Στον δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου στη Βραζιλία
Το ισχυρό σημείο του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, του Λούλα, που του χάρισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, έγκειται στην απόφασή του να χορηγήσει επιδόματα αξίας 45 δολαρίων του μήνα σε 11 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες, που κατοικούν κυρίως στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι εξαιρετικά υπανάπτυκτο! Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 26%. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής του, ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας έπεσε από 28,2% που ήταν το 2003 τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε την κυβέρνηση, στο 22,8%, πέρυσι. Παρότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας δικαίως επικρίνεται για σημαντικές υποχωρήσεις από το προεκλογικό του πρόγραμμα -με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακόμη και μαζικές αποχωρήσεις επιφανών στελεχών από το κόμμα του- η στήριξη των πολύ φτωχών οικογενειών που συντελέστηκε το προηγούμενο διάστημα του εξασφάλισε ένα ασυνήθιστα συνεκτικό πλέγμα κοινωνικών συμμαχιών, που εγγυάται και την επικράτησή του στον επόμενο γύρο.
Η στήριξη των εξαθλιωμένων στη Βραζιλία (μια χώρα με 185 εκατομμύρια κατοίκους που παραδοσιακά καταλάμβανε μια από τις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των χωρών με τις πιο ακραίες αντιθέσεις) επιτεύχθηκε χωρίς να απειληθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Παρότι αριστερός, ο ντα Σίλβα απέδειξε στην πρώτη του θητεία ότι είναι ένας υπεύθυνος ενορχηστρωτής της δημοσιονομικής πολιτικής, και τα χρηματιστήρια έχουν απολαύσει ένα παρατεταμένο ράλι απ’ όταν πήρε την εξουσία, το 2003», έγραφε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την περασμένη Τρίτη, 3 Οκτώβρη.
Η εξωτερική πολιτική του Λούλα, παρότι στην αρχή της θητείας του (όταν την πρώτη του μέρα στο προεδρικό μέγαρο τον Ιανουάριο του 2003 επέλεξε να πάρει πρωινό με τον Τσάβες και να δειπνήσει με τον Κάστρο!) δαιμονοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, δεν αποδείχθηκε τόσο ασύμβατη με τα σχέδια της Ουάσινγκτον όσο για παράδειγμα η πολιτική του Τσάβες από τη Βενεζουέλα και του Μοράλες από τη Βολιβία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, παρότι κατήγγειλε στην πρόσφατη επεισοδιακή γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τις ΗΠΑ για την κατοχή του Ιράκ, ποτέ δεν υιοθέτησε τις εκφράσεις του Τσάβες, όπως επίσης ποτέ δεν εντάχθηκε στις πρακτικές πρωτοβουλίες για την ενοποίηση της Νότιας Αμερικής που ταυτόχρονα κλείνουν την πόρτα στις αμερικανικές οικονομικές και διπλωματικές παρεμβάσεις.
Ο αντίπαλος του Λούλα, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Γκεράλντο Αλκμίν, που συγκέντρωσε το 41,6% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, επιτίθεται στον Λούλα επικρίνοντάς τον για διαφθορά, με αφορμή δύο οικονομικά σκάνδαλα που ξέσπασαν πρόσφατα, στα οποία πρωταγωνιστούσαν κομματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Κατηγορίες που δεν φάνηκε να έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε μια κοινωνία που έχει μάθει να υποσιτίζεται, ενώ δίπλα της γίνεται η πιο άγαρμπη επίδειξη άκρατου πλούτου.