Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

την Επιτροπή Εκλογών, όπου έγινε σύσκεψη, υπό τη γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπήρξε προβληματισμός και κυρίως συζητήθηκε, χωρίς όμως αποτελέσματα, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ από σήμερα μέχρι τις εκλογές, ενώ η παρουσία του Τηλέμαχου Χυτήρη, ως υπεύθυνου για τα οικονομικά του κόμματος, έβαλε φραγμό στα έξοδα των υποψηφίων που καλύπτει το ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό ότι η κάνουλα θα ξανανοίξει μόνο σε δήμους και νομαρχίες που πάνε στη δεύτερη Κυριακή. «Ό,τι πήρανε, πήρανε», είπε ορθά κοφτά ο κ. Χυτήρης, που τόνισε ότι τινάχτηκε ο προϋπολογισμός του στον αέρα.

Εκείνο πάντως που έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ από την επομένη των εκλογών. Και το ερώτημα που τίθεται απ’ όλους είναι τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στο ενδεχόμενο νίκης ή ήττας και γι’ αυτό αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με έμφαση ότι «αυτές οι εκλογές είναι μουγγές».

Η ουσία όμως δεν είναι ότι οι εκλογές είναι μουγγές και δεν ξέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πώς να αντιδράσουν, αλλά το ότι δεν έχει δημιουργηθεί ρεύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας στον απλό κόσμο, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές οι εκλογές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να περνούν απαρατήρητες.

Στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου μάς έλεγε ότι «ήταν επιλογή του

ΠΑΣΟΚ να μη δημιουργηθεί σε επίπεδο κοινωνίας αυτό που ονομάζουν οι περισσότεροι ʽʽρεύμα διαμαρτυρίας”, γιατί δεν θέλαμε να αναδείξουμε σε έντονη πολιτική αναμέτρηση τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά το αποτέλεσμά τους να αποτελεί για το κόμμα μας την αφετηρία για τις εθνικές εκλογές». Το συγκεκριμένο σκεπτικό ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ το υιοθετούν και άλλοι το απορρίπτουν. Μάλιστα επικρίνουν την απόφαση εκείνων που έπεισαν τον κ. Παπανδρέου να μην επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία ανάλογου ρεύματος, που θα μπορούσε μέσα σε κατάλληλο κλίμα να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές ζημιές στην κυβέρνηση την Κυριακή των εκλογών, και υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι τέτοιο, αφού έτσι και αλλιώς λειτουργούν από μόνα τους μέσα στην κοινωνία τα φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων και βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, με την απεργία των δασκάλων και… τις σιδερογροθιές των αστυνομικών δυνάμεων. Σε αυτά ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ και όχι στις δικές τους προσπάθειες.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, με βάση τα παραπάνω, εκτιμούν ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί να προκαλέσουν στην κυβέρνηση ζημιά, αλλά διατηρούν και μια επιφύλαξη, εκφράζοντας την αγωνία τους: Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να καρπωθεί την παρούσα πολιτική συγκυρία ή αντίθετα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες ακόμη δεν εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο;

Αυτό είναι το μεγάλο τους ερωτηματικό στη Χαριλάου Τρικούπη και γι’ αυτό παρατηρείται μια δυστοκία από την πλευρά του κ. Παπανδρέου να αναδείξει σε μείζονα πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τις επικείμενες εκλογές. Αν του βγει, έχει καλώς, διαφορετικά θα υπάρξει έντονο κλίμα εσωστρέφειας για μεγάλο διάστημα και οπωσδήποτε «ταφόπλακα» στις ελπίδες για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα τώρα με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συζητάνε μεταξύ τους για το τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και μετά, εκδηλώνονται διάφορες απόψεις που έχει σημασία και ποιοι τις εκφράζουν. Κορυφαίο λοιπόν στέλεχος, που χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διάφορα υπουργεία όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θεσμικά και παραγωγικά, έλεγε τις προάλλες πως «οι διάφορες ομάδες εντός του ΠΑΣΟΚ περιμένουν τον κ. Παπανδρέου στη γωνία».

Και όπως εξηγούσε, η θητεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2007, τρία χρόνια αφότου είχε ψηφιστεί από ένα εκατομμύριο πολίτες. «Τώρα θα κάνει το ίδιο σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χάσει άλλη μια μάχη; Οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση, αν επιχειρηθεί κάτι ανάλογο, δεν θα είναι ίδιος ο αριθμός αυτών που θα σπεύσουν να ψηφίσουν πάλι τον κ. Παπανδρέου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ». Όλα αυτά βέβαια ισχύουν σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρει, γιατί σε αντίθετη κατάσταση όλοι θα τρέχουν πίσω από τον Γιώργο και κυρίως εκείνοι που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, που ενδεχομένως θα διαμορφώσουν διαφορετική στάση απέναντι στον κ. Παπανδρέου απ’ ό,τι σήμερα.

Ωστόσο, οι στενότεροι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος απ’ ό,τι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου μετά τις δημοτικές εκλογές, αν όλα έχουν πάει καλά, θα αναγκαστεί από την πίεση του κόσμου να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, διαισθανόμενος προφανώς το βάρος της αυξημένης ευθύνης απέναντι στους ψηφοφόρους του κόμματός του, και θα φουλάρει τις προεκλογικές του μηχανές για την τελική μάχη με τον κ. Καραμανλή.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημείωναν μερικοί από τους συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου θα αλλάξει ριζικά τα όργανα του κόμματός του, θα κάνει πιο ευδιάκριτους τους ρόλους και θα δώσει περισσότερες ευθύνες στα στελέχη του, δείχνοντας με τον τρόπο του παράλληλα ότι ως αυριανός πρωθυπουργός θα κυβερνήσει με τα στελέχη που ήδη θα έχουν πάρει κομματικά πόστα, ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα. Έτσι στόχος του είναι η εκ βάθρων ανανέωση του στελεχικού του δυναμικού μετά τις εκλογές, που ως κίνηση θέλει να σηματοδοτήσει, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μελλοντικά θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.


Σχολιάστε εδώ