν και μάλιστα ενεργά μέλη του Κινήματος, πρώην στελέχη του κ. Λάμπρου, «κοντινοί» του άνθρωποι.

→ Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την αρμόδια εποπτική αρχή της ΕΚ! Γιατί ορισμένες εισηγμένες εταιρείες θα λάβουν εκ νέου χρονική παράταση ώστε να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, ενώ άλλες απλώς θα απομακρυνθούν από το ταμπλό;

→ Μείωση τον μήνα Σεπτέμβριο και για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, ιδιαίτερα στις μακροπρόθεσμες διάρκειες.

→ Αυτή και αν είναι μομφή, η οποία πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση! Η αναφορά μας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ σχετικά με το καρτέλ του κράτους.


Σχολιάστε εδώ